ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

ΣΕΚΑΠ: Παράταση σε εργασία και ...αγωνία για τους 170 εργαζομένους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΚΑΠ
Ξάνθη
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Σε ένα μήνα από σήμερα αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για το πρόστιμο "μαμούθ" 38 εκ ευρώ

Λυκουρέζος: "Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να γίνει δεκτό το αίτημά μας" 

Διονύσης Βοργιάς

Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι 170 εργαζόμενοι της Καπνοβιομηχανίας Ξάνθης ΣΕΚΑΠ βρέθηκαν ένα βήμα πριν την ανεργία. Χθες Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στην Κομοτηνή, πήραν "παράταση αγωνίας" για το εργασιακό τους μέλλον. 


Πιο συγκεκριμένα, σε έναν μήνα από σήμερα, εντός του Φεβρουαρίου, αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για την αίτηση αναστολής, την οποία κατέθεσε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ χθες Τετάρτη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, κατά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που κίνησε το Τελωνείο της Ξάνθης, με αφορμή τις εξελίξεις σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων του 2009. 


Υπενθυμίζουμε πως περασμένο Δεκέμβριο, το Τελωνείο Ξάνθης είχε κοινοποιήσει στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου ύψους 38 εκατ. ευρώ (έχει φτάσει στα 44 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις), για την υπόθεση του 2009, χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρείας από τη Donskoy Tabak του ομίλου Σαββίδη το 2013, που σήμερα καλείται να το πληρώσει. 


Η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου στις 29 Δεκεμβρίου συζητήθηκε -με θετική για την καπνοβιομηχανία έκβαση- αίτημα προσωρινής αναστολής όλων των αναγκαστικών πράξεων σε βάρος της ΣΕΚΑΠ (με ισχύ έως σήμερα 17 Ιανουαρίου).


Η εταιρεία "ποντάρει" πολλά σε μία θετική απόφαση, καθώς αν η αίτησή της γίνει δεκτή τον Φεβρουάριο, τότε η κατάσταση με τη διακίνηση των προϊόντων της θα εξομαλυνθεί οριστικά. Πάντως, για το διάστημα του ενός μηνός μέχρι την έκδοση της απόφασης, τα προϊόντα θα διακινούνται κανονικά και το πρόστιμο δεν θα είναι απαιτητό, διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές.


Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι υποστηρίζουν με σθένος "τη θέση τους για την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρείας στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως τα οραματίστηκε ο ιδρυτής της. Μαζί με τον λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία θα τα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη ΣΕΚΑΠ ζωντανή, ώστε να οδηγηθεί σε πορεία μεγάλης ανάπτυξης".


Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ
Αισιόδοξος ότι η δικαστική αρχή θα αντιληφθεί ότι λειτουργία του εργοστασίου εναπόκειται στο δημόσιο συμφέρον, εμφανίστηκε στην πρώτη του δήλωση μετά την τελευταία εξέλιξη, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.


Αναλυτικά, σημείωσε τα παρακάτω: "Αναπτύξαμε εν συντομία τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής. Αντικρούσαμε τις θέσεις που έχει αναπτύξει το τελωνείο Ξάνθης εναντίον της αναστολής. 


Υπογραμμίσαμε ότι το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να γίνει δεκτό το αίτημά μας, γιατί το δημόσιο συμφέρον δεν είναι μόνο το χρηματικό αλλά και η κοινωνική-εθνική διάσταση του προβλήματος. Η πρόεδρος μας είπε ότι η απόφαση θα εκδοθεί εντός του Φεβρουαρίου. Εντωμεταξύ διατηρείται και η προσωρινή διαταγή, μέχρις ότου δημοσιευθεί η απόφαση που θα λάβει τον επόμενο μήνα. 


Προσδοκούμε κι ελπίζουμε ότι το αίτημα αναστολής θα γίνει δεκτό".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα