fbpx Στ. Πέτσας: Αυτός θα είναι ο ρόλος της Θράκης στο μεταναστευτικό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
ΟΜΩΣ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ

Στ. Πέτσας: Αυτός θα είναι ο ρόλος της Θράκης στο μεταναστευτικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεταναστευτικό
Προσφυγικό
Στέλιος Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για την κοπή πίτας της ΝΟΔΕ ΝΔ Έβρου

Θανάσης Τσολάκης

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησε (αλλά χωρίς να μονοπωλήσει) την επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην Αλεξανδρούπολη, όπου ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος στην εκδήλωση κοπής πίτας της ΝΟΔΕ ΝΔ Έβρου.

Ερωτώμενος σχετικά, ο κος Πέτσας είπε κατ’ αρχάς ότι «το πρόβλημα σήμερα δεν είναι προσφυγικό όπως ήταν κατά βάση το 2015-16 άλλαξε χαρακτήρα στην πορεία των ετών και τώρα είναι πολύ περισσότερο μεταναστευτικό παράτυπων οικονομικών μεταναστών παρά προσφύγων».

Όσο για την εμπλοκή/συμμετοχή του Έβρου και της Θράκης σε αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε τι πρόκειται να συμβεί σπεύδοντας όμως να υπογραμμίσει ότι «δεν θα υπάρχουν μόνιμοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα μένουν στον Έβρο ή στη Θράκη γενικά και στα νησιά μας, για λόγους ευνόητους». 

Εξηγώντας αναλυτικότερα, είπε: «Τα κλειστά κέντρα θα γίνουν εκεί που έχουμε πει. Δεν περιλαμβάνονται στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα του Έβρου αλλά και γενικά της Θράκης, όπου η Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα: δεν μιλάμε για παραμονή του 1% του – μάλλον για μεταφορά μεταναστών και προσφύγων μέχρι το ύψος του 1% του πληθυσμού της Περιφέρειας ας πούμε σε μία ημιμόνιμη βάση, αλλά  θα είναι προσωρινή.

Δεν θα υπάρχουν μόνιμοι πρόσφυγες και μετανάστες που θα μένουν στον Έβρο ή στη Θράκη γενικά και στα νησιά μας, για λόγους ευνόητους, αλλά θα υπάρχει αυτή η ροή. Η ροή η οποία θα έχει να κάνει με την ταυτοποίηση, με το ζήτημα της απονομής καθεστώτος ασύλου και αν δεν απονέμεται αυτό το καθεστώς διεθνούς προστασίας, θα μεταφέρονται στα Κέντρα σε άλλες περιοχές μέχρι να γίνει η επιστροφή τους στην Τουρκία μέσω της εφαρμογής της κοινής δήλωσης ή σε κάποια άλλη χώρα αν δεν έχουν έρθει από κει».

«Όχι» από Πέτσα, «Ναι» από Χρυσοχοΐδη;
Και ενώ το βράδυ του Σαββάτου 25/01 ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας δήλωνε αυτά από την Αλεξανδρούπολη, στην Αθήνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωνε τον δήμαρχο Διδυμοτείχου ότι σχεδιάζει τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) μεταναστών και προσφύγων στον οικισμό της Καρωτής!

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο Status Radio 94.2 της Αλεξανδρούπολης, ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο υπουργός του εξήγησε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μίας δομής κλειστού τύπου, χωρητικότητας 500 ατόμων στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο του οικισμού και μάλιστα τον κάλεσε να εξετάσει την πρόταση και υπό το πρίσμα της τόνωσης της τοπικής οικονομίας, εφόσον τελικά η δομή λειτουργήσει.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, ο δήμαρχος επιφυλάχθηκε απάντησης στον υπουργό, ωστόσο αυτή θα είναι αρνητική καθώς προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το feedback που παίρνει από την τοπική κοινωνία από την ώρα που έχει δημοσιοποιήσει την επαφή του με τον υπουργό.

Στον οικισμό της Καρωτής πάντως, σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ενδεχομένου λειτουργίας του ΠΡΟΚΕΚΑ.

Επί του πιεστηρίου: 
Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την οποία αίρεται ο σχεδιασμός για το ΠΡΟΚΕΚΑ της Καρωτής. Η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σας ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία δομή μεταναστευτικού χαρακτήρα στο νομό Έβρου»

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ