ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Στέρεψε ξανά η λιμνοδεξαμενή του Ν. Σιδηροχωρίου, ζητείται λύση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο Σιδηροχώρι
Αγρότες
Νίκος Τσαλικίδης

Σταματούν οι αγρότες τα ποτίσματα, καίγονται χιλιάδες στρέμματα βαμβακιών 
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Θέμα σύσκεψης με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη και τη συμμετοχή του αγροτικού κόσμου αποτέλεσαν η λιμνοδεξαμενή του Ν. Σιδηροχωρίου και όχι μόνο αυτές. Η σύσκεψη προκλήθηκε με αφορμή και την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης εκπόνησης μελέτης, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με τίτλο «Μελέτη για την επιλογή και κατασκευή μικρών ταμιευτήρων – λιμνοδεξαμενών Π.Ε. Ροδόπης», μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης και της αναδόχου εταιρείας Κ. Παπασπυροπούλου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κου Τσαλικίδη, ο στόχος είναι  να μπει «μία τάξη» στη συνολική κατάσταση έτσι ώστε να υπάρχει νερό εκεί όπου χρειάζεται καθώς μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις, στις οποίες ενώ υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό, ενώ αντίθετα υπάρχουν περιοχές όπου οι καλλιέργειες δεν μπορούν να ποτιστούν. Όπως και να ‘χει πάντως, στόχος της περιφέρειας είναι η επόμενη καλλιεργητική περίοδος να είναι καλύτερη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την άρδευση: «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε το ιδανικό σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν αγροτικές περιοχές που έχουν νερά αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή είναι καλυμμένοι οι παραγωγοί. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου δεν μας φτάνει το νερό και καίγονται στρέμματα. Αυτά θέλουμε να εκλείψουν".


Η σύσκεψη αυτή μπορεί να ήταν η αρχή μιας συνεργασίας προς όφελος των αγροτών, όμως προκάλεσε τα παράπονα όσων δεν κλήθηκαν να παραστούν. Ένας από αυτούς ο Δημοσθένης Μανίτσας αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα στον Δήμο Κομοτηνής. 


Όπως κατήγγειλε χθες στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm: "είναι η δική μου περιοχή και δεν με καλέσανε στην σύσκεψη. Σύσκεψη με ποιόν κάνανε και τι κάνανε δεν ξέρω, δεν κάλεσαν εμένα που είμαι ο αρμόδιος. Για πιο σκοπό δεν με κάλεσαν δεν ξέρω. Είμαι άνθρωπος με πείρα μπορούσα να τους πω πάρα πολλά για τις λιμνοδεξαμενές. Είμαι υπεύθυνος για την λειτουργία της λιμνοδεξαμενής αλλά δεν με καλέσανε". 


Απάντηση στην παραπάνω καταγγελία έδωσε με παρέμβαση του στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης: "Το δικό μου το προφίλ και ο τρόπος που διαχειρίζομαι τα πράγματα είναι συνολικός και είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα, δεν εξαιρώ κανέναν. 


Απλά η συγκεκριμένη σύσκεψη έγινε μετά από αίτημα τοπικού φορέα της περιοχής που εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς για τις ανάγκες της περιοχής τους. Είναι ο τοπικός πρόεδρος της κοινότητας Νέου Σιδηροχωρίου, ένας άνθρωπος που ασχολείται με τα προβλήματα της περιοχής, πληρώνει τις δαπάνες, μαζεύει τα χρήματα, ο υπεύθυνος διαχείρισης των υδάτων της περιοχής. 


Επιδίωξε μια συνάντηση, δεν προσκάλεσα εγώ κανέναν ούτε απέκλεισα κανέναν. Εμείς θέλουμε ανθρώπους να ενδιαφέρονται και να θέλουν να βοηθήσουν. Είναι θετικό που ο κος Μανίτσας θέλει να συμμετέχει στην προσπάθεια που κάνουμε και φυσικά τον προσκαλούμε οποιαδήποτε στιγμή για να καταθέσει τις προτάσεις του".


Στην ουσία του θέματος, δηλαδή τη φύση του προβλήματος στη λιμνοδεξαμενή Νέου Σιδηροχωρίου ο κος Μανίτσας αναφέρει τα παρακάτω: "Το κυριότερο πρόβλημα είναι αυτά τα νερά μέσα στα κανάλια να μην χάνονται. Πρέπει να γίνει κλειστό κύκλωμα. Αυτό το κλειστό κύκλωμα που θέλουμε να κάνουμε είναι 2.600 μέτρα, δεν είναι πολλά τα λεφτά για αυτό το έργο.

Θα μπει μία μεγάλη σωλήνα, θα αφήσει αναμονές όπου έχει μοτέρ να τα τραβάει κατευθείαν από το δίκτυο. Χάνεται πολύ νερό, αν μπει κλειστό κύκλωμα θα ποτίζει 6.000 στρέμματα το νερό που υπάρχει". Εξαιτίας της απουσίας νερού στη λιμνοδεξαμενή Νέου Σιδηροχωρίου όπως μας πληροφορεί ο κος Μανίτσας "οι αγρότες σταμάτησαν τελείως τα ποτίσματα. Τα βαμβάκια τα μισά θα καούνε, όσα είναι πρώιμα κάτι θα κάνουνε, τα όψιμα δεν θα επιβιώσουν. Υπάρχει μια μελέτη από την Περιφέρεια να ενωθούν οι λίμνες και να κάνουνε υπόγεια δίκτυα, αλλά θέλει πολλά εκατομμύρια, αποκλείεται να γίνει. Στον ποταμό εκεί που το χειμώνα κατεβάζει νερό το κανάλι κλείνει και δεν πάει νερό στις αντλίες. 


Φέτος το καθάρισε το κανάλι ο Δήμος αλλά οι αντλίες θέλουν καθάρισμα από κάτω, θέλουν και άλλη συντήρηση. Το θέμα είναι να μπει κλειστό κύκλωμα και να μην χάνεται σταγόνα, μόνο έτσι θα ποτίζεται όλος ο κάμπος". 


Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα επιτόπια επίσκεψη συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες στην περιοχή, ώστε να γίνει μία συζήτηση συνολικά για τους ταμιευτήρες Νέου Σιδηροχωρίου και Νέας Ανδριανής "έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε με νερά την περιοχή και να μην έχουμε κάθε χρόνο το αποτέλεσμα να καίγονται τόσες χιλιάδες στρέμματα".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναδημοσιεύουν όλοι και αναπαράγουν με περισσή  μάλιστα ευκολία,  τις απόψεις  των financial times,  που αναφέρεται στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας Ρωσίας,  αλλά και την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, χωρίς δ

Ημερολόγιο