fbpx Σχολικές καθαρίστριες: «Είναι θέμα επιβίωσης»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΚΑΘΟΛΙΚΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Σχολικές καθαρίστριες: «Είναι θέμα επιβίωσης»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
σχολικές καθαρίστριες
Γεωργία Ευαγγελοπούλου

Τα αιτήματα της απεργίας αλλά και η «συγγνώμη» προς τους μαθητές δια στόματος Γεωργίας Ευαγγελοπούλου

Διονύσης Βοργιάς

Σε καθολική απεργία έχουν προβεί χθες Πέμπτη 06 και σήμερα Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου οι σχολικές καθαρίστριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση, καθώς σε τρεις μήνες περίπου λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τις οποίες προσλήφθηκαν.

Γι’ αυτό, χθες το πρωί, με αφετηρία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής, σχεδόν 100 εργαζόμενες έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Παρούσα κι η πρόεδρος των σχολικών καθαριστριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Γεωργία Ευαγγελοπούλου έκανε λόγο για «ίδια γραμμή» πανελλαδικά, κι εξήγησε ότι οι εργαζόμενες προβαίνουν σε αυτή τη μορφή αντίδρασης, γιατί «η κυβέρνηση δεν δέχθηκε καμία συνάντηση με τους εκπροσώπους μας, ενώ προσπαθούμε από τον Σεπτέμβριο».

9.500 καθαρίστριες «στον αέρα»
Οι εργαζόμενες αγωνιούν, γιατί «είμαστε στον ‘αέρα’, σε τρεισήμισι μήνες λήγουν οι συμβάσεις μας», όπως λέει η κα Ευαγγελοπούλου. Άξιο αναφοράς είναι πως η πλειοψηφία των σχολικών καθαριστριών πανελλαδικά, αλλά και σε επίπεδο Κομοτηνής (περί των 70), εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πανελλαδικά, «είμαστε 9.500 καθαρίστριες συν τις οικογένειές μας», πρόσθεσε η πρόεδρος, μεταφέροντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση: «ό, τι βλέπουμε, στο τέλος θα κρίνουμε, γιατί είναι θέμα επιβίωσης», που επίσης αναφέρει: «οι συνθήκες εργασίας μας δεν είναι εύκολες, σκουπίζουμε χιλιάδες τετραγωνικά για ελάχιστα χρήματα».

Πάντως, στο περιθώριο της συνέντευξης, η κα Ευαγγελοπούλου ζήτησε «συγγνώμη από τα παιδάκια μας (σ.σ. που χάνουν μάθημα) αλλά πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι χωρίς τις καθαρίστριες δεν γίνεται τίποτα».

Τα αιτήματα της απεργίας:

• Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα – Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.
• Αξιοπρεπείς αμοιβές.
• Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.
• Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.
• Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.
• Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή σ.σ.ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

«Απαράδεκτη συμπεριφορά» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Δ. Χαρίτου
Μετά την πορεία, με αντιπροσωπεία των σχολικών καθαριστριών συναντήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ενώ οι σχολικές καθαρίστριες, πολλές από τις οποίες εργάζονται για έως και 19 συνεχή έτη, προσφέρουν καθημερινά δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, εργάζονται με επισφαλή εργασιακή σχέση, με εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, σε δυσμενείς και ανθυγιεινές συνθήκες, κινδυνεύουν με τη λήξη της σχολικής χρονιάς να βρεθούν χωρίς εργασία».

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι οι καθαρίστριες βιώνουν «εργασιακή ανασφάλεια» κι επίσης πληρώνονται «με καθυστέρηση», ενώ «δεν δικαιούνται εργασιακά δικαιώματα, όπως αναρρωτική άδεια, άδεια εγκυμοσύνης, κ.ά.». Ο κος Χαρίτου κατηγορεί την κυβέρνηση για «απαράδεκτη συμπεριφορά» ως προς τις καθαρίστριες, ενώ επίσης καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση, διότι εξαιτίας των χειρισμών της σχολικές μονάδες έκλεισαν.

Άξιο αναφοράς είναι πως το θέμα των σχολικών καθαριστριών φέρνουν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς: Σκέφτονται να παρέμβουν ώστε να διασφαλιστεί η μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις σχολικές καθαρίστριες; Θα διασφαλίσουν την έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών;

Θα διασφαλίσει η κυβέρνηση ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση των κανόνων υγιεινής & ασφάλειας και ταυτόχρονη αυστηροποίηση του πλαισίου για τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας; Θα αρχίσουν επιτέλους οι καθαρίστριες να λαμβάνουν αποζημίωση για τις προκάτ αίθουσες, τις αίθουσες πληροφορικής ή τα εργαστήρια που σήμερα δεν είναι δηλωμένα στο myschool, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται δωρεάν από τους συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα; Θα προχωρήσουν στην εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή Σ.Σ.Ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ; Εγγυώνται ότι δεν θα παραχωρηθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιωτικά συνεργεία;

Συμπαράσταση από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής
Ανακοίνωση συμπαράστασης στον «δίκαιο» όπως τον χαρακτηρίζει «αγώνα» και στα αιτήματα των καθαριστριών, εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής, το οποίο αναφέρει: «(Οι καθαρίστριες) προσφέρουν πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, αλλά έχουν πάντα και  μόνο  υποχρεώσεις, χωρίς κανένα δικαίωμα ούτε καν στην ασθένεια».

Επίσης, το ΕΚ Κομοτηνής καταγγέλλει ότι «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει εκ μέρους των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας καμία ανταπόκριση στα δεκάδες αιτήματα των πρωτοβάθμιων σωματείων για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα στον κλάδο, τα οποία εξακολουθούν και υφίστανται, δίχως κανένας να ενδιαφέρεται για την επίλυσή τους».

Απολύμανση στα σχολεία το Σαββατοκύριακο 
Εν τω μεταξύ, θα γίνει και απολύμανση των σχολείων, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κομοτηνής Στράτου Τσακιρίδη. Σύμφωνα με τον ίδιο, εν τούτοις, η απολύμανση αυτή δεν είναι έκτακτη, αλλά εντάσσονται στο πρόγραμμα των τακτικών απολυμάνσεων που γίνονται στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από το ειδικό συνεργείο προς αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και δη της γρίπης που αυτή την περίοδο είναι και σε έξαρση. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.