ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
"ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ" ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Στο ναδίρ οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
θέρμανση
Πετρέλαιο
τιμές

Χρήστος Ταπατζάς πρόεδρος βενζινοπωλών νομού Ροδόπης: Μια καλή χρονιά για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κομοτηνή ήταν πριν μια δεκαετία

Η τιμή διάθεσης εκτιμάται ότι στη Ροδόπη θα κυμανθεί από 93 έως 96 λεπτά

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στο ναδίρ παραμένουν οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης στο νομό Ροδόπης, παρόλο που διανύουμε ήδη τα μέσα του Οκτωβρίου και η έναρξη της διάθεσης του έχει οριστεί για τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή να επηρεάζεται αφενός από τη διακύμανση των διεθνών τιμών, αλλά και από την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου. Να σημειωθεί πως η μέση τιμή του αργού πετρελαίου που αποτελεί βάση αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών διαμορφώθηκε στα 42,8 δολάρια το βαρέλι το 2016, εφέτος προβλέπεται στα 51,9 δολάρια το βαρέλι. Πέρυσι η λιανική τιμή διαμορφώθηκε στα 92 - 93 λεπτά το λίτρο, συμπεριλαμβανομένου και του περιθωρίου κέρδους εταιρειών και πρατηριούχων που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας ήταν 10,6 λεπτά τον Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου θέρμανσης.
Οι φετινές τιμές διάθεσης του πετρελαίου κατά εκτίμηση του προέδρου του συλλόγου βενζινοπωλών Ροδόπης Χρήστου Ταπατζά "θα κυμανθούν από 93 λεπτά έως 96 λεπτά. Είναι οι ίδιες τιμές με τις οποίες είχαμε τελειώσει πέρυσι τη σεζόν. Βέβαια πέρυσι είχαμε ξεκινήσει με χαμηλότερη τιμή, προκύπτει μια διαφορά στην τιμή περίπου στα 10 λεπτά".


Όσο για το ενδιαφέρον των καταναλωτών στη Ροδόπη για την προμήθεια πετρελαίου, ο κος Ταπατζάς κάνει τη θλιβερή παραδοχή "δεν έχουμε ακόμα για παραγγελίες, ενώ σε αντίστοιχη σεζόν στο παρελθόν είχαμε γραμμένα 20-30 άτομα. 


Παλιότερα έκαναν παραγγελίες, σήμερα το ενδιαφέρον είναι απλά το πότε ξεκινάει η διάθεση και όχι το να παραγγείλουν". Ακόμα και οι ποσότητες έχουν διαφοροποιηθεί με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών να λέει "οι παραγγελίες τα τελευταία χρόνια γίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες. 
Κινούμαστε στις ποσότητες των 200-300 λίτρων, τα 500 λίτρα πλέον θεωρούνται πολύ καλές παραγγελίες και δεν μιλάμε για παραγγελίες των 1.000 λίτρων οι οποίες είναι πλέον πολύ λίγες". 


Να σημειωθεί πως η κατανάλωση πετρελαίου βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε το 2016 σε 1.199.550 μετρικούς τόνους, έναντι 2.908.247 μετρικών τόνων το 2010. "Μια καλή χρονιά για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κομοτηνή ήταν πριν μια δεκαετία, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά πράγματα", λέει χαρακτηριστικά ο κος Ταπατζάς επιβεβαιώνοντας τη μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου και προσθέτει "το πετρέλαιο αν και είναι ένα αγαθό που εγώ θεωρώ ως πρώτης ανάγκης και θα έπρεπε να το έχουν όλα τα νοικοκυριά, λόγω της αύξησης της φορολογίας τα τελευταία χρόνια που έχει υποστεί ο κόσμος στράφηκε σε άλλες πηγές, ξύλα, πέλλετ κλπ". 


Εφέτος που οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα μειωθούν αισθητά αναμένεται και πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου. Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει την περικοπή του ετήσιου ποσού επιδότησης κατά 50%, η οποία θα διαμορφωθεί σε 47 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σεζόν. Αυτομάτως αυτό σημαίνει πως το επίδομα θέρμανσης θα το λάβουν τον Ιανουάριο λιγότερα νοικοκυριά ή στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων, θα μειωθεί το ύψος του επιδόματος. Δηλαδή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν αισθητά μικρότερο επίδομα.
Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου 500.000 νοικοκυριά έλαβαν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από 37,50 έως 625 ευρώ.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα