fbpx Σε αναζήτηση σπιτιού οι πρωτοετείς φοιτητές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Σε αναζήτηση σπιτιού οι πρωτοετείς φοιτητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Φοιτητές
Σπίτια

Μεγάλη η διακύμανση στις τιμές ενοικίων, ποιοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή

Διονύσης Βοργιάς

Στην αναζήτηση σπιτιού προς ενοικίαση έχουν επιδοθεί οι πρωτοετείς φοιτητές στην Κομοτηνή. Μετά την ανακοίνωση των βάσεων, ξεκίνησε και το «κυνήγι» της ιδανικής οικίας, ωστόσο, σε πρώτη εικόνα, η κινητικότητα στην πόλη φαντάζει χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Με δεδομένο ότι οι βάσεις ανακοινώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας, πιο ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την κινητικότητα θα εξαχθούν το τριήμερο Παρασκευή με Κυριακή, αφού ιδίως όσοι έρχονται από μακρινούς προορισμούς μπορεί να ήταν αδύνατο να ταξιδέψουν μεσοβδόμαδα, λόγω υποχρεώσεων.

Οικονομική κρίση και σπίτια
Πάντως, τα τελευταία χρόνια, αρκετοί είναι οι Θρακιώτες που επιλέγουν να σπουδάσουν στην Θράκη, άρα δεν χρειάζεται να ενοικιάσουν σπίτι. Το αίτιο είναι ασφαλώς η οικονομική στενότητα. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που αναμένουν τα αποτελέσματα των μεταγραφών, το επόμενο διάστημα, προκειμένου να δουν εάν τελικά θα χρειαστεί να ετοιμάσουν βαλίτσες ή δεν θα χρειαστεί να μετακομίσουν στη Θράκη. Επιπλέον, τα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον φοιτητών για τις εστίες, όπου γίνονται αρκετές αιτήσεις, ενώ σύνηθες είναι πλέον και το φαινόμενο της συγκατοίκησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο στο «παιχνίδι» του φοιτητικού σπιτιού έχουν μπει και μεγαλύτερα σπίτια, που παραδοσιακά θα ενοικίαζαν οικογένειες, αλλά πλέον λογίζονται κι ως φοιτητικά σπίτια για συγκατοίκηση.

Μεγάλη διακύμανση στις τιμές
Οι τιμές στην Κομοτηνή ποικίλουν, όπως σε κάθε φοιτητική πόλη, λόγω μίας πληθώρας παραγόντων:

Εγγύτητα στο κέντρο. Συνήθως τα πιο κεντρικά διαμερίσματα έχουν λίγο πιο «τσιμπημένες» τιμές, κι αυτό είναι απόλυτα λογικό σε όλες τις πόλεις.

Εγγύτητα σε λοιπές φοιτητικές παροχές. Δέλεαρ ενοικίασης για πολλούς είναι η κοντινή γεωγραφική απόσταση με τις στάσεις της φοιτητικής συγκοινωνίας ή με τη λέσχη σίτισης της παλιάς Νομικής.

Έπιπλα. Αυξημένο τα χρόνια της κρίσης είναι το ενδιαφέρον για την ενοικίαση επιπλωμένων σπιτιών, καθώς δεν χρειάζεται επένδυση χρημάτων για την επίπλωση.

Ασφαλώς, οι τιμές διαμορφώνονται και από τα παραδοσιακά κριτήρια, δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρα, ο όροφος, η παλαιότητα, ο τρόπος θέρμανσης/ψύξης, τα κοινόχρηστα, και άλλους παράγοντες.

Σε πολύ αδρές γραμμές, οι επιλογές στην Κομοτηνή για επιπλωμένες γκαρσονιέρες ξεκινούν στα 220 ευρώ, ενώ για γκαρσονιέρες/στούντιο χωρίς έπιπλα στα 180. Υπάρχουν και μεμονωμένες φθηνότερες επιλογές. «Ταβάνι» τιμής δεν υπάρχει, καθώς υπάρχουν και ακραία παραδείγματα. Για δίχωρα επιπλωμένα σπίτια οι συνήθεις τιμές είναι στα 250 έως 300 ευρώ, ενώ μπορεί κανείς να βρει και πιο φθηνά χωρίς έπιπλα. Μεγάλες διακυμάνσεις έχουν τα δυάρια, ενώ στα μεγαλύτερα σπίτια επίσης δεν μπορεί να καθοριστεί με ασφάλεια μέση τιμή.

Γενικά, πάντως, οι τιμές στην Κομοτηνή, με μία απλή αναζήτηση στις δημοφιλείς πλατφόρμες, ποικίλουν πάρα πολύ, άρα το «κλειδί» είναι μία νηφάλια αναζήτηση στην αγορά της πόλης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε