fbpx Τα σχέδια του δημάρχου για την παραλιακή σύνδεση Μαρώνειας - Μεσημβρίας - Δικέλλων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τα σχέδια του δημάρχου για την παραλιακή σύνδεση Μαρώνειας - Μεσημβρίας - Δικέλλων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Σταυρίδης
Δήμος Μαρωνείας Σαπών
Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

“Στόχος πρέπει να είναι τα αρχαιολογικά μας μνημεία να καταστούν κτήμα των συμπολιτών μας και όχι όπως σήμερα κλειστά και εγκαταλελειμμένα με εικόνα που δεν μας τιμά..."

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σχεδιάζει πάνω στην παραλιακή σύνδεση Μαρώνειας - Μεσημβρίας - Δικέλλων και θέτει σαν πρώτο στόχο τη διαμόρφωση του δρόμου προς το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας και μετά από αυτό τη δυνατότατα αύξησης της χωρητικότητάς του ώστε το μνημείο να φιλοξενεί μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές παραστάσεις. Ο χαιρετισμός που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Μαρώνειας - Σαπών Γιάννης Σταυρίδης στην 10η συνέλευση του σωματείου Διάζωμα στο αρχαίο θέατρο είναι αποκαλυπτικός όσον αφορά τα σχέδια του για την περιοχή. 


Θυμίζουμε ότι την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ι΄ Γενικής Συνέλευσης Σωματείου «Διάζωμα», η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συνέλευσης 400 μέλη και φίλοι του Σωματείου περπάτησαν πρώτοι στα βήματα της Πολιτιστικής Διαδρομής της “Via Egnatia” και επισκεφθήκαν τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, του Καβιρείου της Σαμοθράκης, της αγοράς και του θεάτρου της Θάσου, του θεάτρου της Μαρώνειας και των Φιλίππων. Περιηγήθηκαν, επίσης, τις πανέμορφες πόλεις της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Καβάλας.


Οι σύνεδροι βρέθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας επιλέγοντας μάλιστα να περπατήσουν την διαδρομή του ενός περίπου χιλιομέτρου και να δουν το υπέροχο τοπίο της Θράκης. Στον χώρο του θεάτρου τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών ο οποίος απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό προς τους παραβρισκόμενους στέλνοντας και το μήνυμα της ανάγκης ο αρχαιολογικός πλούτος του Δήμου να αναδειχθεί και να γίνει κτήμα των συμπολιτών μας.


Ακολουθεί ο χαιρετισμός: Ως δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών του ιστορικότερου Δήμου της Περιφέρειας μας, σας καλωσορίζω στον τόπο μου και στο ιερότερο και σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής μας: το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας. Της τρισχιλιετούς Μαρώνειας, του Ομήρου, των Κικόνων, του Ισμάρου, του Κύκλωπα Πολύφημου… Ένας τόπος μοναδικός, ξεχωριστός, χιλιοτραγουδισμένος με ακμαία διαχρονική δραστηριότητα και ίχνη πολιτισμού ανεξίτηλα σας υποδέχεται.


Η Μαρώνεια μας προσφέρει με τον μοναδικό της τρόπο αυτή την μέθεξη ιστορίας και του πολιτισμού. Κατά την κάθοδό σας στο μνημείο, περνώντας μέσα από τα ελαιόδεντρα και αντικρίζοντας τη θάλασσα νομίζω ότι κάνατε ένα ταξίδι στον τόπο αλλά και στον χρόνο ταυτόχρονα. Πορευόμενοι σε ένα τοπίο αναλλοίωτο επί εκατοντάδες χρόνια διαπιστώσατε και σεις πως η ιστορική αναπόληση μπορεί να αγγίξει το σήμερα.
Σήμερα έχουν περάσει μόλις 8 χρόνια από την ιστορική εκείνη μέρα που το Αρχαίο Θέατρο ξαναζωντάνεψε μετά από αιώνες σιωπής με την πολύτιμη συνεισφορά της σημερινής Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου θεμελιώνοντας έτσι ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο μας, τη Θράκη. Μέσα από την επανάχρηση του ιστορικότερου μνημείου της Θράκης έγινε ένα τεράστιο βήμα για μία ανάπτυξη που όλοι προσδοκούμε επί δεκαετίες και που τώρα αρχίζει να διαφαίνεται σοβαρά.


Ο τόπος μας έχει έναν τεράστιο πλούτο που ωστόσο δεν μπορεί να τον αναδείξει επαρκώς. Τα μέχρι τώρα ανεσκαμμένα μνημεία όπως το γειτονικό του Θεάτρου Ιερό του Διονύσου, το ελληνιστικό ψηφιδωτό, οι βασιλικές στην Παληόχωρα και στη Σύναξη, το Ρωμαϊκό Πρόπυλο, η αγορά, αποτελούν μόνο μερικά ίχνη μίας τεράστιας ιστορικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα μαρτυρίας που πρέπει να προχωρήσει και να φέρει στο φως και άλλα πολύτιμα ευρήματα.


Στόχος είναι αυτά να καταστούν κτήμα των συμπολιτών μας και όχι όπως σήμερα κλειστά και εγκαταλελειμμένα με εικόνα που δεν μας τιμά. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει στον τόπο μας εκείνα που δικαιούται. Να αντιληφθούμε τελικά όλοι ότι η κληρονομιά αυτή είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Θράκη και όχι ένα αναπτυξιακό εμπόδιο που καθηλώνει την περιοχή μας και δεν της επιτρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Αυτή την εμπεδωμένη σε πολλούς αντίληψη πρέπει να αλλάξουμε και αυτό μπορεί να γίνει με έργα και μόνο.
Εμείς σαν Δήμος με τις μικρές μας δυνάμεις κάνουμε το χρέος μας. Έχουμε θέσει το Θέατρο ως το νοηματικό επίκεντρο του Φεστιβάλ μας. Μάλιστα έχουν φιλοξενηθεί εδώ στα 3 χρόνια της θητείας μας τόσες εκδηλώσεις, λόγου και πολιτισμού όσες δεν είχαν γίνει όλες μαζί τα προηγούμενα χρόνια: θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, κλασική μουσική χορωδιακές συναντήσεις, λυρική ποίηση, με τεράστια συνεισφορά ντόπιων δημιουργών όπως η συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής που καθιερώσαμε.


Ήρθε η ώρα να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα. Δεν μπορεί να μιλούμε για αξιοποίηση και ανάδειξη του Θεάτρου, για σύνδεση των αρχαιολογικών μνημείων με την σημερινή ζώσα πραγματικότητα, για προσέλκυση επισκεπτών χωρίς να έχουμε λύσει τα στοιχειώδη. Και η πρόσβαση είναι εκ των ουκ άνευ παράμετρος. Συνεπώς χρέος όλων, της Πολιτείας ως κεντρική έκφανση, της Περιφέρειας, του Δήμου, του υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι να προχωρήσει τάχιστα η παράλια οδική διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της Ροδόπης και του Έβρου. Αυτή η σύνδεση της Μαρώνειας με τη Μεσημβρία και τα Δίκελλα ώστε να δίνει τη δυνατότητα μίας εξαιρετικής αρχαιολογικής διαδρομής στον επισκέπτη μέσα σε ένα τοπίο που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί.


Η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης και η έγκριση των όρων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όπου και ο Δήμος μας έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο, άνοιξε έναν δρόμο που νομίζω ότι πρέπει να σπεύσουμε να πορευτούμε με πρώτιστο έργο την διαμόρφωση του δρόμου προς το Αρχαίο Θέατρο. Και μετά από αυτό ίσως να εξετάσουμε την δυνατότατα αύξησης της χωρητικότητας του ώστε να μπορεί αυτό το πανέμορφο μνημείο να φιλοξενεί και μεγαλύτερες και πιο απαιτητικές παραστάσεις", κατέληξε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φοβερά δύσκολη διαδικασία να ισορροπήσεις την οικονομία και τις απαιτήσεις της αγοράς,  κρατώντας συγχρόνως όλους τους κανόνες και τα μέτρα που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο,  λόγω του κορωνοϊού.