ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 4 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

"Στολίδι" η παραλία Αλκυώνας χάρη στους κατοίκους του οικισμού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλκυώνα
Παραλία

Ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού Π. Ζωγραφόπουλος μας ενημερώνει για την όμορφη πρωτοβουλία

Παγκάκια, ομπρέλες, σήμανση, διαγραμμίσεις, καθαριότητα, κι άλλες εργασίες

Διονύσης Βοργιάς

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους κι ομόρφυναν τον πιο ιστορικό παραθαλάσσιο οικισμό της Ροδόπης, τον οικισμό Αλκυώνας! Παγκάκια, ομπρέλες, σήμανση, καθαριότητα και πολλά ακόμη έγιναν από τους ανθρώπους του οικισμού, οι οποίοι έβαλαν τα χρήματα του ταμείου του τοπικού συνεταιρισμού σε καλή μεριά.

"Κάθε χρόνο γίνεται συντήρηση και κάθε χρόνο προσθέτουμε κάτι παραπάνω", θα μας εξηγήσει ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού Παναγιώτης Ζωγραφόπουλος, που φέτος είδε την Περιφέρεια ΑΜ-Θ αρωγό να βοηθάει με την χάραξη διαγραμμίσεων-διαβάσεων, αλλά τον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών να βοηθάει με τρεις τρόπους: Πρώτον, με την κοπή χόρτων στον οικισμό, δεύτερον με διάφορες εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης και τρίτον στον οδοφωτισμό.

Με πολύ μεράκι και αγάπη
Με πολύ αγάπη και μεράκι για τον τόπο τους, έκαναν τις εργασίες στο παραλιακό μέτωπο, οι άνθρωποι του οικισμού. "Οι ομπρέλες κάθε χρόνο βγαίνουν, τις κρατάμε σε δικό μας χώρο και τις επανατοποθετούμε όταν ξεκινάει το καλοκαίρι", σημειώνει ο πρόεδρος, που βλέπει έναν οικισμό που για δύο μήνες το καλοκαίρι έχει ζωή και περίπου 150 κατοίκους, να ενεργοποιείται για το κοινό καλό κατοίκων, διερχομένων και τουριστών.

Ο οικισμός μάλιστα είναι ιστορικός, καθώς, όπως μας διηγείται ο κος Ζωγραφόπουλος "προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε λίγο την παραλία μας, γιατί ο οικισμός μας είναι ο πρώτος χρονικά παραλιακός οικισμός του νομού Ροδόπης, καθώς ιδρύθηκε 20 Οκτωβρίου του 1966. Διαμορφώσαμε και τον χώρο της νησίδας", ενώ ο Δήμος έκοψε τα χόρτα από τον δρόμο μέχρι την θάλασσα.

Η καθαριότητα να γίνει συνείδηση
Η ακτή της Αλκυώνας είναι πανέμορφη, ενδείκνυται για οικογένειες και πολλές φορές την ανακαλύπτουν εξερευνητές της περιοχής από άλλα μέρη. Ο Π. Ζωγραφόπουλος μας εξηγεί ότι σε αυτή την ομορφιά, δεν χωρούν βρωμιές, και η καθαριότητα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων. "Προσπαθούμε να δείξουμε την ευαισθησία μας προς το περιβάλλον, μαζεύοντας τα σκουπίδια, τα χόρτα, καθαρίσαμε την παραλία και βάλαμε ειδικές πινακίδες με τις οποίες παρακαλούμε ο κόσμος να διατηρεί την παραλία καθαρή", σημείωσε. 

Όπως μας είπε, όλα είναι δουλειά εθελοντική, γι' αυτό και κάνει την παράκληση και σε όλους να σέβονται την παραλία, να μην την βρωμίζουν: "Ξεκινήσαμε μία εθελοντική προσπάθεια, για να εμφυσήσουμε το πνεύμα καθαριότητας και στις νεότερες γενιές, για να γίνει και συνείδηση στον κόσμο. Δυστυχώς έρχεται πολύς κόσμος και πετάει κάτω τα σκουπίδια στην παραλία". 
Τα σχέδια μπορεί να τελείωσαν εδώ για φέτος, όμως από την ερχόμενη χρονιά, οι άνθρωποι του οικισμού θέλουν να αντικαταστήσουν τις λεύκες. Υπάρχει σχετική απόφαση Δασαρχείου, την οποία γνωρίζει κι ο δήμαρχος, ο οποίος καλείται να πράξει τα δέοντα, κόβοντας τα συγκεκριμένα δέντρα, για να τοποθετηθούν νέα.

Πρόβλημα τα αγκίστρια των ψαράδων
Την ίδια ώρα όμως, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος, υπάρχει πρόβλημα με τα αγκίστρια των ψαράδων. Πέρσι μάλιστα καταγράφηκε περιστατικό όπου αγκίστρι πιάστηκε στο πόδι παιδιού. "Το μόνο θέμα που δεν μπορούσαμε να λύσουμε ήταν το θέμα με τους ψαράδες. Βάλαμε μία πινακίδα που δείχνει ότι απαγορεύεται το ψάρεμα, αλλά το λιμενικό δεν μας άφησε να τοποθετήσουμε κι άλλες. Εμάς δεν μας πειράζει το ψάρεμα, αλλά τα αγκίστρια που αφήνουν πάνω στην παραλία. Για παράδειγμα πέρσι είχαμε κρούσμα με αγκίστρι σε πόδι παιδιού", είπε.

Π. Παρασκελίδης: "Ως κοινότητα Προσκυνητών αισθανόμαστε ευτυχείς και περήφανοι"
Τις εργασίες είδε με μεγάλη χαρά ο δραστήριος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Προσκυνητών Πάνος Παρασκελίδης. "Με όρεξη ο νέος πρόεδρος του ΔΣ Αλκυώνας Παναγιώτης Ζωγραφόπουλος εδώ και δύο μήνες δίνει μία μάχη για τον ευπρεπισμό του οικισμού μισθώνοντας JCB, οκτώ μεγάλους μεταλλικούς κάδους από εταιρία - για μπάζα και σκουπίδια, απασχολώντας καθημερινά εργάτη για τις συγκεκριμένες εργασίες, και κυρίως, παρακινώντας τους κατοίκους του οικισμού - και μάλιστα τους νέους - στην συμμετοχή και στον εθελοντισμό".

Ο κος Παρασκελίδης σημειώνει πως "ως κοινότητα Προσκυνητών αισθανόμαστε ευτυχείς και περήφανοι για όλα τα ΔΣ των παραλιακών οικισμών του χωριού (Προφήτη Ηλία, Κρυονερίου, Αλκυώνας, Ταχυδρομικών). Είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους και βοηθάμε όπου και όσο μπορούμε, γιατί θέλουμε να αναδεικνύουμε όλες τις θετικές δράσεις". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν και τα πράγματα κυλούσαν πολύ ήρεμα, έως υποτονικά  μέχρι τώρα στην προεκλογική αντιπαράθεση στο δήμο Κομοτηνής, θέλοντας ίσως οι περισσότεροι να κρατήσουν  ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού,  φαίνεται ότι