fbpx Σεμινάριο κινητικής αναπηρίας σε περιβάλλον κατασκήνωσης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ, ΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σεμινάριο κινητικής αναπηρίας σε περιβάλλον κατασκήνωσης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑμΕΑ
Περπατώ
Ηρόδικος
Μιχάλης Ραγκούσης

Νέα και παλιά πρόσωπα μοιράστηκαν την γνώση τους γύρω από κάθε πιθανή πτυχή της ζωής ενός/μιας κινητικά ανάπηρου/ης

Μιχάλης Ραγκούσης Ηρόδικος: "Προσπαθούμε κάθε χρόνο να τροποποιούμε την θεματική μας, έτσι ώστε να εξελισσόμαστε και εμείς οι ίδιοι με όσο πιο πρωτοπόρα πράγματα γίνεται"
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με εβδομήντα συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι τριάντα από Γερμανία, πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο στην κινητική αναπηρία και σε περιβάλλον κατασκήνωσης στον Πρίνο της Θάσου. Για έκτη χρονιά, ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Νομού Ροδόπης Περπατώ και ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ηρόδικος διοργάνωσαν το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο "Άτομα με κινητική αναπηρία σε περιβάλλον κατασκηνώσεων - Σχεδιασμός & εφαρμογή προγραμμάτων ενσωμάτωσης".


Το σεμινάριο ξεκίνησε στις 25 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου και σύμφωνα με τους διοργανωτές του ο απολογισμός είναι θετικός, με νέα και παλιά πρόσωπα να μοιράζονται την γνώση γύρω από κάθε πιθανή πτυχή της ζωής ενός/μιας κινητικά ανάπηρου/ης. "Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που συμμετέχουν στο σεμινάριο Γερμανοί φυσιοθεραπευτές για να εκπαιδευτούν κι αυτό δείχνει την αξία που έχει επιστημονικά για αυτούς τους ανθρώπους και την αξιοπιστία του φορέα, καθώς έρχονται όχι με δικά τους έξοδα αλλά μέσω προγραμμάτων του υπουργείου παιδείας της Γερμανίας", αναδεικνύει στο λόγο του ο Μιχάλης Ραγκούδης πρόεδρος στον Ηρόδικο, για να καταδείξει ότι οι συμμετέχοντες ήταν από Κομοτηνή, Κύπρο, Αθήνα, Λάρισα, Κρήτη και Εύβοια.


Για την ουσία του σεμιναρίου ο κος Ραγκούσης τονίζει "προσπαθούμε κάθε χρόνο να τροποποιούμε την θεματική μας, έτσι ώστε να εξελισσόμαστε και εμείς οι ίδιοι με όσο πιο πρωτοπόρα πράγματα γίνεται. Οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με αθλήματα, γιατί είναι κάτι το οποίο θεωρούμε σημαντικό στην αποκατάσταση ενός ατόμου με αναπηρία. Αθλήματα όπως το ράγκμπι, το τένις, το παραμπάντμιντον, αθλήματα που δεν είναι τόσο γνωστά στην Ελλάδα αλλά αφορούν πολύ συγκεκριμένες μορφές αναπηρίας. Επίσης έγινε  εκπαίδευση για την αποκατάσταση στο νερό".


Στην κατασκήνωση Pitsas Camp - Παιδική Κατασκήνωση έλαβε χώρα το σεμινάριο, με τον κο Ραγκούση να κάνει μνεία στον χώρο "ένας από τους παράγοντες εξέλιξής μας είναι ότι και ο ίδιος ο χώρος που μας φιλοξενεί αναπτύσσεται και εκείνος και μας δίνει περισσότερες δυναμικές και λύσεις για να κάνουμε πιο πρωτοπόρα πράγματα". 


Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αισθήσεις των σωμάτων τους με την βοήθεια του αθλητισμού και έμπειρων ειδικών. Περαιτέρω γνώση για την διαχείριση ενός σώματος με κινητική βλάβη δόθηκε είτε από επαγγελματίες με πολύχρονη παρουσία στον χώρο είτε από επιστήμονες. 
Για τα πρακτικά οφέλη αυτού του σεμιναρίου ακόμα και για την ίδια την περιοχή, μίλησε ο κος Ραγκούσης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα "πέρσι στην Θάσο σε τρία διαφορετικά project φέραμε από το εξωτερικό, με αναπηρία και χωρίς, περισσότερα από ογδόντα άτομα τα οποία μετέδωσαν την εμπειρία και έχουμε καθοδηγήσει φέτος περισσότερα άτομα από την Γερμανία που θέλουν να γνωρίσουν το νησί και να κάνουν τις διακοπές τους. Τίποτα δεν χτίζεται από την μια μέρα στην άλλη.

Βλέπουμε ότι οι ξένοι συμμετέχοντες όταν μιλάνε για Ελλάδα δείχνουνε μια τεράστια εμπιστοσύνη, τόσο για την Κομοτηνή όσο και στις επιλογές της περιφέρειάς μας, γιατί ξέρουν ότι με αργά και σταθερά βήματα υπάρχει εδώ ένα περιβάλλον το οποίο - εφόσον θα το προτείνουμε εμείς - θα είναι τέτοιο όπου θα μπορούν με αξιοπρέπεια και με συνθήκες όπως θα τις ήθελαν πραγματικά να απολαύσουν και τις διακοπές τους και να εκπαιδευτούν και ακόμα παραπάνω ανάλογα με τις ανάγκες τους".
Ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Νομού Ροδόπης Περπατώ και ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Ηρόδικος δεν εφησυχάζουν και ήδη προετοιμάζονται για τις επόμενες δράσεις τους.  
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.