ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 3 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Τα μονοπάτια μεταναστών στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράνομοι μετανάστες
παράτυποι μετανάστες

Απαραίτητη η κατάθεση αιτημάτων ενίσχυσης των τμημάτων συνοριακής φύλαξης Ιάσμου και Σαπών από τους τοπικούς βουλευτές

Νέα περάσματα από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης έχουν ανακαλύψει οι διακινούμενοι, σύλληψη στα ΚΤΕΛ αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός του «Χ»

Διονύσης Βοργιάς

Τα μονοπάτια του ορεινού όγκου έχουν ανακαλύψει τους τελευταίους μήνες οι παράνομα διακινούμενοι μετανάστες. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό συνεχίζει να αποτελεί μείζον ζήτημα για την Θράκη, ενόσω τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα συνοριακής φύλαξης παραμένουν ελλιπώς στελεχωμένα στα κομβικά πόστα, δηλαδή στην αστυνόμευση στους δρόμους.
Χαρτογραφημένος ο ορεινός όγκος

Χαρτογραφημένος, ως η πλέον ασφαλής λύση, προκειμένου να μην συλληφθούν, είναι ο ορεινός όγκος του νομού Ροδόπης. Εισερχόμενοι από τα βόρεια σύνορα του νομού Έβρου στην Ελλάδα, επιλέγουν πλέον να συνεχίσουν από τον βορρά το ταξίδι τους στην Ροδόπη. Πρόκειται για παράνομους μετανάστες, κι όχι πρόσφυγες, που προσπαθούν να διαφύγουν των συλλήψεων. Απώτερος προορισμός τους είναι να περάσουν το νομό Ροδόπης από βόρεια, ήτοι όσο πιο μακριά – χιλιομετρικά – είναι εφικτό από τα κατά τόπους τμήματα συνοριακής φύλαξης Σαπών και Ιάσμου.

Έτσι, προσεγγίζουν την ευρύτερη περιοχή του Κέχρου, συνεχίζουν προς Πάτερμα, Νυμφαία, κι έπειτα προς τα ορεινά χωριά του πρώην Δήμου Σώστου. Εκεί φέρεται να έχουν χαρτογραφημένους τους ασφαλείς από άποψης κυκλοφορίας και από άποψης αστυνόμευσης δρόμους, καθώς και τα μέρη όπου μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει με ασφάλεια. Με σύμμαχο ακόμη και την τεχνολογία (GPS), αλλά και την εμπειρία δύο ετών μεταναστευτικών ροών, χαράσσουν την πορεία τους.

Το φαινόμενο μέσα στην πόλη
Μπορεί να έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα οι συλλήψεις μέσα στην πόλη, ωστόσο είναι ακόμη υπαρκτές. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου στο σταθμαρχείο των ΚΤΕΛ στο κέντρο της πόλης. Ο φωτογραφικός φακός του «Χ» εντόπισε την σύλληψη δύο μεταναστών από την αστυνομία. Συχνά χρησιμοποιούν το ΚΤΕΛ οι μετανάστες, ωστόσο είναι ρίσκο, διότι, εάν τους αντιληφθούν οδηγοί ή εργαζόμενοι, τότε τους περιμένει η σύλληψη.

Και στο σταθμαρχείο του ΟΣΕ έχουμε κατά καιρούς καταγράψει συλλήψεις, αλλά πλέον το τρένο δεν είναι επιλογή για τους μετανάστες, διότι αναστάλθηκαν τα δρομολόγια στην περιοχή. Επίσης, συλλήψεις έχουν καταγραφεί σε διάφορα σημεία εντός πόλης και του γύρω οδικού δικτύου, ακόμη και μέσα στην Εγνατία Οδό, την οποία χρησιμοποιούν διακινητές. Σταματούν στην μέση του οδοστρώματος όπου απελευθερώνουν μετανάστες. Εάν στοχεύουν στην σύλληψη, όντας πρόσφυγες, παραμένουν στο σημείο αναμένοντας την αστυνομία. Εάν πάλι είναι παράνομα διακινούμενοι τρέπονται πεζή σε φυγή.

Οι μεταναστευτικές ροές σε αριθμούς
Μια ωρολογιακή «βόμβα» έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση όσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό, καθώς στη χώρα μας βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, οι ροές στα νησιά συνεχίζονται, οι ροές μέσω Έβρου αυξάνονται τους θερινούς μήνες, ενώ πολλά από τα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε σημείο καμπής ή λήγουν έως το τέλος του έτους.

παΣε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την «Καθημερινή» βρίσκονται 85.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περίπου 15.000 στα νησιά, ενώ στη χώρα εκτιμάται ότι υπάρχουν επίσης 3.788 ασυνόδευτα ανήλικα, εκ των οποίων μόνο τα 1.921 διαμένουν σε συγκεκριμένες δομές μακροχρόνιας ή έστω προσωρινής φιλοξενίας, ακατάλληλες για ανήλικα. Περίπου 1.000 παιδιά ζουν σε άκρως επισφαλείς συνθήκες, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη διεύθυνση διαμονής τους, ενώ πολλά από αυτά είναι πολύ πιθανό να τελούν σε συνθήκες αστεγίας.

Σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω, αλλά και Σύμη βρίσκονται, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, 15.075 αιτούντες άσυλο. Από την αρχή του έτους έως και τις 14 Ιουλίου, από τη θάλασσα έφθασαν 15.216 άτομα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ συνολικά στη χώρα εισήλθαν 21.112 μετανάστες, εκ των οποίων οι 5.896 από τα βόρεια σύνορα, στον Έβρο. Φυσικά, οι αφίξεις μέσω Έβρου βαίνουν αυξανόμενες κάθε μήνα τώρα το καλοκαίρι, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν, αφού και το ποτάμι δεν είναι φουσκωμένο. Τον Ιούνιο έφθασαν από την Τουρκία στα νησιά 3.122 άτομα, ενώ στατιστικά ο μήνας με τις μεγαλύτερες αφίξεις είναι ο Αύγουστος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας θα είναι το  κείμενο που θα συνυπογράψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μνημόνιο με τη Λιβύη,  σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών,  όπως αναφέρει  το πρακτορείο Reute