ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Συναινετικά Διαζύγια: «Δεν πρέπει να τα δίνουν οι συμβολαιογράφοι» λένε οι δικηγόροι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιώργος Κυμπαρίδης
Διαζύγια
Γάμος

Μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης εξηγεί ότι ακόμη και στα συναινετικά 
διαζύγια μπορεί να προκύψουν ζητήματα τα οποία ένας συμβολαιογράφος δεν μπορεί να διαχειριστεί, διότι δεν έχει σχετική δικαιοδοσία από το νόμο

Δήμος Μπακιρτζάκης

Αντίθετοι εμφανίζονται διά στόματος Γιώργου Κυμπαρίδη, οι δικηγόροι και στη Ροδόπη σχετικά με το ενδεχόμενο τα συναινετικά διαζύγια να δίνονται από τους συμβολαιογράφους. Η πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση και ο οποίος είναι πλέον σε διαβούλευση. 

Μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο κος Κυμπαρίδης εξηγεί ότι ακόμη και στα συναινετικά διαζύγια μπορεί να προκύψουν ζητήματα τα οποία ένας συμβολαιογράφος δεν μπορεί να διαχειριστεί, διότι δεν έχει σχετική δικαιοδοσία από το νόμο: «Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την διαδικασία, δηλαδή για παράδειγμα η παραίτηση από τα ένδικα μέσα που απαιτείται κάθε φορά που εκδίδει ένα δικαστήριο θα χορηγείται από ποιόν, από τον συμβολαιογράφο; Δηλαδή θα καταθέτουμε εφέσεις ενώπιων συμβολαιογράφου; Δεν γίνεται αυτό, δικονομικά δεν μπορεί να συμβεί, είναι εξαιρετικά αντιδικονομικό και πλέον οι κανόνες ασφάλειας δικαίου τίθενται υπό αμφισβήτηση, όχι γιατί θα είναι κακοί οι συμβολαιογράφοι, αλλά γιατί το δικονομικό μας σύστημα δεν επιτρέπει αυτές τις επεμβάσεις και μας βγάζει από την φιλοσοφία του. 

Βάζουμε τον συμβολαιογράφο που δεν του αντιστοιχεί του ανθρώπου να έχει αυτόν τον ρόλο, δεν τον όρισε η πολιτεία και ο νόμος έτσι έχει θεσμική ιδιότητα, έχει δημόσια σφραγίδα, αλλά δεν του αντιστοιχεί αυτός ο ρόλος. Αν προκύψουν προβλήματα και πει ένα από τους δυο συζύγους ότι εγώ παραπλανήθηκα από τις δηλώσεις αυτές και δεν κατάλαβα σωστά και δεν αποδόθηκε σωστά αυτό που αποτελούσε βούληση μου για να συναινέσω σε ένα συναινετικό διαζύγιο, όπως αντιλαμβάνεστε αρχίζουν οι ευθύνες και κατευθύνονται στους ανθρώπους στους οποίους συμμετείχαν στην διαδικασία αυτή, καθίσταται και επισφαλής η θέση. Φανταστείτε να αποδίδεται ευθύνη ότι ο συμβολαιογράφος παραπλάνησε τελικώς και δεν είδε τις έννομες σχέσεις καλά έτσι ώστε να υπάρχει αποτύπωση της δήλωσης όπως αυτή εκφράστηκε από τους διαδίκους. Είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με όλη αυτή την διαδικασία και θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν αυτό που γίνεται τώρα» περιγράφει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης. 

Όσο για το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, ο κος Κυμπαρίδης εκτιμά ότι είναι επιφατικό. Σημειώνουμε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους εφαρμόζεται η συγκεκριμένη ρύθμιση για τα συναινετικά διαζύγια είναι και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. 
Ο κος Κυμπαρίδης εξηγεί ότι τα διαζύγια δεν δημιουργούν προβλήματα και μάλιστα σε επαρχιακές πόλεις, ένα τέτοιο διαζύγιο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες. 

Τέλος, ο κος Κυμπαρίδης παρουσίασε και τα επιχειρήματα της αντίδρασης των δικηγόρων στη συγκεκριμένη ρύθμιση, ως εξής: «Ο κάθε υπουργός θέλοντας να αφήσει το αποτύπωμά του στην υπουργική του θητεία σκέφτεται κάτι προς τον νεοτερισμό. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο, γιατί ο αντίλογος που τίθεται αυτή την στιγμή δεν είναι ότι θίγεται το συμφέρον των δικηγόρων, αφού θα έχουν υποχρεωτική παράσταση σε αυτή την διαδικασία.

Είναι το συμφέρον αυτό τελικά που εμάς μας οδηγεί στο να αντιδράσουμε σε μια διαδικασία που κρίνουμε ότι είναι λάθος; Δεν έχουμε την θεσμική ικανότητα ή την υποχρέωση να πούμε τα κακώς κείμενα μιας προτεινόμενης διάταξης; Είναι μόνο το αν θα βγάλει κάποιος χρήματα ή όχι από την εργασία αυτή; Το δικαίωμα είναι να μπορείς να εκφράζεις την άποψή σου, να μπαίνεις σε ένα δημόσιο διάλογο και αν υπάρχουν λύσεις οι οποίες παρέχουν τα εχέγγυα αξιοπιστίας σε ένα δικανικό σύστημα το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας τότε να συμπράξουμε όλοι. Όμως αυτού του είδους τα τελεσίδικα που έρχονται ενοχλούν πολύ όχι μόνο τους δικηγόρους τον κοινό πολίτη». 


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται πλέον από τους συμβολαιογράφους, παρουσία δικηγόρων και οι πρώην σύζυγοι θα ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία (συμβολαιογραφική πράξη) τα θέματα διατροφής, γονικής μέριμνας των παιδιών, κ.λπ. Ειδικότερα, τα άρθρα 22 και 28 του νομοσχεδίου προβλέπουν ότι ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου (συναινετικά διαζύγια), επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. 

Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι, ενώ όποιος παραβιάσει το συμφωνητικό στον τομέα της διατροφής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, ενώ εάν παραβιάσει τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί για την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ως προς την διατροφή και επιμέλεια των παιδιών: «Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που του/την έχει επιβάλει ο νόμος και έχει αναγνωρίσει, έστω και προσωρινά, το δικαστήριο ή προκύπτει από συμφωνία που έχει επικυρώσει ο συμβολαιογράφος κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας που ασχολήθηκε με τα δικαιώματα τους όπως τα αντιλαμβάνονται,  στο Αιγαίο και στην Κύπρο και έδωσε το πράσινο φως στον Ερντογάν  να τα υπερασπιστεί,  κάν