fbpx Σταυροδρόμι γεύσεων το Θρυλόριο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2019 - 10:00
5ο ΕΤΟΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Σταυροδρόμι γεύσεων το Θρυλόριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θρυλόριο
Ποντιακή Γαστρονομία
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης Τραπεζούντα

Γυναίκες και άντρες μαγείρεψαν με το βλέμμα στην παράδοση, προβολή και ανάδειξη του διατροφικού πλούτου της ποντιακής κουζίνας με τον καλύτερο τρόπο

Διονύσης Βοργιάς

Σταυροδρόμι γεύσεων. Το τίτλο αυτό κέρδισε ο ποντιακός οικισμός του Θρυλορίου στο ν. Ροδόπης. Για μία ακόμη χρονιά, πέμπτη κατά σειρά, από τον πολιτιστικό σύλλογο Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» με την συνδρομή του Δήμου Κομοτηνής, στο Θρυλόριο έλαβε χώρα το 5ο έτος ποντιακής γαστρονομίας, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, με την συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και την συμμετοχή ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα. 

Συνολικά 16 ήταν οι σύλλογοι που γέμισαν φέτος μυρωδιές το χωριό, ενώ φέτος για πρώτη φορά καταγράφηκαν συμμετοχές από την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και την Επιτροπή Κυριών Αρμενικής Εκκλησίας Κομοτηνής, δύο συμμετοχές με υψηλό συμβολισμό. Οι μαγείρισσες και σε αρκετές περιπτώσεις και οι μάγειρες, ξεκίνησαν το μεσημέρι να βάζουν σε τάξη τα υλικά τους, να προσφέρουν νοστιμιές στον κόσμο και να ετοιμάζουν τα πιάτα τους για την κριτική επιτροπή.

Η μαγεία της απλότητας
Εκεί παρούσα ήταν η Κική Εμμανουηλίδου εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Ζαχαροπλαστών Β. Ελλάδος, η οποία – μαζί με τους συνεργάτες της – πέρασε από όλους τους πάγκους, δοκιμάζοντας και δίνοντας συγχαρητήρια στους συλλόγους για το μεράκι τους. «Είμαστε για μία ακόμη φορά εδώ, πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε κοντά στους Πόντιους», είπε και υπογράμμισε «η Λέσχη προσπαθεί να είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια διάσωσης της ποντιακής κουζίνας.

Η ποντιακή γαστρονομία είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό – κρατάμε ρίζες και παραδόσεις και προσπαθούμε να τις περάσουμε στις επόμενες γενιές». Τόνισε, επίσης, πως η απλότητα είναι αυτό που ξεχωρίζει στην μαγειρική αλλά το έχουμε ξεχάσει στην σύγχρονη εποχή. Χαρούμενος για την επιτυχία της εκδήλωσης και ο σεφ στο ΔΙΕΚ Κομοτηνής και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αναστάσιος Αρουτσίδης. «Πάντα προσπαθούμε να είμαστε αρωγοί, για να διατηρήσουμε τον πολιτισμό της ποντιακής γαστρονομίας», είπε.

Παρών στην εκδήλωση και ο καθηγητής Βιολογίας Α.Π.Θ. Θωμάς Σαββίδης, ήταν μεταξύ των ανθρώπων της κριτικής επιτροπής. «Η βιολογία σχετίζεται με την διατροφή», είπε, εξηγώντας ότι «η διατροφή είναι ένα πρόβλημα της ανθρωπότητας, γιατί σήμερα μπορεί να έχουμε επάρκεια και του κόσμου τα καλά, αλλά η κοινωνία μας είναι καταναλωτική». Πρόσθεσε ότι «πολλοί ανατρέχουν στην παραδοσιακή διατροφή, εν προκειμένω στην ποντιακή, γιατί έχει δοκιμαστεί μέσα στον χρόνο κι αποτελεί εγγύηση υγιεινούς διατροφής».

16 συνταγές, 4 νικητές
Τους καλεσμένους υποδέχθηκε από νωρίς η πρόεδρος του συλλόγου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, κάνοντας λόγο για «16 διαφορετικές και αρκετές πρωτότυπες συνταγές». «Το ιδιαίτερο της φετινής χρονιάς είναι η συμμετοχή Αρμενίων και Ασσυρίων, γιατί φέτος θέλαμε να περάσουμε το συμβολικό μήνυμα της ενότητας και του κοινού αγώνα μας για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας», είπε, δηλώνοντας αισιόδοξη χάρη στην συμμετοχή πολλών νέων. «Η γαστρονομία μας και ο πολιτισμός μας δεν θα χαθούν», τόνισε, ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την Θεσσαλονίκη, όπως και τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης.

Όσον αφορά τους νικητές, την πρώτη θέση πήρε η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς μαγειρεύοντας ποντιακή σούπα τανέας συνοδευμένη με γατμέρια σο σατς‘. Την δεύτερη θέση κέρδισε η πακλαβά που μαγείρεψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος». Την τρίτη θέση μοιράστηκαν η Επιτροπή Κυριών Αρμενικής Εκκλησίας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκόπετρας Ξάνθης, ενώ το βραβείο του κοινού κέρδισε ο Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος. 

Είχε προηγηθεί θεατρική μονόπρακτη ποντιακή κωμωδία της Γιούλης Γεωργιάδου με τίτλο «Σον Πόντιον Διαιτολόγον». Οι εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε