ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Σιγούν τα κυνηγετικά όπλα, λόγω παγετού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυνήγι
Ροδόπη

Παναγιώτης Καραφύλλης, πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής: Η απαγόρευση γίνεται γιατί υπάρχει ολικός παγετός και 
ήδη τα βουνά είναι σκεπασμένα με χιόνι
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Σιγούν τα κυνηγετικά όπλα στο νομό Ροδόπης, λόγω παγετού. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, αποφάσισε την ενεργοποίηση της απόφασης για απαγόρευση του κυνηγιού  στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ροδόπης κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου 2016 – 2017, που προβλέπει να ισχύει σε περίπτωση που επικρατεί έστω και μια από τις παρακάτω ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες:


• χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας και έντασης

.
• πλήρης χιονοκάλυψη του εδάφους


• ολικός παγετός


Έτσι έγινε γνωστό από την Διεύθυνση Δασών Ροδόπης ότι απαγορεύεται η θήρα παντός θηράματος, στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνση Δασών Ροδόπης, από 10-1-2017 μέχρι και τις 12-1-2017, λόγω των ιδιαιτέρως δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. 
Η απαγόρευση γίνεται γιατί υπάρχει ολικός παγετός και ήδη τα βουνά είναι σκεπασμένα με χιόνι, θα πει στο ράδιο Χρόνος 87,5 FM o πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτης Καραφύλλης. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν είδη, που επηρεάζονται από τον παγετό, όπως η φάσα, η χήνα και η πάπια, αλλά βρίσκουν να φάνε και να πιουν νερό. Παρόλα αυτά ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής ήδη από χθες προχώρησε σε ρίψη 2 τόνων καλαμπόκι μέσα στις απαγορευμένες ζώνες για τις πάπιες για τις χήνες. «Στο βουνό θα ρίξουμε και για τους αγριόχοιρους», έκανε γνωστό ο κ. Καραφύλλης και πρόσθεσε «ήδη οι θηροφύλακες είναι έξω και μοιράζουν την τροφή. Κάθε χρόνο ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής ρίχνει τροφή». 


Καθολική απαγόρευση του κυνηγιού, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι


Οι Οικολόγοι – Πράσινοι με ανακοίνωσή τους ζητούν την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την επικράτεια και όχι αποκλειστικά στις χιονοσκεπείς περιοχές. 


Από όλη την Ελλάδα καταφθάνουν καταγγελίες για μαζική σφαγή πουλιών από τους κυνηγούς στις λίγες περιοχές που δεν έχουν σκεπαστεί με χιόνια και στις οποίες έχουν καταφύγει χιλιάδες πουλιά αναζητώντας απεγνωσμένα τροφή.


Περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και κάθε πολίτης που νοιάζεται για τη φύση απαιτούν το αυτονόητο. Καθολική απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη τη χώρα και όχι μόνο τοπικές απαγορεύσεις. Αν το υπουργείο Περιβάλλοντος επιμείνει μόνο στις τοπικές απαγορεύσεις, θα έχει παίξει για άλλη μια φορά το παιχνίδι των ασυνείδητων κυνηγών και των φορέων που τους καλύπτουν.


Αν διαθέτει ίχνος οικολογικής εντιμότητας, το υπουργείο πρέπει να προβεί άμεσα στην καθολική απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την επικράτεια μέχρι τη βελτίωση των δυσμενών καιρικών φαινομένων. 


Επιστολή Ορνιθολογικής Εταιρείας 


Την ανάγκη για την άμεση απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την ελληνική επικράτεια τουλάχιστον μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, ζητά με κατεπείγουσα επιστολή της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Η πρωτοφανής κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας επηρεάζει ολόκληρη την επικράτεια και όχι μόνο τις «πληγείσες περιοχές». Τα περισσότερα πουλιά έχουν εγκαταλείψει τα μέρη που έχουν καλυφθεί με χιόνι και πάγο και είτε έχουν συγκεντρωθεί σε λίγες κατάλληλες περιοχές, είτε αναζητούν τροφή και καταφύγιο σε ακατάλληλους βιότοπους. Το κυνήγι με αυτές τις καιρικές συνθήκες είναι καταστροφικό, καθώς αναγκάζει όλα τα πουλιά (θηρεύσιμα και μη) να ξοδεύουν τα τελευταία αποθέματα ενέργειάς τους την ώρα που αυτά έχουν άμεση ανάγκη να τραφούν και να ξεκουραστούν για να επιβιώσουν.


Οι τοπικές ή περιφερειακές απαγορεύσεις της θήρας λόγω χιονοπτώσεων μεγάλης διάρκειας και εντάσεως ή παρατεταμένων χρονικά δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν επαρκούν για την προστασία των πουλιών που αναζητούν καταφύγιο, διότι αυτές εφαρμόζονται στις χιονόπληκτες περιοχές και όχι σε αυτές που τα πουλιά έχουν καταφύγει. Ακριβώς στις περιοχές αυτές όπου έχουν βρει καταφύγιο τα πουλιά συντελείται ένα μαζικό κυνήγι, καθώς οι κυνηγοί βρίσκουν εύκολη και άφθονη λεία, τη στιγμή που τα πουλιά έχουν ανάγκη ηρεμίας για να τραφούν και να ανακτήσουν δυνάμεις.


Τις τελευταίες εβδομάδες ο χιονιάς που έχει πλήξει την Ευρώπη έχει οδηγήσει μεγάλους πληθυσμούς πουλιών, που συνήθως απαντούν σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας. Αυτός είναι και ο λόγος που μέσα στον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί από τους παρατηρητές πουλιών αρκετά σπάνια είδη παπιών και στρουθιόμορφων που προέρχονται από πολύ βόρειες έως και αρκτικές περιοχές της Ευρώπης.  Χαρακτηριστικά είδη πουλιών από τον παγωμένο Βορρά  είναι η Χιονόπαπια, που παρατηρήθηκε στο Δέλτα του Αξιού και την Καστοριά, οι Βελουδόπαπιες που έφτασαν ως τα Μέγαρα για να βρουν καταφύγιο, αλλά και τα Φερεντίνια στον Σχινιά (Αττική) και το Κηλιδοβούτι στα Χανιά της Κρήτης. Δυστυχώς, παράλληλα με την άφιξη ολοένα και περισσότερων ταλαιπωρημένων από το κρύο πουλιών,  οι παρατηρητές καθημερινά γίνονται μάρτυρες ολοένα και περισσότερων περιστατικών λαθροθηρίας, από ασυνείδητους που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της κακοκαιρίας προς όφελός τους. 


Η Ορνιθολογική απευθύνει έκκληση για εγρήγορση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και καλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να καταγγείλουν τυχόν περιστατικά λαθροθηρίας στις κατά τόπους Αρχές και στο Κέντρο Δασοπροστασίας 1591. Η προστασία της πανίδας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αποτελεί χρέος κάθε περιβαλλοντικά ευσυνείδητου πολίτη.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να μην επαναπαυτεί στις τοπικές απαγορεύσεις και να αναλάβει άμεσα δράση για την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την ελληνική επικράτεια τουλάχιστον μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να δοθεί χρόνος στην ορνιθοπανίδα να ανταπεξέλθει στις παρούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον για όσο διάστημα επικρατούν οι συνθήκες αυτές. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Συμβολική προφανώς, αλλά  και επικοινωνιακού χαρακτήρα περισσότερο,  ήταν η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου παρόντος του πρωθυπουργού, στο ακριτικό Καστελόριζο,  που προσπάθησε να συνδυάσει πλήθος μηνυμά

Ημερολόγιο