ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στ. Τουλουπίδης: «Το ΔΠΘ από άποψη χρημάτων λειτουργεί οριακά»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σταύρος Τουλουπίδης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ποια άλλα νέα έφερε από την Αθήνα ο πρυτανεύων του ΔΠΘ

Δήμος Μπακιρτζάκης

Γύρω από οικονομικά θέματα περιστράφηκε κατά κύριο λόγο η Σύνοδος των Πρυτάνεων που έγινε στην Αθήνα, καθώς η χρηματοδότηση είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Μιλώντας στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm, ο πρυτανεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Σταύρος Τουλουπίδης, μετέφερε το κλίμα που επικράτησε: «Η σύνοδος πρυτάνεων ήταν μια περισσότερο ανακεφαλαιωτική σύνοδος, κυριάρχησε βέβαια το θέμα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, διότι σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια έχουν το ίδιο πρόβλημα. Xρησιμοποιούν ιδίους πόρους, περιορίζουν τις δραστηριότητές τους προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτή τη χαμηλή χρηματοδότηση» είπε ο κος Τουλουπίδης και αναφερόμενος ειδικά στο ΔΠΘ είπε: «αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός υπολογίζουμε το δικό μας ότι δεν αντέχει πάνω από 3 χρόνια - στην τριετία πιστεύω ότι θα ...σκάσει. Από άποψη χρημάτων λειτουργούμε οριακά»


Την ίδια ώρα, ο κος Τουλουπίδης επεσήμανε ότι με βάσει τα λεγόμενα του υπουργού έχουν εξασφαλιστεί 20 εκατομμύρια για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ «για να λήξουν αυτές οι υποχρεώσεις που είχε και να μπορεί να δραστηριοποιηθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, σίτιση και στέγαση».
Παραμένει το πρόβλημα με τους Ειδικούς Λογαριασμούς


«Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα πανεπιστήμια –σημαντικότατο- είναι το ΕΛΚΕ δηλαδή οι ειδικοί  λογαριασμοί της επιτροπής ερευνών» είπε ο κος Τουλουπίδης και εξήγησε για άλλη μία φορά: «μας έχουν υπαγάγει στο Γενικό Λογιστήριο και είναι αδύνατο τα ερευνητικά προγράμματα να τρέξουν κάτω από τέτοιο καθεστώς. Υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις -έχουμε σε αυτή τη φάση ναι μεν σύμμαχο το υπουργείο Παιδείας αλλά αντίθετο είναι το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Υπάρχει ένας συντονισμός, υποσχέσεις από υπουργούς ότι μέσα στην εβδομάδα θα βρεθεί μια λύση γιατί περνάει ο καιρός».


Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης με τα ΤΕΙ με τον πρυτανεύοντα να λέει: «εγώ ήδη έχω κάνει μια μεγάλη επιτροπή του πανεπιστημίου που θα επεξεργαστεί τις δικές μας προτάσεις και ταυτόχρονα και τις προτάσεις που έχει πάρει η σύγκλητος του ΤΕΙ Καβάλας. Αφού δούμε αν υπάρχουν συγκλίσεις θα υπάρξει μια κοινή συνάντηση για να γίνει μια δεύτερη συζήτηση και μετά θα αποφασίσει πάλι η σύγκλητος και μετά σύμφωνα και με την άποψη του υπουργού θα φτιάξει μια επιτροπή επταμελή: τρία μέλη από το πανεπιστήμιό μας τρία μέλη από το ΤΕΙ. Αυτή θα εισηγηθεί στον υπουργό αλλά πριν λάβει τις αποφάσεις θα υπάρξει άλλη μια φορά απόφαση της συγκλήτου».


Δύο παράλληλες συναντήσεις στην Αθήνα
Μεταβαίνοντας στην Αθήνα, ο κος Τουλουπίδης είχε και δύο παράλληλες συναντήσεις πέρα από τη Σύνοδο. 
Η πρώτη ήταν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπου τέθηκε το ζήτημα της Λιμενικής Ακαδημίας της Αλεξανδρούπολης: «Το πανεπιστήμιό μας θα είναι αρωγός, το προσωπικό θα είναι από το πανεπιστήμιό μας και για τα επαγγελματικά μαθήματα είχα κάνει μια προσυννενόηση με τον καινούριο λιμενάρχη της Αλεξανδρούπολης, ώστε ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματικών μαθημάτων να διεκπεραιωθούν από το τοπικό λιμεναρχείο, όπου έχουν ένα αξιόλογο προσωπικό, άρα μένει ένα πολύ μικρό ποσοστό που θα μετακινείται από την Αθήνα. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντική η βοήθεια που θα παρέχει το πανεπιστήμιό μας».


Η δεύτερη συνάντηση ήταν με τον αρχιεπίσκοπο, με τον κο Τουλουπίδη να του χαρίζει τον τιμητικό τόμο που εκδόθηκε από το ΔΠΘ, στο πλαίσιο της αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου ως επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα