fbpx Σε προεκλογικό παλμό ο Δήμος Ιάσμου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Σε προεκλογικό παλμό ο Δήμος Ιάσμου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκλογές
Δήμος Ιάσμου
Μουμίν Οντερ
Κυριάκος Αμούτζας
Καδή Ισμέτ

Σίγουρος ο νυν δήμαρχος Καδή Ισμέτ, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκος Αμούτζας, σήμερα παρουσιάζει συνδυασμό ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν, αβεβαιότητα από τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σαΐτ Ερντογάν

Διονύσης Βοργιάς

Σε προεκλογικό παλμό κινείται ο Δήμος Ιάσμου αυτό το διάστημα, με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του '19. Ήδη τρία είναι τα ονόματα που έχουν "κλειδώσει" κι όπως όλα δείχνουν θα διεκδικήσουν τον Δήμο Ιάσμου. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Ιάσμου Καδή Ισμέτ, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Ιάσμου και πρώην δήμαρχο Κυριάκο Αμούτζα και τον ανεξάρτητο περιφερειακό σύμβουλο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Οντέρ Μουμίν, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα, στον Ίασμο, σε ανοιχτή εκδήλωση, τον συνδυασμό του. 

Οι κύριοι Καδή και Αμούτζας δεν έχουν κάνει ακόμη επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού τους ή κάποια ανοιχτή εκδήλωση, αλλά έχουν δείξει ότι θα θέσουν ξανά εαυτούς στη μάχη της κάλπης. Την ίδια ώρα ο αναγνωρίσιμος επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σαΐτ Ερντογάν, δεν έχει δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις του.


Οι συμμαχίες του '14
Ο καλλικρατικός Δήμος Ιάσμου είναι μία ιδιάζουσα εκλογική περίπτωση, κι αυτό φάνηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του '14, κατά τις οποίες άλλος ήταν ο νικητής στην πρώτη Κυριακή, άλλος όμως κατάφερε να βγει μπροστά και να γίνει δήμαρχος στην δεύτερη Κυριακή. Τότε, από τους εγγεγραμμένους 20.251 ψήφισαν την πρώτη Κυριακή 11.046, ενώ την δεύτερη Κυριακή 10.777, σε 42 συνολικά εκλογικά κέντρα, χωρισμένα σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, ήτοι Ιάσμου, Σώστη, Αμαξάδων.

Στην Α' Κυριακή πρώτος σε ψήφους είχε βγει ο Κυριάκος Αμούτζας, επικεφαλής της παράταξης "Όραμα Αναγέννησης". Είχε λάβει συνολικά 4.105 ψήφους στην Α' Κυριακή και ποσοστό 39,59%, που του έδωσαν πέντε έδρες, αλλά όχι την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή. Με γερό χαρτί του την εκλογική περιφέρεια Ιάσμου όπου συγκέντρωσε 3.151 ψήφους και ποσοστό 66,35% επί του συνόλου, ο Κ. Αμούτζας κατάφερε να βγει μπροστά στην πρώτη Κυριακή, παρά τα μικρά του ποσοστά σε Σώστη (701 ψήφοι - 15,46%) και σε Αμαξάδες (250 ψήφοι - 23,15%). 

Δεύτερος σε ψήφους βγήκε ο Καδή Ισμέτ με τη "Δημοκρατική Συνεργασία". Έλαβε συνολικά 3.550 ψήφους και ποσοστό 34,26%, που του εξασφάλισαν την δεύτερη θέση - άρα το δικαίωμα να διεκδικήσει ψήφο και την δεύτερη Κυριακή - και πέντε έδρες. Τα ποσοστά του ανά εκλογική περιφέρεια είχαν ως εξής: Ίασμος - 866 (18,24%), Σώστης - 2.307 (50,87%), Αμαξάδες - 377 (34,91%). Κλειδί ήταν η συντριπτική νίκη στον πρώην Δήμο Σώστη, στον οποίο διετέλεσε και δήμαρχος, πριν την ένωση.

Τρίτη θέση κατέλαβε ο Σαΐτ Ερντογάν επικεφαλής της "Ενωτικής Κίνησης", που εξασφάλισε 4 έδρες από την πρώτη Κυριακή, με ένα αξιόλογο ποσοστό της τάξης του 26,14%, που αφορούσε στο σύνολο 2.710 ψηφοφόρους. Με χαμηλά ποσοστά σε Ίασμο, αλλά δυνατές μαζώξεις σε Σώστη και Αμαξάδες, ο κος Ερντογάν δεν πέρασε απαρατήρητος από την κάλπη, συγκεντρώνοντας επιμεριστικά τα εξής ποσοστά:  Ίασμος - 730 (15,38%), Σώστης - 1.527 (33,67%), Αμαξάδες - 453 ψήφοι (41,94%).

Τα πάντα κρίθηκαν την δεύτερη Κυριακή, με τον δεύτερο Καδή Ισμέτ να "μαγνητίζει" τη συντριπτική πλειονότητα όσων στήριξαν στον πρώτο γύρο τον κο Ερντογάν. Από την άλλη ο Κυριάκος Αμούτζας αύξησε μεν τις ψήφους του, αλλά μόλις για 800 περίπου, την ίδια ώρα που ο κος Καδή είδε περισσότερους από 1.500 νέους ψηφοφόρους να τον εμπιστεύονται στον δεύτερο γύρο. Συνολικά, ο Καδή Ισμέτ συγκέντρωσε 51,24% ήτοι 5.125 ψήφος (κι άλλες 11 έδρες, άρα 16 συνολικά τις οποίες διατηρεί μέχρι σήμερα), ενώ ο Κυριάκος Αμούτζας έμεινε φρέναρε στο συνολικό 48,76% ήτοι 4.877 ψήφους (κι άλλες 2 έδρες, άρα 7 συνολικά τις οποίες διατηρεί μέχρι σήμερα)


Τρεις σίγουροι για τις εκλογές του '19, το προφίλ τους
Τόσο ο Καδή Ισμέτ όσο και ο Κυριάκος Αμούτζας, εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής, θα διεκδικήσουν ξανά την ψήφο, ενώ στο παιχνίδι της κάλπης φέτος έχει μπει δυναμικά και ο Οντέρ Μουμίν.

Διατελεί πάνω από δέκα χρόνια εκλεγμένος δήμαρχος, αρχικά στον Δήμο Σώστη και πλέον στον καλλικρατικό Δήμο Ιάσμου, ο Καδή Ισμέτ. Με την εμπειρία ετών έχει μάθει να διαχειρίζεται καταστάσεις και με γερό χαρτί του τον Σώστη, θα διεκδικήσει ξανά την δημαρχεία Ιάσμου, ελπίζοντας σε ένα παρόμοιο σενάριο με αυτό του '14, προσαρμοσμένο στις αλλαγές που φέρνει στην κάλπη ο Κλεισθένης. Χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ευρωπαϊκά προγράμματα κι έναν Δήμο σχετικά τακτοποιημένο, θα προτάξει στην προεκλογική του εκστρατεία ο δήμαρχος, ο οποίος έχει κάποια έργα της τελευταίας στιγμής κρυμμένα στο μανίκι του, να τα αναδείξει την κατάλληλη στιγμή.

Από την άλλη ο Κυριάκος Αμούτζας (τ. δήμαρχος Ιάσμου) θα διεκδικήσει τον Δήμο Ιάσμου με το βασικό επιχείρημα, ότι είναι ο άνθρωπος που είχε δείξει η πλειονότητα των δημοτών από την πρώτη Κυριακή και μόνο λόγω συμμαχίας δεν κατάφερε να είναι δήμαρχος. Παρών σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στον Ίασμο, παρών και στην καθημερινότητα της κωμόπολης είναι ο κος Αμούτζας. Ο κος Αμούτζας έχει ασκήσει έντονη κριτική αναφορικά με χαμένες ευκαιρίες αυτά τα χρόνια στον Δήμο Ιάσμου κι αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα δημοτικά συμβούλια, με πολλούς συμβούλους να είναι απόντες ...ακόμη και να έχουν μεταναστεύσει από τον Ίασμο.

Υποψήφιος με δυναμική είναι ο Οντέρ Μουμίν. Δικηγόρος στο επάγγελμα, με θητεία στον Δήμο Ιάσμου, όπου διετέλεσε με καλά σχόλια πρόεδρος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, απέδειξε περίτρανα τη δυναμική του το '14 στις περιφερειακές εκλογές. Εκεί, μάλιστα, εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους στο νομό Ροδόπης και τέταρτος σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την παράταξη Γ. Παυλίδη, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε όταν ανέλαβε ο Χρ. Μέτιος, μετά τον θάνατο του φυσικού ηγέτη Γ. Παυλίδη. Σήμερα Τετάρτη και ώρα 19:00 ο Οντέρ Μουμίν κάνει την πρώτη προεκλογική ομιλία στο κέντρο Αστραία, άρα εκεί θα φανούν πολλά αναφορικά με την στήριξη που έχει.

Αναφορικά με τον νυν επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σαΐτ Ερντογάν, η αυτοδιοικητική παρουσία του έχει ερωτηματικά. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην κατέλθει στις εκλογές, κάτι που θα στρέψει τους υποστηρικτές του στο πρόσωπο του Οντέρ Μουμίν. Όπως κι αν έχει ο κος Ερντογάν είναι ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο, φιλικό και δραστήριο, η στάση του οποίου θα διαμορφώσει πολλά.

Τέλος, προεκλογικά έχει ακουστεί και το όνομα του τέως αντιδημάρχου Ιάσμου, που διετέλεσε αντιδήμαρχος επί της θητείας του Σταύρου Καζάκη, Μεχμέτ Μεχμέτ, στον οποίο έχουν γίνει κρούσεις ώστε να παρουσιαστεί μεταξύ όλων ως ενωτικό πρόσωπο. 

Όπως κι αν έχει τα πράγματα αναμένεται να παρουσιαστούν πιο ξεκάθαρα, για όλους τους υποψηφίους στις αρχές του '19, ενώ μέχρι τότε κάθε ενδεχόμενο, ακόμη κι αυτό των ανατροπών τελευταίας στιγμής, παραμένει ανοιχτό. Άλλωστε, ο νόμος Σκουρλέτη και η απλή αναλογική, ανακατεύουν για καλά την προεκλογική τράπουλα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το