ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Στ. Τουλουπίδης: «Πρυτάνεις έρχονται και φεύγουν, το πανεπιστήμιό μας όμως παραμένει εδώ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σταύρος Τουλουπίδης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πρυτάνεις

Ο πρυτανεύων του ιδρύματος εξηγεί τι συμβαίνει με τη σίτιση 

Δήμος Μπακιρτζάκης

 Ο καθηγητής Σταύρος Τουλουπίδης είναι ο «αντικαταστάτης» του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Θανάση Καραμπίνη, μετά την απομάκρυνση του τελευταίου από τη συγκεκριμένη θέση με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Ο κος Τουλουπίδης φέρει τον τίτλο του «πρυτανεύοντος» και θα παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018, εκτός αν στο μεσοδιάστημα υπάρξει κάποια δικαστική ή άλλη απόφαση, που επαναφέρει τον κο Καραμπίνη στη θέση του πρύτανη. 


Πρακτικά πάντως, την ευθύνη της λειτουργίας του πανεπιστημίου φέρει πλέον ο κος Τουλουπίδης και με αυτή την ιδιότητα φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm μιλώντας για την πρόσφατη συνεδρίαση της Συγκλήτου, την οποία κατά ένα μεγάλο μέρος απασχόλησε το θέμα του διαγωνισμού για την σίτιση των φοιτητών.

 
Ο πρυτανεύων κος Τουλουπίδης εξήγησε πως «εμείς κινούμαστε αυστηρά με βάση τους κανόνες ισονομίας και ισοπολιτείας και τις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας. Ο διαγωνισμός είναι να λήξει στις 9/11/2017, οπότε στα πλαίσια της προκήρυξης του νέου διαγωνισμού είχαμε δύο εταιρείες ενδιαφερόμενες, την «Χούτος Catering»  και την  «Αμάλθεια ΑΕ» που σιτίζει τώρα τους φοιτητές. Υπάρχει επιτροπή διαγωνισμού από καθηγητή Νομικής, αυτή η επιτροπή συνήλθε, υπήρχαν καθυστερήσεις και με δική μου παρέμβαση πραγματικά οι άνθρωποι αμέσως ανταπεξήλθαν και αρχές Σεπτεμβρίου συνεδρίασαν και αποφάσισαν. Η καθυστέρηση υπήρξε γιατί δεν συνεδρίαζαν οι επιτροπές. Όμως τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και εγώ έχω εγγυηθεί προς την Σύγκλητο, ότι τέτοιου είδους προβλήματα όσο θα είμαι εγώ -αλλά πιστεύω ότι θα εμπεδωθεί σαν πρακτική- δεν θα ξαναυπάρξουν»


Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, ο κος Τουλουπίδης, είπε: «Η εταιρεία «Χούτος Catering» έκανε ένσταση στην εταιρεία «Αμάλθεια ΑΕ» για λόγους τυπικούς, οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί και έτσι έμεινε μόνο η πρώτη εταιρεία. Ο διαγωνισμός έχει μια ιδιομορφία: αυτή είναι ότι δεν δίνουν προσφορά για το τίμημα (αυτό είναι προκαθορισμένο - είναι ανά φοιτητή 1,85 σε όλες τις πόλεις εκτός από Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα που είναι 2,25 και συνολικά είναι στην διετία 4.160.000 €). Δεν είναι μειοδοτικός ο διαγωνισμός, είναι ποιοτικός.


Βγαίνοντας με απόφαση της επιτροπής διαγωνισμού η μια εταιρεία και μένοντας η άλλη,  θεωρήσαμε ότι προς το συμφέρον του ιδρύματος για καλύτερο ανταγωνισμό,  θα είναι όπως γινόταν μέχρι τώρα σε όλους τους διαγωνισμούς, να συμμετείχαν τουλάχιστον δύο εταιρείες. Γι' αυτό είπαμε να επαναλάβουμε τον διαγωνισμό, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Είναι προς όφελος του ιδρύματός μας και του δημοσίου συμφέροντος για να έχουμε καλύτερο ανταγωνισμό. Πάνω σε αυτό αποφασίσαμε να επαναλάβουμε τον διαγωνισμό και βάλαμε κάτω τις ημερομηνίες και είδαμε ότι μας παίρνει ο χρόνος. Η εταιρεία «Χούτος Catering» μπορεί πάλι να ασκήσει ένσταση αν νομίζει ότι θίγονται έννομα συμφέροντα της, εμείς δεν έχουμε κάποια αντίρρηση, εμείς δεν διαπληκτιζόμαστε με καμία εταιρεία, εμείς εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του ιδρύματος. Όταν λέμε έννομο συμφέρον εννοούμε το συμφέρον του ιδρύματός μας.

Ο καλύτερος ανταγωνισμός εξυπηρετεί το ίδρυμά μας και αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι το ίδρυμά μας είναι κρατικό και δεν είναι ιδιωτικού δικαίου». Ο κος Τουλουπίδης υποστήριξε ακόμη ότι λόγω του παρελθόντος «μουδιασμένου» κλίματος υπάρχει μία φοβία στα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου, όμως με τη συζήτηση και την ανάλυση ξεπερνιούνται.


Σε άλλα θέματα αναφερόμενος, ο πρυτανεύων του ΔΠΘ περιέγραψε με αδρές γραμμές τις προσπάθειες που γίνονται για να καθιερωθεί για την Κομοτηνή, το brand name της «Φοιτητούπολης»: «Σύντομα θα κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την πόλη της Κομοτηνής σε φοιτητούπολη και έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και πολύ σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Αυτό ως brand name, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με την περιφέρεια και με τον δήμαρχο.

Προσπαθούμε με τον δήμαρχο αφού υπάρχουν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κομοτηνής, για τους φοιτητές να είναι δωρεάν η μετακίνηση μέσα στην πόλη, να υπάρξει ένα πανεπιστημιακό πάρκο, ανοιχτό μέσα στον αστικό ιστό της πόλης όπου θα μπορεί κάποιος να κάνει τον περίπατό του, να αθλείται, θα υπάρχουν εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας. Συζητάμε σύνδεση της πανεπιστημιούπολης με τον βιολογικό σταθμό της πόλης και μια σειρά από άλλες παραμέτρους που σε λίγο χρόνο θα είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κος Τουλουπίδης.

 

Επίσκεψη Β. Ελευθεριάδου στον πρυτανεύοντα του ΔΠΘ

Συνάντηση ουσίας  με τον πρυτανεύοντα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Σταύρο Τουλουπίδη είχε η Βούλα Ελευθεριάδου, στην έδρα του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή.


Η κα Ελευθεριάδου ευχήθηκε στον κον Τουλουπίδη καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα για αυτό, μιας που ως τέως φοιτήτρια και η ίδια της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ. ευτύχησε να έχει τον κο Τουλουπίδη  ως καθηγητή, γνωρίζοντας έτσι το εξαιρετικό του έργο.


Στην αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν θέματα όπως η ουσιαστικότερη σύνδεση του Δ.Π.Θ. με όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στη Θράκη. Το Πανεπιστήμιο εκτός από πνευματικό κέντρο της περιοχής, μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ως ατμομηχανή της οικονομικής, πολιτιστικής και ιστορικής ανάδειξης της περιοχής και ειδικά της Ροδόπης όπου είναι και η έδρα του. 


Η συνάντηση έκλεισε με την διαβεβαίωση της κας Ελευθεριάδου πως θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον κο Τουλουπίδη για την στήριξη του έργου του με μόνο γνώμονα την ευημερία τόσο του Πανεπιστημίου όσο και της περιοχής. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα