fbpx Ροδόπη (ξανα)καλεί Νίκο Χαρδαλιά για τα περιοριστικά μέτρα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΤΡΙΠΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ροδόπη (ξανα)καλεί Νίκο Χαρδαλιά για τα περιοριστικά μέτρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκος Χαρδαλιάς
Νίκος Αγγελίδης
Γραβάνης Αντώνης

Επιμελητήρια και Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ζητούν άρση του περιορισμένου ωραρίου στην Εστίαση και του πλαφόν στις κοινωνικές εκδηλώσεις

Διονύσης Βοργιάς

Καθηλωμένοι στους δέκτες και τα τηλέφωνά τους είναι κάθε Τρίτη και Παρασκευή απόγευμα οι επαγγελματίες της Εστίασης του ν. Ροδόπης, ιδίως των κλάδων νυχτερινής διασκέδασης, μπαρ και καφέ. Αυτές τις ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό πανελλαδικά, που εξετάζονται πλέον ανά τριήμερο.

Από τις αρχές Αυγούστου και μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ούσα «επιδημιολογικά επιβαρυμένη» σύμφωνα με την κυβέρνηση (καθεστώς στο οποίο βρίσκεται επίσης από περιφέρειες η Περιφέρεια Αττικής κι αρκετές Περιφερειακές Ενότητες ανά την Επικράτεια), δέχεται δύο συγκεκριμένους περιορισμούς, όπως έχει πολλαπλώς καταγραφεί από τις σελίδες του «Χ»: Πρώτον, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αναγκαστικά κλείνουν από τις 00:00 έως τις 07:00 καθημερινά. Δεύτερον, υπάρχει πλαφόν στις κοινωνικές εκδηλώσεις μέχρι 50 άτομα.

Η ένσταση που καταγράφεται από σύμπασα την κοινωνία της Ροδόπης πλέον, είναι ότι ο νομός στερείται επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού για περισσότερες από 20 ημέρες. Γι’ αυτό φορείς του τόπου ζητούν από τον Νίκο Χαρδαλιά επανεξέταση των μέτρων. Άλλωστε, ακόμη κι αν θεωρηθεί ότι κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ παραμένουν τόσο «φορτισμένες» ιικά, ώστε να παραμένουν αναγκαία αυτά τα μέτρα, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας εφαρμόζεται η «φόρμουλα» των επιπλέον περιοριστικών μέτρων ανά Περιφερειακή Ενότητα κι όχι Περιφέρεια.

Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα το ζήτημα «σήκωσαν» ψηλά από κοινού τα Σωματεία Ζυθεστιατόρων Κομοτηνής-Περιφέρειας και καταστηματαρχών Καφέ-Μπαρ Κομοτηνής-Περιφέρειας «ταρακουνώντας» τους τοπικούς φορείς.

Πλέον, οι αντιδράσεις πληθαίνουν, κι έρχονται από τον πρόεδρο του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκο Αγγελίδη, τον πρόεδρο του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνη Γραβάνη και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Αγγελίδης-Γραβάνης: Αλλάξτε τα μέτρα
Από μία επιστολή έκαστη βρίσκεται πλέον στο γραφείο –ελπίζουμε όχι στα συρτάρια- του Νίκου Χαρδαλιά, εκ μέρους των δύο Επιμελητηρίων της Ροδόπης.

«Τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα πιστεύουμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί πάνω από όλα προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη», ξεκαθαρίζει στο κείμενό του ο Νίκος Αγγελίδης, πλην όμως παρατηρεί το εξής: «θα θέλαμε να επισημάνουμε μια αδικία, που κατά τη γνώμη μας, πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Αν και η περιοχή μας είναι καθαρή από κρούσματα Covid-19 εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, με μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο, συνεχίζεται η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και καφέ από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 του πρωί καθώς και ο περιορισμός των 50 ατόμων ως ανώτατο όριο σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι περιορισμοί αυτοί θα έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών με οδυνηρές επιπτώσεις για τις ήδη επιβαρυμένες τοπική οικονομία και απασχόληση, συμπαρασύροντας μαζί τους και άλλους κλάδους της οικονομίας. Δυστυχώς η προοπτική κλεισίματος επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον φαντάζει πιο ρεαλιστική από ποτέ». 

Ο κος Αγγελίδης ζητάει τα όποια περιοριστικά μέτρα να λαμβάνονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ή Δήμο και ζητάει άμεση επανεξέταση των περιορισμών.

Από θέσης του ο Αντώνης Γραβάνης συμπληρώνει: «Επανερχόμαστε στο πολύ σημαντικό θέμα για την Περιφέρεια μας και την Ροδόπη, σχετικά με την κατάταξη του νομού μας σε υψηλού υγειονομικού κινδύνου και την εφαρμογή του μέτρου των 50 ατόμων ανά κοινωνική εκδήλωση και κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης στις 12 το βράδυ», ο οποίος  συμπληρώνει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο νομός Ροδόπης δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ κρούσμα τις τελευταίες περίπου 20 ημέρες» και παρατηρεί πως «σύμφωνα με τα στοιχεία πάλι του ίδιου φορέα υπάρχουν πολλές περιφερειακές ενότητες στην χώρα με περισσότερα κρούσματα, στις οποίες δεν έχει επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι στη Ροδόπη το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό και τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και άδικων επιλογών».

Αφότου σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις του νομού έχουν συμμορφωθεί με όλα όσα τους έχουν ζητηθεί, ζητάει κι εκείνος με τη σειρά του άρση «της αδικαιολόγητης διάκρισης που γίνεται εις βάρος της περιοχής μας».

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Συζήτηση επί του θέματος προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής (το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών) ο Σπάρτακος. Με ανακοίνωσή της με τίτλο «η υγειονομική χούντα τσακίζει τη Ροδόπη» η παράταξη κάνει λόγο για «καταστροφικά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στον δήμο και στον νομό μας», αναφέροντας εκτός από τα ως άνω διατυπωμένα περιοριστικά μέτρα σε Εστίασης και εκδηλώσεις, και το κουβάρι σχετικά με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο χαρακτήρισε ως «αναπνευστήρα της περιοχής».

Μέχρι και σήμερα, δεν έχει διατυπωθεί με σαφήνεια πόσα και ποια τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή θα λειτουργήσουν το προσεχές εξάμηνο με δια ζώσης μαθήματα. Δεδομένη παραμένει η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι για να λειτουργήσει δια ζώσης ένα πανεπιστημιακό τμήμα πρέπει τα θεωρητικά μαθήματα να έχουν το πολύ 50 φοιτητές ανά αίθουσα (τηρουμένων και των ανάλογων αποστάσεων). Ο Σπάρτακος κάνει λόγο για «κατάφωρη αδικία» και ζητάει άρση της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη, «στην απάντησή του ο δήμαρχος Γ. Γκαράνης συμφώνησε πως πρόκειται για μεγάλη αδικία σε βάρος της περιοχής, είπε χαρακτηριστικά πως τηλεφωνεί καθημερινά στον Χαρδαλιά για το ζήτημα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι όπως την περιγράψαμε και δεν αλλάζει. Συμφώνησε επίσης πως η κεντρική εξουσία αποφασίζει εν λευκώ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται μόνο να υλοποιήσει τις εντολές που λαμβάνει, δίχως την παραμικρή ενημέρωση. Στην παρέμβασή μας συναίνεσε και η "Πολη-τική Ανατροπή" δια στόματος της Ελένης Λαφτσή».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν ο ανώτατος  θρησκευτικός ηγέτης, όπως ο Αρχιεπίσκοπος, ολισθαίνει σε ένα ατόπημα όπως φάνηκε εκ των υστέρων και δηλώνει ότι   «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα και είναι