fbpx Στο τζαμί κοιμήθηκαν κάτοικοι του Μαυρομματίου που πλημμύρισε το σπίτι τους - μεγάλες οι ζημιές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Στο τζαμί κοιμήθηκαν κάτοικοι του Μαυρομματίου που πλημμύρισε το σπίτι τους - μεγάλες οι ζημιές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαυρομμάτι
Γκαράνης Γιάννης
Νουρσέλ Αχμέτ
Δήμος Κομοτηνής

«Τα σπίτια μας είναι χάλια» δηλώνουν κάτοικοι του χωριού και τονίζουν πως εάν η πλημμύρα τους είχε πιάσει την ώρα του ύπνου θα είχαν χαθεί ζωές

Ανδρέας Αγελαρίδης

Οι ζημιές στο Μαυρομμάτι είναι μεγάλες εξαιτίας της πλημμύρας που συνέβη την Τρίτη 12/01, καθώς πέρα από τα σπίτια καταστράφηκαν αγροτικά μηχανήματα, αποθήκες κτλ. Στο σημείο όπου συνέβη η καταστροφή δεν είχε κάποιος κάτοικος ζώα, σύμφωνα με τους κατοίκους, ενώ ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός πολίτη.

Χαρακτηριστικό σχόλιο των κατοίκων «ευτυχώς που η πλημμύρα έγινε το απόγευμα. Εάν είχε γίνει το βράδυ θα μας είχε πιάσει στον ύπνο και θα είχαμε θύματα».

Σε περίπου 10 ανέρχονται τα σπίτια που πλημμύρισαν συνολικά στο χωριό, ενώ όπως μας πληροφορούν οι κάτοικοι κάποιοι πέρασαν το βράδυ είτε στο αυτοκίνητο, είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε κοιμήθηκαν στο τζαμί του χωριού. Δύο ηλικιωμένοι απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία από το σπίτι τους στο χωριό το απόγευμα της Τρίτης, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο και φιλοξενούνται σε δομή του Δήμου Κομοτηνής.

Ο «Χ» βρέθηκε στον οικισμό που ανήκει στον Δήμο Κομοτηνής, προκειμένου να καταγράψει την επόμενη μέρα της καταστροφής. Οι κάτοικοι παρόλο που είχαν πληγεί από την καταστροφή ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν και  πολύ ευγενικοί.

«Τα σπίτια μας είναι χάλια»
«Πλημμύρισαν 10 σπίτια. Κοιμηθήκαμε στο τζαμί το βράδυ», τόνισε στον «Χ» η Νουρσέλ Αχμέτ κάτοικος της περιοχής. Βέβαια όπως είπε και η ίδια λόγω του κορωνοϊού δεν μπορούσαν να κοιμηθούν πολλοί μέσα στο τζαμί. «Κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητο» δήλωσε και χαρακτηριστικά συμπλήρωσε πως «φοβόμαστε. Δεν μπορεί να γίνει ξανά αυτό το πράγμα. Τα σπίτια μας είναι χάλια. Είναι μέσα στο νερό».

«Πρώτη φορά το ζήσαμε αυτό και δεν ξέραμε τι να κάνουμε»

Σε ερώτηση του «Χ» εάν έχει ξανά ζήσει τέτοια καταστροφή στο χωριό, κάτοικος της περιοχής δήλωσε: «Πρώτη φορά το ζήσαμε αυτό και δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Μαζέψαμε τις οικογένειες και φύγαμε δεν μπορούσαμε τίποτα να κάνουμε. Τρομάξαμε πάρα πολύ».

Ακόμη, ο ίδιος κάτοικος κοιμήθηκε το βράδυ στο τζαμί, λόγω της καταστροφής που υπέστη η κατοικία του και ανέφερε ότι προμήθευσαν στους κατοίκους κουβέρτες, ώστε το βράδυ να μην κρυώσουν. «Εάν το νερό μας είχε ‘πιάσει’ το βράδυ πιστεύω θα είχαμε χάσει ζωές».

«Η καταστροφή είναι ολική»
Ο 65χρόνος κάτοικος του χωριού Ντελί Μολά Φεΐς είδε επίσης το σπίτι του και την αυλή του να πλημμυρίζει και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η καταστροφή είναι ολική. Πρώτη φορά συνέβη αυτό το πράγμα» και συμπληρώνει πως και άλλες φορές είχαν σημειωθεί πλημμύρες στο χωριό, αλλά όχι σε αυτήν την «καταστροφική» έκταση.

«Όλα έχουν καταστραφεί. Το νερό έφτασε περίπου στο ένα μέτρο. Έχουν όλα τα σπίτια πολύ μεγάλη ζημιά, τώρα δεν μπορούμε να κάτσουμε μέσα στο σπίτι μας. Είναι μια μεγάλη θεομηνία», επεσήμανε και ανακάλεσε στην μνήμη του μια πλημμύρα που έγινε το 1981 στο χωριό, αλλά δεν είχε προκαλέσει τις ζημιές που υπέστησαν οι κάτοικοι τώρα.

Κοιμήθηκαν 5 άτομα στο τζαμί
Μια κάτοικος που είδε το σπίτι της να πλημμυρίζει κοιμήθηκε στο τζαμί του χωριού, όπου ενημέρωσε ότι πέρασαν εκεί το βράδυ συνολικά 5 άτομα.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα μείνουμε εδώ. Τα σπίτια μας δεν είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να πάμε να μείνουμε. Δεν έχουμε ούτε ρούχα, ούτε παπούτσια. Ακόμη δεν έχει έρθει κάποιος να μας φέρει φάρμακα», ήταν το σχόλιο της κατοίκου.

Γ. Γκαράνης: «Έσπασε το ανάχωμα σε τρία σημεία»
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5 fm μίλησε για την καταστροφή που σημειώθηκε στο Μαυρομμάτι. «Εκεί ο όγκος του νερού ήταν πολύ μεγάλος. Έσπασε το ανάχωμα σε τρία σημεία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια του χωριού», δήλωσε ο κος Γκαράνης, ο οποίος βρέθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 12/1 στο χωριό ώστε να δει την έκταση της ζημιάς. 

«Οι άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, κάποιοι πήγαν σε συγγενικά σπίτια, κάποιοι άλλοι έμειναν εκεί στο τζαμί τους έφεραν κρεβάτια και κουβέρτες εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να μπορέσουν να μείνουν το βράδυ. Θα τους πηγαίνουμε εμείς φαγητό, όποτε χρειαστεί. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που το σπίτι τους καταστράφηκε τους έχουμε εδώ πέρα μέχρι το σπίτι τους να είναι ξανά κατοικήσιμο», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής. Να σημειωθεί ότι ο Δ. Κομοτηνής έκανε αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μαυρομμάτι.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ