fbpx Στειρώστε - υιοθετήστε: Βοηθήστε στον περιορισμό των αδέσποτων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: 230 ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ, 115 ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ

Στειρώστε - υιοθετήστε: Βοηθήστε στον περιορισμό των αδέσποτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοτικό Κυνοκομείο
Αδέσποτα
Κομοτηνή

Θάνος Καραγιώργης: Οι υιοθεσίες είναι το Α και το Ω στην επίλυση του προβλήματος


Εξωφρενικά μεγάλος ο αριθμός των αδέσποτων σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης, παραδέχεται ο κτηνίατρος

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στις στειρώσεις και τις υιοθεσίες βλέπει την λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά που υπάρχει στην Κομοτηνή. Αντίστοιχα στην εγκατάλειψη σκυλιών από ιδιοκτήτες βλέπει την αιτία αύξησης του αριθμού των αδέσποτων στην πόλη μας. Είναι ο άνθρωπος που καλείται να διαχειριστεί ένα από τα πλέον σύνθετα ζητήματα και το κάνει με γνώμονα την αγάπη του για τα ζώα. Είναι ο μοναδικός κτηνίατρος του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής Θάνος Καραγιώργης και στο πρόσωπό του τα αδέσποτα σκυλιά βρήκαν τον άνθρωπο που τους παρέχει ιατρική βοήθεια, τροφή και προσωρινή στέγη, μεριμνώντας για την επαναφορά τους στο περιβάλλον, πάντα σε συνεργασία με το προσωπικό και τους εθελοντές του Κυνοκομείου.


Το δίπτυχο της λύσης, στειρώσεις - υιοθεσίες, εφαρμόζει ο κτηνίατρος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι έχει αποτελέσματα. 230 στειρώσεις έχει πραγματοποιήσει το χρονικό διάστημα από 19 Ιανουαρίου έως 31 Αυγούστου 2017, ενώ το ίδιο διάστημα έχουν γίνει 115 υιοθεσίες ζώων από το Δημοτικό Κυνοκομείο. Αν αυτές συγκριθούν με τις 50 που έγιναν την περασμένη χρόνια, τότε σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για σημαντική αύξηση. Σε αυτό συνέβαλε και η λειτουργία της διαδικτυακής σελίδας ενημέρωσης περί υιοθεσίας ζώων στην ιστοσελίδα του Δήμου. Παράλληλα στη διάρκεια των περασμένων μηνών έγιναν 42 στειρώσεις ζώων από εθελοντές κτηνίατρους που συνδράμουν στο έργο του Δημοτικού Κυνοκομείου. 


Η συμβουλή του κου Καραγιώργη σε όσους έχουν δεσποζόμενα ζώα είναι να τα στειρώνουν "οι νέοι ιδιοκτήτες πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία και να καταλάβουν ότι πρέπει να στειρώσουν το σκυλί και όχι να μένουν στα παλιά ότι πρέπει το σκυλί να ζευγαρώσει μια φορά ή να γεννήσει μια φορά". 
Ειδικά για τις υιοθεσίες ο κος Καραγιώργης τονίζει χαρακτηριστικά ότι "είναι το Α και το Ω στην επίλυση του προβλήματος που υπάρχει στην πόλη μας". Άλλωστε, όπως, αναφέρει "με την υιοθεσία ενός σκύλου, πρώτον αλλάζει η ζωή ενός ανθρώπου, μιας οικογένειας, που γεμίζει με την ανιδιοτελή αγάπη που μπορεί να λάβει μόνο από ένα ζώο-κατοικίδιο. Δεύτερον δημιουργούνται νέες θέσεις στο Δημοτικό Κυνοκομείο για να φιλοξενήσουμε επιθετικά ή άρρωστα αδέσποτα που υπάρχουν στο Δήμο Κομοτηνής. Για αυτό το λόγο και έχουμε δώσει τόσο μεγάλη βαρύτητα σε όλο αυτό το εγχείρημα και δίνουμε τα δυνατά μας εκεί".


Αργίες και γιορτές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για τον μοναδικό κτηνίατρο, αφού επιδιώκει να είναι παρών σε κάθε περιστατικό, οποιαδήποτε στιγμή κι αν αυτό συμβεί. Αυτό μπορεί να είναι μία φόλα, ένας τραυματισμός ή μία κλήση για επιθετικό σκυλί.

Οι καταγγελίες για επιθετικά σκυλιά πολλές, παραδέχεται ο κος Καραγιώργης και σημειώνει ότι "ο αριθμός των αδέσποτων στην πόλη είναι εξωφρενικά μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στην Κομοτηνή. Για παράδειγμα μιλούσα προχθές με έναν συνάδελφο στην Καστοριά, όπου δεν έχουν ούτε καν Δημοτικό Κυνοκομείο".  Όσο για τα περιστατικά με φόλες αυτά έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, όπως παρατηρεί ο κτηνίατρος "δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου, ότι δεν τα φοβόμαστε, ότι αναλαμβάνουμε γρήγορα δράση όταν μας ενημερώνουν για ένα επιθετικό σκυλί. Πάντως υπάρχουν κρούσματα". Περιορισμένα επίσης είναι και τα περιστατικά κακοποίησης. 


Σήμερα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής φιλοξενούνται 360 σκυλιά. Προβλέπεται επέκταση του κυνοκομείου, μια ενέργεια που σε πρώτη φάση θα αποσυμφορήσει τα κελιά όπου ήδη φιλοξενούνται ζώα. Και φυσικά ό,τι γίνεται στο Κυνοκομείο (από εθελοντικές στειρώσεις μέχρι περισυλλογή επιθετικού ζώου) γίνεται μετά από ενημέρωση της υπηρεσίας και δη του προϊστάμενου Νίκου Στεργιάδη καθώς και του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ