ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2018 - 10:00
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ WWF ΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Θράκη: "Η Κιβωτός του Νώε" για αρπακτικά και γύπες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
WWF
Περιβάλλον

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δράση της υιοθεσίας ασπροπάρηδων από μαθητές των πέντε σχολείων της Θράκης


Θεοδώρα Σκαρτσή: "Η περιοχή Κομψάτου είναι πολύ σημαντική, είναι Natura 2000"

Διονύσης Βοργιάς

"Η Κιβωτός του Νώε" για αρπακτικά και γύπες είναι η Θράκη, σύμφωνα με το WWF, εκπροσώπους του οποίου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε στο πλαίσιο της δράσης "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές" στην μεσαιωνική γέφυρα Κομψάτου. Εκεί ενημερωθήκαμε για το WWF Ελλάς που αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF και για την βασική του στόχευση που είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. 


Θρακιώτες μαθητές "υιοθέτησαν" ασπροπάρηδες
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δράση της "υιοθεσίας" ασπροπάρηδων από μαθητές των πέντε σχολείων της Θράκης. Η δράση υλοποιήθηκε για έκτη συνεχόμενη χρονιά και έχει συμβολικό χαρακτήρα. Η σημασία της ωστόσο είναι τεράστια αφού αφενός αναδεικνύει ότι ο ασπροπάρης, το εμβληματικό αυτό είδος που κινδυνεύει σήμερα όσο ποτέ με εξαφάνιση, χρειάζεται την προστασία μας, αφετέρου ότι τα παιδιά, που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του πλανήτη, αλλά και φορείς και κάτοικοι, πάντοτε αγκαλιάζουν με αγάπη τις πρωτοβουλίες που προσπαθούν να προστατέψουν τη μαγική φύση της περιοχής. 


Αυτή τη χρονιά, 150 μαθητές, 12 εκπαιδευτικοί αλλά και 25 Δημόσιοι φορείς και 13 ιδιώτες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την προστασία του σπάνιου ασπροπάρη, αποδεικνύοντας όχι μόνο ότι τίποτα ακόμη δεν έχει χαθεί, αλλά πολύ περισσότερο ότι εάν όλοι ευαισθητοποιηθούν και συνεργαστούν, η ενδυνάμωση του πληθυσμού του δεν είναι άπιαστο όνειρο. Στο πλαίσιο της δράσης αρχικά, δόθηκε στους μαθητές του κάθε σχολείου η υπόθεση εξαφάνισης του ασπροπάρη από την περιοχή τους, την οποία σαν μικροί ντεντέκτιβ, έπρεπε να διαλευκάνουν. Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες φορώντας χρώματα του ασπροπάρη, έτρεξαν μέσα στους δρόμους του κάθε οικισμού προσπαθώντας να λύσουν γρίφους, οι οποίοι ήταν κρυμμένοι σε σημαντικά σημεία για τη δραστηριοποίηση προσώπων από δημόσιους φορείς αλλά και των πολιτών.

Η ομάδα που έφτανε πρώτη στον τελευταίο σταθμό έχοντας λύσει όλους τους γρίφους, ήταν η νικήτρια. Μέσα από το ιδιότυπο αυτό παιχνίδι "του κρυμμένου ασπροπάρη" οι μαθητές γνώρισαν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δημόσιοι φορείς στις προσπάθειες διάσωσης των τελευταίων ζευγαριών ασπροπάρη και συνέβαλαν για ακόμη μια φορά στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το πρόβλημα.
Οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Μαρώνειας και Σουφλίου με μαθητές από το Γυμνάσιο Ιάσμου, το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών, το Γυμνάσιο Σουφλίου, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο Τυχερού.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης Ε5 του προγράμματος LIFE16 ΝΑΤ/BG/000874 με τίτλο: "Επείγουσα δράση για την ενδυνάμωση του βαλκανικού πληθυσμού του ασπροπάρη και τη διασφάλιση της μεταναστευτικής του διαδρομής» το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται συνολικά σε 14 χώρες και στην Ελλάδα από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία".


Θ. Σκαρτσή: "Η Κιβωτός του Νώε"
Ο "Χ" μίλησε με την Θεοδώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη προγράμματος του WWF Ελλάς στη Δαδιά Έβρου που μας ενημέρωσε ότι "η περιοχή του Κομψάτου Ροδόπης είναι περιοχή Natura 2000, κυρίως για τα αρπακτικά πουλιά και τους γύπες, όπου συγκεντρώνονται στα Θρακικά Μετέωρα. Ωστόσο, σε όλη την κοιλάδα μπορεί να βρει κανείς κι άλλα είδη αρπακτικών πτηνών, αλλά το πιο σπάνιο είναι ο ασπροπάρης, που έχει απομείνει μόνο ένα ζευγάρι εδώ, ενώ το 2011 είχε δύο ζευγάρια, και είναι ένα από τα συνολικά πέντε εναπομείναντα ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς ο πληθυσμός τους πάει προς εξαφάνιση. Η κτηνοτροφία μπορεί και κρατάει τα είδη, κι εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την συνέχεια του είδους". 


Στην συνέχεια ανέδειξε την σημασία της Θράκης και το success story της Δαδιάς Έβρου. "Η Θράκη είναι πολύ σημαντική για τους γύπες και τα αρπακτικά πουλιά. Είναι ...η Κιβωτός του Νώε, με βάση βεβαίως το δάσος της Δαδιάς όπου η χρόνια προσπάθεια και προστασία έχει αποδώσει. Εκεί εφαρμόζουμε ένα σημαντικό καθεστώς προστασίας και υπάρχει μόνιμα ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου που έχει αναλάβει τα θέματα παρακολούθησης και προστασίας, καθώς και πολύ καλή συνεργασία όλων των φορέων", είπε.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι