ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΤΟ "ΣΚΛΗΡΟ" ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Τα ειδεχθή εγκλήματα δεν είναι κάτι "ξένο"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Λέσχη Κομοτηναίων
Έγκλημα

Εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έφερε τους φοιτητές και μελλοντικούς δικηγόρους αντιμέτωπους με την πραγματικότητα

"25 χρόνια στη μάχιμη δικηγορία, έχω κληθεί να αντιμετωπίσω πολλές υποθέσεις", εξηγεί ο δικηγόρος Άγγελος Νεστορίδης
 

Διονύσης Βοργιάς

Τα πάντα είναι μέσα στη ζωή. Έτσι, και τα αποτρόπαια εγκλήματα, που μας σοκάρουν σε τοπικό ή πανελλήνιο επίπεδο, είναι μια πραγματικότητα την οποία καλούνται -σε τακτικό επίπεδο- να αντιμετωπίσουν νομικοί και ιατροί.


Στο πλαίσιο της πλήρους ενημέρωσης των νέων νομικών, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής  διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα "Ειδεχθή εγκλήματα: περιπτώσεις και ψυχοσύνθεση του δράστη". Με αυτή τη θεματολογία ολοκληρώθηκαν και οι εκδηλώσεις ακαδημαϊκού περιεχομένου για την χρονιά 2016-17.


"Ως μέλλοντες νομικοί επιστήμονες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πλήθος περιπτώσεων και υποθέσεων, που καμιά φορά εκφεύγουν των συνηθισμένων και υπάγονται σε αυτό που αποκαλούμε "ειδεχθές έγκλημα". Ποιο έγκλημα, όμως, χαρακτηρίζεται ως τέτοιο; Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί σε αυτό; Ποια η ψυχοσύνθεση και η ψυχολογική κατάσταση του εγκληματία πριν και κατά τη διάρκεια αυτής της πράξης; Ποια η ποινική αντιμετώπιση τους;", αναφέρουν οι υπεύθυνοι της παράταξης για την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής.


Οι ομιλητές, γνωστοί στο είδος τους, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον και γέμισαν "ασφυκτικά" τον δεύτερο όροφο της λέσχης Κομοτηναίων. Οι Στέργιος Γιαλάογλου δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (ΔΣ Ξάνθης), Άγγελος Νεστορίδης δικηγόρος (ΔΣ Ροδόπης), Παύλος Παυλίδης επίκουρος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, δρ. Γκάρο Εσαγιάν ψυχίατρος, ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους, κυρίως μέσα από τα προσωπικά-επαγγελματικά τους βιώματα. 


Ο Άγγελος Νεστορίδης, βρίσκεται στη μάχιμη δικηγορία επί 25ετίας, κι έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές αποτρόπαια εγκλήματα. Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, συνιστά ψυχραιμία και ...γνώσεις. "Τα ειδεχθή εγκλήματα δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο προβληματισμό ή αντιμετώπιση. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και, κυρίως, γνώσεις. Βασικό προσόν των δικηγόρων είναι η διαρκής επιμόρφωση. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται, αν και φυσικά απαιτείται και τύχη", είπε και στη συνέχεια μίλησε για υποθέσεις που έχει βιώσει στις δικαστικές αίθουσες. "Ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, στα οποία είχα παραστεί ως πολιτικώς ενάγων κι όχι ως υπερασπιστής, ήταν η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Σκιαδόπουλου. Το γνωστό έγκλημα με την Αμερικάνα Τζούλι Σκάλι, η οποία είχε σφαγιαστεί βάναυσα από αυτόν, είχε αποκοπεί το κεφάλι της και τοποθετηθεί το σώμα της σε βαλίτσες".

Ο δικηγόρος ανέπτυξε κι άλλα παραδείγματα αποτρόπαιων εγκλημάτων και τόνισε ότι οι ανερχόμενοι δικηγόροι μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν απαιτητικές υποθέσεις ακόμη και στον πρώτο μήνα τους ως μάχιμοι δικηγόροι. Ειδικά τώρα που υπάρχουν αρκετοί αυτεπαγγέλτως διορισμένοι δικηγόροι, λόγω οικονομικής κρίσης, συνήθως μπαίνουν αρκετοί νέοι συνάδελφοι. Επομένως, μπορεί ένας νέος συνάδελφος, ακόμη και με εμπειρία ενός μήνα, να κληθεί να αντιμετωπίσει μια υπόθεση ανθρωποκτονίας που τελέστηκε με ειδεχθή τρόπο", εξήγησε. Υπενθυμίζουμε ότι στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα, αν ένας πολίτης δεν έχει χρήματα για δικηγόρο, ορίζεται κάποιος δικηγόρος -από τις λίστες του εκάστοτε δικηγορικού συλλόγου- αυτεπάγγελτα, ώστε ο πολίτης να τύχει υπεράσπισης.


Παραδείγματα κι από τη δική του επαγγελματική σταδιοδρομία κατέθεσε ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης. "Μέσα από τα παραδείγματα προσπαθώ να περάσω προς τους φοιτητές νομικής πως να βλέπουν τα ειδεχθή εγκλήματα σχετικά με την ιατροδικαστική άποψη και πόσο αυτή συμβάλει στην επίλυση κάποιων δύσκολων προβλημάτων, ειδικά στην ψυχολογία των ανθρώπων που πράττουν αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα", είπε, ενώ μίλησε για τον διπλό ρόλο της νεκροψίας, αφενός για να επιλυθεί το θέμα και να εξαχθούν κομβικά συμπεράσματα αναφορικά με την εγκληματική ενέργεια καθεαυτή, κι αφετέρου ώστε να υπάρξει βολιδοσκόπηση στον χαρακτήρα του δράση. 


"Δυστυχώς πολλά περιστατικά που αντιμετωπίζω είναι ειδεχθή", παραδέχεται κι εξηγεί ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις χρήζουν προσεκτικής αντιμετώπισης από τους δικηγόρους. "Αν οι δικηγόροι είναι ειδικευμένοι στο ποινικό, τότε έχουν μεγαλύτερη γνώση αναφορικά με την ιατροδικαστική επιστήμη, αν δεν έχουν ειδικευτεί στο ποινικό, όμως, είναι λογικό να μην έχουν τόσο μεγάλη σχέση. 


Όμως, οι υποθέσεις μας είναι τέτοιες που απαιτούν τη μέγιστη προσοχή από κάθε δικηγόρο", καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ίσως με το δίκιο του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης ότι στο μεγαλύτερο Δήμο της Ροδόπης μετά το Δήμο Κομοτηνής, στον Δήμο Ιάσμου συγ

Ημερολόγιο