ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΒΡΕΘΗΚΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ

Σχέδιο σωτηρίας για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, σκέψεις για Μουσείο Δικαιοσύνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής
Γιώργος Κυμπαρίδης
Γιώργος Πετρίδης
Χρηματοδότηση

Συνάντηση του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργο Κυμπαρίδη

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σχέδιο σωτηρίας του παλιού Δικαστικού Μεγάρου επεξεργάζονται από κοινού Δήμος Κομοτηνής και Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης. Η αφορμή δόθηκε από την έκδοση πρόσκλησης χρηματοδότησης εκ μέρους του ΕΠΑΝΕΚ για την επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας. Στον απόηχο συνάντησης που είχαν για το θέμα ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργο Κυμπαρίδη την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος έκανε γνωστά τα εξής:

"Το δικαστικό μέγαρο δεν είναι δημοτικό ακίνητο, όμως επειδή οι τελικοί δικαιούχοι αυτής της χρηματοδότησης είναι οι ΟΤΑ, συμφωνήσαμε με τον Γιώργο Κυμπαρίδη να κάνουμε μία έρευνα για την μακροχρόνια παραχώρηση κατά χρήση του κτιρίου προς τον Δήμο, μέσω μίας συμφωνίας με το ΤΑΧΔΙΚ - Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, στο οποίο ανήκει, ώστε να μπορέσει η πόλη να σώσει το κτίριο και να το αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία". Την παραπάνω ενημέρωση έκανε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου, ζητώντας τη συναίνεση των συμβούλων και την κατάθεση ιδεών εκ μέρους τους. 


ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Αντιπρόταση για χρηματοδότηση της δημοτικής αγοράς, αντί του Δικαστικού Μεγάρου, κατέθεσε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φελίνα Καζάκου. 


Εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την παραχώρηση του Δικαστικού Μεγάρου στον Δήμο Κομοτηνής και τόνισε ότι το έργο αξιοποίησης του Δικαστικού Μεγάρου δεν έχει ωριμότητα. Κατέθεσε την πρότασή της για χρηματοδότηση της δημοτικής αγοράς, τονίζοντας την ανταποδοτικότητα που θα έχει στην τοπική κοινωνία. Ενημερώθηκε όμως από τον δήμαρχο ότι η αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς δεν είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝΕΚ που προβλέπει ρητά "η πρότερη χρήση των κτιρίων να έχει εγκαταλειφθεί". Αυτό σημαίνει ότι η δημοτική αγορά δεν μπορεί να είναι επιλέξιμη σε αυτό το μέτρο, είπε ο κος Πετρίδης και πρόσθεσε "εμείς συνεχίζουμε να ωριμάζουμε το έργο της δημοτικής αγοράς ώστε να την εντάξουμε σε κάποιο άλλο μέτρο που θα είναι επιλέξιμη, ενδεχομένως και στην ΟΧΕ, ως συνέχεια της χωρικής παρέμβασης που κάνουμε στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου". 


Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό ότι στο παρελθόν έχει εκπονηθεί μελέτη από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για το Δικαστικό Μέγαρο, την οποία μελέτη θα ζητήσει να λάβει ο Δήμος Κομοτηνής ώστε να την επικαιροποιήσει και να εντάξει το έργο. 


Η πρόσκληση του ΕΠΑΝΕΚ ανοίγει για κατάθεση προτάσεων στις 8 Ιανουαρίου 2018 και προβλέπει άμεση αξιολόγηση. Αναμένεται να ενταχθούν 12 έργα σε όλη την Ελλάδα, για κάθε ένα από τα οποία προβλέπεται χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ. 
Όσο για το θέμα της χρήσης του παλιού Δικαστικού Μεγάρου μία πρώτη σκέψη, όχι δεσμευτική, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, είναι η μετατροπή του σε Μουσείο Δικαιοσύνης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ