ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Σταφύλι, κρασί και παραδοσιακός χορός

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής
ΔΚΕΠΠΑΚ

Αθ. Καρακασίδης: "Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάθε χρόνο και καλύτερη την γιορτή τρύγου"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής ιδρύθηκε το 2008 και επαναδραστηριοποιήθηκε το 2017

Διονύσης Βοργιάς

Την 1η γιορτή τρύγου διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Ροδόπης, το βράδυ της Τρίτης 9 Οκτωβρίου στην πλατεία Ειρήνης. Το παραδοσιακό γλέντι πραγματοποιήθηκε μετά μουσικής, από τους Γιάννη Κουμή στην γκάιντα, στο καβάλι και στο τραγούδι, Θάνο Καρακατσιάνη στο ακορντεόν και Ηλία Μίσκα στα κρουστά.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής ιδρύθηκε το 2008 και επαναδραστηριοποιήθηκε το 2017 από ανήσυχους, δραστήριους και με πολύχρονη εμπειρία στην παράδοση ανθρώπους της πόλης μας. Μεταξύ τους και ο πρόεδρος του συλλόγου Αθανάσιος Καρακασίδης ο οποίος μίλησε στον "Χ". 


Παράδοση, χορός, φιλανθρωπία λέει ο πρόεδρος
"Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε μία γιορτή τρύγου στην Κομοτηνή και καλέσαμε όλους τους ανθρώπους της Κομοτηνής να γλεντήσουν μαζί μας. Είναι ένα γλέντι με αφορμή τον τρύγο, καλλιέργεια την οποία είχαν οι Ανατολικορωμυλιώτες", είπε ο κος Καρακασίδης, και σημείωσε ότι προσφέρουν σε όλους σταφύλια και κρασί και "γλεντάμε και διασκεδάζουμε με χορούς από όλη την Θράκη". Σύμφωνα με τον ίδιο "θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάθε χρόνο κάτι καλύτερο, φέτος ήταν μία δοκιμαστική χρονιά, είναι κάτι που έχουν οι γειτονικές πόλεις αλλά δεν έχει ευδοκιμήσει στην Κομοτηνή μέχρι στιγμής"

"Αυτές οι δράσεις φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά και τον κάνουν να ξεχνιέται από τα προβλήματά του", είπε σε άλλο σημείο του λόγου του για να αναδείξει τις δράσεις του συλλόγου που - κατά τον ίδιο - είναι "φιλανθρωπικές και χορευτικές, συνεργαζόμαστε με συλλόγους κι άλλων περιοχών και κάνουμε αναβιώσεις εθίμων". Φέτος ο σύλλογος αριθμεί περί των 150 χορευτών χωρισμένων σε τμήματα ανάλογα με τη δυναμική τους και συνολικά απαριθμεί περί των 180 μελών. Ο κος Καρακασίδης συνεχίζει: "Ο σύλλογος έχει συγκεκριμένη ταυτότητα άρα όταν εμφανιζόμαστε στην περιοχή παρουσιάζουμε χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, αλλά στις πρόβες μας κάνουμε χορούς από όλη την Ελλάδα - Θράκη, Μακεδονία, νησιά. Και όταν αντιπροσωπεύουμε την πόλη μας εντός ή εκτός Ελλάδα, χορεύουμε από όλες τις περιοχές. Αγαπάμε την παράδοση και θέλουμε οι άνθρωποι που μας πλησιάζουν να έχουν όρεξη και διάθεση να διασκεδάσουν, να περάσουν καλά και να αναδείξουν την παράδοση".


Γνωρίστε τον σύλλογο
Κύριοι σκοποί των Ανατολυκορωμυλιωτών Κομοτηνής είναι η με κάθε τρόπο συμβολή στην καλλιέργεια πολιτισμού, στην ανάδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής παράδοσης της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως αν τα μέλη κατάγονται ή όχι από την Ανατολική Ρωμυλία, καθώς και η αναβίωση, διατήρηση και συνέχιση των παραδόσεων, ηθών και εθίμων της περιοχής της Θράκης γενικότερα και της Ανατολικής Ρωμυλίας και Βόρειας Θράκης ειδικότερα και τέλος η συμμετοχή του τόσο σε εθνικές όσο και σε τοπικές εκδηλώσεις. Επιπλέον προτεραιότητα του συλλόγου αποτελεί η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο με τη συμμετοχή των μελών σε φιλανθρωπικές, περιβαλλοντικές και εθελοντικές δράσεις.

Έχουμε δει τον σύλλογο σε δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών και πριν μερικές ημέρες να παραδίδει σχολικά είδη στο κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας Κομοτηνής των παιδικών χωριών SOS. Τέλος, διοργανώνει με τη συμμετοχή των χορευτικών του τμημάτων εκδηλώσεις και λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις άλλων φορέων και συλλόγων. Μέσα στη σύντομη αυτή διαδρομή του έχει επιδείξει αξιόλογο έργο με την ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων με τη συμμετοχή και τη θερμή συμπαράσταση των μελών του που τον διατηρούν σε διαρκή εγρήγορση και δράση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πέρασαν σχεδόν έξι μήνες από το τέλος του 18, που υποτίθεται θα είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζονταν ο νόμος Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά και ο ΕΦΚΑ παίζει κρυφτούλι κ