ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΧΘΕΣ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΣΚΕΨΗ

Συσκέψεις και ...προσευχές για την πεσμένη γέφυρα του Κομψάτου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
σύσκεψη
Άγιος Αντώνιος
Δήμος Ιάσμου
Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας & Κομοτηνής

Την ώρα που ο δήμαρχος Ιάσμου καλεί σε σύσκεψη φορέων, ο μητροπολίτης ευχαριστεί άγιο για την συνδρομή του στην αποφυγή θανατηφόρων περιστατικών

Δήμητρα Συμεωνίδου

Την ώρα που ο δήμαρχος Ιάσμου καλεί σε σύσκεψη φορέων και πιέζει να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής τελεί ακολουθία παράκλησης και ευχαριστεί τον Άγιο Αντώνιο για την διαρκή συνδρομή του στην αποφυγή θανατηφόρων περιστατικών στο τοπικό οδικό δίκτυο. Συσκέψεις και ...προσευχές είναι οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα μετά την πτώση της γέφυρας στον ποταμό Κομψάτο και την διακοπή κυκλοφορίας στο δυτικό τμήμα του νομού Ροδόπης. Η κατάσταση έγινε ακόμα δυσκολότερη όταν απαγορεύτηκε η διέλευση οχημάτων και στην παλιά γέφυρα του Κομψάτου, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία συντήρησης αυτής και κανένας δεν αναλάμβανε την ευθύνη χρήσης αυτής. Έτσι η κυκλοφορία διοχετεύτηκε μέσω επαρχιακών και αγροτικών δρόμων, με εμπόδιο βέβαια μία ιρλανδική διάβαση, η οποία τώρα μπορεί να είναι προσπελάσιμη, όμως δε θα είναι και με την πρώτη βροχή, όταν τα ποτάμια κατεβάσουν νερό.


Μια ακόμα σύσκεψη έρχεται να προστεθεί σε όσες ήδη έχουν γίνει για να δοθεί λύση σε ένα μείζον πρόβλημα. Η σύσκεψη συγκαλείται σήμερα στις 10.30 το πρωί από τον δήμαρχο Ιάσμου Ισμέτ Καδή, στο δημαρχείο του Ιάσμου, με την συμμετοχή των βουλευτών του Νομού και του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η νεότερη ενημέρωση, σχετικά με το θέμα της πτώσης της γέφυρας Κομψάτου και οι λύσεις που προτάσσονται για την οδική επανασύνδεση των οικισμών του Δήμου Ιάσμου.


Φιλοξενούμενος χθες στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο κος Ισμέτ περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση: "Εμείς βιώνουμε το πρόβλημα πιο έντονα από όλους και ψάχνουμε να βρούμε εναλλακτική λύση, γιατί όπως καταλάβαμε όλοι για να κατασκευαστεί μια καινούρια γέφυρα αυτό θα πάρει αρκετά χρόνια, γι' αυτό πρέπει να βρεθεί μια σύντομη λύση. Η μόνη διέλευση είναι μέσω μιας ιρλανδικής διάβασης που σύντομα, με την πρώτη βροχή, θα έχει νερό και εκεί είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα".


Μία λύση για τους δημότες από Πολύναθο, Λινό, Σώστη που δυσκολεύονται να φτάσουν στην έδρα του Δήμου, θέλει ο δήμαρχος και λέει "τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα όχι μόνο για τους επαγγελματίες, ακόμα και ένας απλός δημότης για ένα πιστοποιητικό πρέπει να έρθει στην έδρα του Δήμου". Εκφράζει την άποψη ότι "άμεσα πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η κατάσταση, να κατασκευαστεί μια καινούρια γέφυρα αλλά για τη διαδικασία και την κατασκευή μιλάνε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε μια λύση για να εξυπηρετηθούν και οι επαγγελματίες, οι μαθητές και οι δημότες. Ζητήσαμε από την περιφέρεια να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θα ρωτήσουμε την Περιφέρεια τι σκέφτεται και αν υπάρχει δυνατότητα να κηρυχτεί. Εμείς πιστέψαμε ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε να αποκατασταθεί το πρόβλημα σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα μπορούσαν και οι υπηρεσίες να συμβάλουν για να μειωθεί ο χρόνος κατασκευής". Ακόμα και μέσω Εγνατίας οδού ψάχνει τη λύση ο δήμαρχος Ιάσμου και τονίζει με έμφαση "είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια εναλλακτική λύση μέχρι να κατασκευαστεί η καινούρια γέφυρα και να μην ταλαιπωρούμε τους δημότες μας".

    
Η προσευχή στο ξωκλήσι δίπλα στην πεσμένη γέφυρα
Στο μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του ιερέα της ενορίας του Ιάσμου π. Σταύρου και προτροπή του διοικητικού συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου τελέστηκε ακολουθία παράκλησης του Αγίου Αντωνίου στο επ' ονόματι του Αγίου, ξωκλήσι (πλησίον της καταποντισθείσας οδικής γέφυρας του ποταμού Κομψάτου), χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ως ένδειξη ευχαριστίας για την διαρκή συνδρομή του Αγίου, στην αποφυγή θανατηφόρων περιστατικών στο τοπικό οδικό δίκτυο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Ο μητροπολίτης μιλώντας προς τους πιστούς που συγκεντρώθηκαν χθες στο ξωκλήσι εμφανίστηκε παρακλητικός προς τους φορείς, όσους έχουν την ευθύνη "γρήγορα να φτιαχτεί η γέφυρα γιατί αποκόπτει τον Ίασμο από τον παραδοσιακό δρόμο. Έχουμε βέβαια την Εγνατία, αλλά αποκόπτει τον Ίασμο από τα άλλα χωριά. Δημιουργεί προβλήματα στα παιδιά που πήγαιναν πιο εύκολα στα σχολεία του Ιάσμου. Παρακαλώ αυτούς που είναι υπεύθυνοι γρήγορα και σύντομα να αποκαταστήσουν τη βλάβη της γέφυρας, ώστε να ομαλοποιηθεί η ζωή των ανθρώπων στον Ίασμο". 


Θελήσαμε να ευχαριστήσουμε τον άγιο που μας προστάτεψε από κάποιο θλιβερό γεγονός, σχολίασε για την τέλεση της λειτουργίας στο ξωκλήσι, ο Ηλίας Μπούκας πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου. Μιλώντας για την ίδια την πτώση της γέφυρας είπε πως "είναι ένα γεγονός που έχει σοκάρει την κοινωνία του χωριού μας και τους ανθρώπους από τρία κοντινά χωριά, Πολύανθο, Αμβροσία και Σώστη, που εξυπηρετούνται καθημερινά στον Ίασμο. Άνθρωποι που έχουν άμεσο ενδιαφέρον καθώς η κίνηση από την συγκεκριμένη γέφυρα είναι τεράστια. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας πάνω στην γέφυρα την ώρα που έπεσε συζητείται και θα συζητιέται για πολλά χρόνια στα χωριά". Αναφέρθηκε ακόμα στις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πτώση της γέφυρας, μεταφέροντας το αίτημα να μπορούν οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν το επαρχιακό οδικό δίκτυο και όχι μόνο την Εγνατία Οδό.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προθεσμία που  έπρεπε να δηλώσουν ότι δέχονται την άρση   στο τραπεζικό τους απόρρητο, αυτοί που  προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη,  έληξε  στις 15 Σεπτεμβρίου.