ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣ

Στη Μελέτη η στέγη του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μελέτη
Ειδικό ΕΠΑΛ
Σχολεία
Εκπαίδευση

Η φοίτηση θα είναι 4ετής στο Γυμνάσιο και 4ετής στο Λύκειο και θα μπορούν να εγγράφονται μαθητές ηλικίας έως 16 ετών

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ο οικισμός της Μελέτης είναι ο επικρατέστερος τόπος στέγασης της νέας δομής ειδικής εκπαίδευσης που δημιουργείται στο νομό Ροδόπης από το ερχόμενο σχολικό έτος. Πρόκειται για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, που θα λειτουργήσει στην περιοχή μας, μετά από απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για άτομα με αναπηρία. 


Στα νέα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια η φοίτηση θα είναι 4ετής στο Γυμνάσιο και 4ετής στο Λύκειο και θα μπορούν να εγγράφονται μαθητές ηλικίας έως 16 ετών. Οι απόφοιτοι θα λαμβάνουν απολυτήριο ισότιμο του Γυμνασίου και όσοι συνεχίζουν και αποφοιτούν από το Λύκειο το απολυτήριο και το πτυχίο τους θα είναι ισοδύναμο των ΕΠΑΛ. Επιπλέον θα τους παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας. Στο 4ετές Γυμνάσιο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του γενικού γυμνασίου εμπλουτισμένο με δραστηριότητες προεπαγγελματικής ετοιμότητας και στο 4ετές Λύκειο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα του Εσπερινού ΕΠΑΛ, ώστε να περιοριστεί η πρόωρη εξειδίκευση των μαθητών.

Με την ίδρυσή του δίνεται διέξοδος αξιόπιστης επαγγελματικής εκπαίδευσης στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και  δυσκολίες προσαρμογής. Το σχολικό έτος 2017-18 θα αποτελέσει μεταβατική περίοδο εφαρμογής και το σχολικό έτος 2018-19 θα εφαρμοστεί πλήρως ο θεσμός. Οι πληροφορίες για τον χώρο όπου θα λειτουργήσει το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, φαίνεται να προτάσσουν ως πρώτη επιλογή κτίριο στη Μελέτη.


Πρόκειται για κτίριο που κατασκευάστηκε για να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο. Παραδόθηκε το 2010, όμως δε λειτούργησε ποτέ. Παρέμενε σε αχρησία, μέχρι τη στιγμή που ο Δήμος Κομοτηνής αποφάσισε να το αξιοποιήσει, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί μια νέα στέγη για την ειδική εκπαίδευση. Το 2/θεσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. Δόθηκε προς χρήση στον Δήμο Αιγείρου ήδη από το 2010, αλλά έφτασε 2017 τελικά για να αξιοποιηθεί όχι ως νηπιαγωγείο, αλλά ως ειδικό σχολείο.  


Πρόθεση της διοίκησης του Δήμου, σε συνεργασία με την τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ήταν το κτίριο αυτό να στεγάσει ένα ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις. Την ίδρυση ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου με λυκειακές τάξεις και έδρα στο Δήμο Κομοτηνής, είχε προτείνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. Η νέα δομή επιδίωκε να καλύψει ένα κενό που υπάρχει στην περιοχή μας και απευθύνεται σε άτομα από 16 έως 24 ετών.

Όμως τότε το υπουργείο Παιδείας είχε αρνηθεί, οπότε ο Δήμος Κομοτηνής αποφάσισε να διαθέσει το κτίριο στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Υφαντών. Την περασμένη χρονιά το κτίριο αυτό λειτούργησε ως παράρτημα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Υφαντών. Σήμερα όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε το αίτημα για ίδρυση ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου-λυκείου να ικανοποιηθεί και πλέον να απομένει η τελική απόφαση για τη στέγαση της δομής στο κτίριο της Μελέτης. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να γίνει συνάντηση αρμοδίων για το ζήτημα της στέγασης, όπως και για τη στέγη του Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής, που θα λειτουργήσει και αυτό από την ερχόμενη σχολική χρονιά. Αξίζει να σημειώσουμε σχετικά με την ειδική εκπαίδευση ότι από τη νέα χρονιά όλα τα Τεχνικά Εκπαιδευτήρια Ειδικής Αγωγής Α’ και Β’ Βαθμίδας μετατρέπονται σε Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια, κάτι το οποίο εκκρεμούσε ως υποχρέωση της πολιτείας με τους νόμους που προ ετών είχαν ψηφιστεί. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο να ιδρύσει 12 λυκειακές τάξεις και να ικανοποιηθεί το αίτημα για συνέχιση της φοίτησης των μαθητών που ολοκληρώνουν το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο.


Εξορθολογίζεται, τέλος, η λειτουργία των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), που ως σήμερα εγγράφουν αποφοίτους δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατόπιν σχετικής εισήγησης των ΚΕΔΔΥ και οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση ακαδημαϊκού προγράμματος του γυμνασίου. 


Η φοίτηση ολοκληρώνεται σε 6 τάξεις και συμπεριλαμβάνει πρακτική άσκηση.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μήνυμα ενότητας και ευθύνης στέλνει ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης και προτείνει να δημιουργεί με ευρεία συναίνεση για το καλό του πανεπιστημίου  ενιαίο ψηφοδέλτιο από υποψήφιους και μέσα από αυτή

Ημερολόγιο