fbpx "Σαν όνειρο" η παράσταση στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 22 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

"Σαν όνειρο" η παράσταση στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών
ΔΗΠΕΘΕ
Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών
θέατρο
Σοφία Μενεσελίδου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η συνεργασία μεταξύ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και δήμου Μαρωνείας-Σαπών, απέδωσε "καρπούς" στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ του δήμου


Σ. Μενεσελίδου: "Η παράσταση ταίριαζε στο μαγευτικό θέατρο"

Διονύσης Βοργιάς

Ώσπερ όναρ, ήταν ο τίτλος της παράστασης που ανέβηκε στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, σαν όνειρο είναι η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Ο τίτλος της παράστασης επιβεβαιώθηκε, όχι μόνο από την αισθητική της, αλλά κι από το γεγονός ότι αναδείχθηκε ο ιστορικός αυτός τόπος.
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 19 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του έβδομου φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών, ο ομώνυμος δήμος σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής, για τρίτη συνεχόμενη χρόνια "ανέβασε" μια παράσταση υψηλής αισθητικής, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες Ροδοπίτες, αλλά και κάποιους Εβρίτες, να παρακολουθήσουν ένα θεατρικό δρώμενο σε έναν χώρο πανέμορφο, με δωρεάν είσοδο. 


Η παράσταση ήταν μια σύνθεση κειμένων λυρικής ποίησης και χωρικών δραματικής ποίησης, που πραγματεύονται τις ποικίλες εκφάνσεις του ανθρώπινου ψυχισμού. 


"Πριν από τρία χρόνια, ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, μας απηύθυνε πρόκληση συνεργασίας, προκειμένου να ανεβάσουμε παράσταση στο αρχαίο θέατρο. Η εφορεία αρχαιοτήτων Ροδόπης δίνει τη δυνατότητα στον δήμο να ανεβάζει μία παράσταση τον χρόνο στο αρχαίο θέατρο, και είναι πολύ σημαντικό πως ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του εδώ και τρία χρόνια εμπιστεύονται το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής γι' αυτή την παράσταση", μας δηλώνει για την συνεργασία με τον δήμο Μαρώνειας-Σαπών, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου και δεσμεύεται ότι "η παράσταση θα ανέβει, και μάλιστα άμεσα, κι εντός Κομοτηνής, για να δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν την παρακολούθησαν, να τη δουν".


Αναφορικά με καθεαυτή την παράσταση, μας εξηγεί πως "η φετινή παράσταση, ως προς το σκέλος των ηθοποιών, ήταν μια μίξη επαγγελματιών και ερασιτεχνών. Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε μόνο ερασιτέχνες ηθοποιούς από τα εργαστήριά μας, αλλά φέτος ενισχυθήκαμε και με τρεις επαγγελματίες. Το αποτέλεσμα νομίζω πως μας δικαίωσε όλους", ενώ για την επιλογή των κειμένων τόνισε πως "επιλέξαμε μια σύνθεση κειμένων, υπό την επιμέλεια της δασκάλας θεατρικών εργαστηρίων, Άννης Μαχαιροπούλου. Η κα Μαχαιροπούλου πήρε αποσπάσματα από την αρχαία λυρική ποίηση και συνέθεσε μια παράσταση ύμνο για τα ανθρώπινα συναισθήματα".


Στη συνέχεια, η κα Μενεσελίδου εξήρε το έργο όλων των συντελεστών της παράστασης, κι από τα λεγόμενά της ξεχωρίζουμε τη συμμετοχή ενός νεαρού μουσικού. "Ο 18χρονος Γιώργος Κελεσίδης είναι πολύ ταλαντούχος μουσικός, κι αυτοσχεδίασε κι έπαιξε ζωντανά κιθάρα, ούτι και λύρα, με τη βοήθεια του Αγησίλαου Βεσεξίδη που έπαιξε κρουστά", δήλωσε.


Συνολικά, οι συντελεστές της παράστασης ήταν οι εξής: 
Σκηνοθεσία - επιμέλεια κειμένων: Άννη Μαχαιροπούλου, σκηνικά – κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης, φωτισμοί: Δημήτρης Τζατζανάς – Θοδωρής Φιλιππίδης, ήχος: Γ. Ευφραιμίδης – Γ. Κουτρούμπας Ο.Ε. / Nick Sound, φωτογραφίες: Δέσποινα Δεληβασίλη.


Έπαιξαν ζωντανά στην παράσταση οι μουσικοί: Γιώργος Κελεσίδης,(κιθάρα, ούτι, λύρα) Αγησίλαος Βεσεξίδης (κρουστά).


Πήραν μέρος οι ηθοποιοί: Χρύσα Ιωαννίδου, Βούλα Παναγιωτίδου, Ασπασία Πιτιλάκη και τα μέλη του εργαστηρίου θεατρικής παιδείας: Ελένη Αλεξοπούλου, Γιώργος Κουκαλιώτης, Εύα Σκότη.


Το συμπέρασμα της προέδρου είναι πως "το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο και πιστεύω πως η παράσταση ήταν μαγευτική, γιατί ήταν ακριβώς η παράσταση που ταίριαζε στον συγκεκριμένο χώρο. Το αρχαίο θέατρο, ειδικά το βράδυ έχει μια μαγεία και μια ...μυσταγωγία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι αρχαίοι μας πρόγονοι επέλεξαν να χτίσουν το θέατρο στον συγκεκριμένο χώρο". 


Με αυτό τον τρόπο, και παράλληλα με την ολοκλήρωση των δωρεάν τμημάτων θεατρικής δημιουργικής απασχόλησης, που φέτος "έτρεξαν" για πρώτη φορά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής, ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η καλοκαιρινή σεζόν. Όμως, όπως μας εξηγεί η κα Μενελεσίδου, ήδη έχουν γίνει αρκετές προετοιμασίες για τον σχεδιασμό της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, για την οποία πιο αναλυτικά θα μιλήσουμε στις αρχές του επόμενου μήνα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης,  τώρα που καταλαγιάζει ο  φόβος, κυοφορούνται πολλά πακέτα  στήριξης της οικονομίας,  της αγοράς και της επιχειρηματικότητας,  αλλά και επιδόματα.