fbpx ΤΕΕ Θράκης: Συστήνει ομάδα πραγματογνωμόνων για την πεσμένη γέφυρα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΟΜΨΑΤΟΥ

ΤΕΕ Θράκης: Συστήνει ομάδα πραγματογνωμόνων για την πεσμένη γέφυρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γέφυρα Κομψάτου
Πτώση
Έρευνα
ΤΕΕ Θράκης

Δ. Λουρίκας: "Η ομάδα εργασίας θα αναλάβει να βρει τα αίτια της κατάρρευσης και επίσης στο τέλος θα προτείνει αν κάποιο κομμάτι της γέφυρας μπορεί να σωθεί"

Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Θράκης, η οποία σε συνέχεια της απόφασης που ελήφθη στη συνεδρίαση της Δευτέρας στην παλιά νομαρχία, θα αποφασίσει τα μέλη της ομάδας εργασίας που δεσμεύτηκε να συστήσει, ώστε να κάνει πραγματογνωμοσύνη στην πεσμένη γέφυρα του Πολύανθου. 


Όπως είπε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας "η ομάδα εργασίας θα αναλάβει να βρει ότι αυτή θεωρεί αναγκαίο για τα αίτια της κατάρρευσης και επίσης στο τέλος θα προτείνει αν κατά τη γνώμη της κάποιο κομμάτι της γέφυρας μπορεί να σωθεί ή πρέπει όλη να φύγει, αυτά σε γενικές γραμμές"


Στην ομάδα αυτή "θα μπουν αρκετοί  συνάδελφοι  από ειδικότητες διάφορες, όπως υδραυλικοί, γεωτέχνες, τοπογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίου κλπ" είπε ο κος Λουρίκας, κι αυτό γιατί "πρέπει να δούμε ακριβώς τι γίνεται με την γέφυρα που έχει καταρρεύσει". Πιο αναλυτικά -και πάντα με βάση τα λεγόμενα του κου Λουρίκα- "η ομάδα θα πάει να κάνει καταγραφή, θα δει σε σχέση με τη μελέτη κατά πόσο έχει μετακινηθεί, αν έχει μετακινηθεί κάτι, αν είναι τεχνικά τα προβλήματα, αν είναι στατικά. Όλα αυτά θα καταγραφούν και θα αναφερθούν.

Θα εξετασθούν όλα. Θα δούμε αν έχει μετακινηθεί κάποιο βάθρο, επίσης θα δούμε τις θεμελιώσεις κάτω, θα γίνουν κάποιες γεωτρήσεις να δούμε το έδαφος εκεί, γεωτεχνικά φαινόμενα που τυχόν θα παρατηρηθούν, θα δούμε και γενικότερες υδραυλικές απορροές που έρχονται"
"Εγώ πιστεύω ότι μόλις οριστεί η ομάδα θα πρέπει να μαζευτεί να μας πει χρονοδιαγράμματα και όλα αυτά και μετά να φωνάξουμε τα μέσα ενημέρωσης για να ενημερώσουμε τον κόσμο πως θα πάει το χρονοδιάγραμμα, την πορεία των εργασιών και φυσικά στο τέλος το πόρισμα το οποίο θα βγει" επεσήμανε ακόμα ο κος Λουρίκας. 


Η "εντολή" εκτέλεσης πραγματογνωμοσύνης ήταν το ένα σκέλος της σύσκεψης της Δευτέρας, ενώ στο δεύτερο συζητήθηκε το ενδεχόμενο χρήσης της παλιάς γέφυρας του Κομψάτου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. 


Και επί αυτού, το ΤΕΕ κατέθεσε κάποιες επισημάνσεις, τις οποίες ο κος Λουρίκας μετέφερε και στον αέρα του ράδιο Χρόνος 87.5fm: "Θα πρέπει να δούμε λίγο σοβαρά την κατάσταση γιατί αυτή η γέφυρα όσο και να θέλουμε να την επισκευάσουμε θα πάρει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ως τότε υπάρχουν δυο λύσεις. 


Τώρα, όπως έχει κλείσει η παλιά η γέφυρα, για να ανοίξει πρέπει να έχουν σιγουριά αυτοί που θα πάρουν την απόφαση να την ανοίξουν, άρα λοιπόν μέχρι να ανοίξει η παλιά η γέφυρα για να γίνουν μελέτες ο μόνος τρόπος επικοινωνίας του Σώστη, Πολύανθου με Ίασμο, Κοπτερό είναι πλέον Πολύανθος-Αμβροσία-Μωσαϊκό-Κοπτερό, που περνάνε μέσα από το ποτάμι. Τώρα είναι καλά, αλλά μόλις αρχίσουν οι βροχές δεν θα μπορούν να περνάνε από την Ιρλανδική διάβαση. 


Στην καλύτερη περίπτωση και με έτοιμη μελέτη να πας οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, σίγουρο είναι ότι ένας χειμώνας θα φαγωθεί 100%.
Θα δούμε την παλιά γέφυρα, η οποία τα χρόνια αυτά που λειτουργούσε η καινούργια δεν έχει συντηρηθεί, είναι σε περίεργη κατάσταση δεν έχει διαγράμμιση, είναι σκοτεινή έχει μια επικινδυνότητα".

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΜΨΑΤΟΥ


Υπόσχεται εις βάθος διερεύνηση της πτώσης της γέφυρας Κομψάτου, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης


Ένα δυσάρεστο συμβάν συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής με την πτώση τμήματος της γέφυρας μεταξύ Ιάσμου-Πολυάνθου, γνωστή και ως γέφυρα Κομψάτου, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Αμέσως στο σημείο βρέθηκαν και απέκλεισαν την περιοχή Αστυνομία και Πυροσβεστική, ενώ εκεί παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης με τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας. Χωρίς να χαθεί χρόνος και με μοναδικό μέλημα την ασφάλεια των πολιτών, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης συγκλήθηκε έκτακτο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο γραφείο του με την παρουσία όλων  των εμπλεκόμενων φορέων.

Εκεί αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο τμήμα Πολυάνθου – Ιάσμου μέσω και της παλαιάς γέφυρας του Κομψάτου, κατόπιν σχετικής εισήγησης του αρμόδιου τμήματος, μέχρι την εκτίμηση της κατάστασης από τους αρμόδιους φορείς. Τονίστηκε επιπλέον πως έχει ζητηθεί εκτίμηση της κατάστασης από τις υπηρεσίες και επιστημονικούς φορείς της περιοχής, ενώ ως προς τα αιτία της κατάρρευσης δεν υπήρξε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την περαιτέρω και εις βάθος διερεύνηση του συμβάντος.

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε