ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΡΑΚΩΝ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Συνταξιδιώτες σε ένα σεργιάνι στην παράδοση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών
Θερινό ΔΗΠΕΘΕ
παράσταση
παραδοσιακοί χοροί

Γέμισε ασφυκτικά το θερινό θέατρο Κομοτηνής για την ετήσια εκδήλωση του πολιτιστικού και χορευτικού συλλόγου Θρακών

Συγκίνηση στη βράβευση του Εβρίτη ιερέα Παναγιώτη Νικίδη, για την καλλιτεχνική του προσφορά στην θρακιώτικη παράδοση

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε αυτό το "σεργιάνι στην παράδοση" γίναμε όλοι συνταξιδιώτες, χορευτές και θεατές. Το θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής γέμισε ασφυκτικά από τους θεατές και η σκηνή από τους 200 χορευτές, όλων των ηλικιών.

Η ετήσια εκδήλωση του πολιτιστικού και χορευτικού συλλόγου Θρακών, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου, ήταν μία ευκαιρία να συνταξιδέψουμε στην δική μας παράδοση με χορούς από τη Θράκη και αντιπροσωπευτικά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε αυτό το ταξίδι έλαβαν μέρος 200 χορευτές, σε 10 χορευτικές ομάδες, που συνοδεύονταν από 7 δεξιοτέχνες παραδοσιακούς μουσικούς, τους Μάνο Κουτσαγγελίδη στο τραγούδι και στο κανονάκι, Βαγγέλη Παπαναστασίου στο κλαρίνο, Νίκο Ζαπάρτα στο τραγούδι και στο βιολί, Βαγγέλη Κατσουλίδη στο ούτι και το τραγούδι, Νίκο Βερβερίδη στο λαούτο, Δώρα Καραγκιοζάκη στο κανονάκι και Γιώργο Παγκοζίδη στα κρουστά. Και φυσικά οι εκατοντάδες θεατές που συνόδευαν με το χειροκρότημα και το τραγούδι τους. 


Στην προσπάθεια του συλλόγου να αναδείξει την συνεισφορά του στον πολιτισμό και την παράδοση της πατρίδας μας, μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή που φιλοξενήθηκε στο θερινό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Τζερνικούδης και πρόσθεσε "αναμφισβήτητα η λαϊκή μας παράδοση είναι ανεξάντλητη, πολύτιμη και μοναδική, και εμείς ως σύλλογος προσπαθούμε να της προβάλουμε ουσιαστικά και δημιουργικά, βάζοντας τι βάσεις για την παράδοση του αύριο, με την ελπίδα και την σιγουριά από την νέα γενιά".

Δίπλα του μικροί και μεγάλοι χορευτές, χοροδιδάσκαλοι και μέλη του συλλόγου που έβαλαν τα δυνατά τους για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. 


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής βράβευσε του Εβρίτη ιερέα Παναγιώτη Νικίδη, για την καλλιτεχνική του πρόσφορα στην θρακιώτικη παράδοση. Μάλιστα την πλακέτα απένειμε ο ίδιος ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια όχι μόνο για την τεράστια προσφορά του παπά Παναγιώτη στη θρακιώτικη παράδοση, αλλά και την εκκλησία που επίσης υπηρέτησε και τους νέους ανθρώπους.

Ο ιερέας Παναγιώτης Νικίδης εμφανώς συγκινημένος ανέβηκε στη σκηνή και αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε, δεν χάλασε το χατίρι και τραγούδησε ένα από τα πολλά τραγούδια που τον έκαναν ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στους απανταχού Θρακιώτες, οι οποίοι ακόμα και σήμερα τα ακούν και διασκεδάζουν ή νοσταλγούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Φυσικά καταχειροκροτήθηκε από το ασφυκτικά γεμάτο θέατρο τόσο για το τραγούδι του, όσο και για την συνεισφορά του στην θρακιώτικη μουσική παράδοση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε,  αφού ήδη άρχισαν οι πανηγυρισμοί επίσημα  στο Ζάππειο, αλλά και το διαδίκτυο πήρε φωτιά από στελέχη της συγκυβέρνησης, ότι βγαίνουμε από την κρίση και τα μνημόνια,

Ημερολόγιο