fbpx Ροδόπη: Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται λόγω αφρικανικής πανώλης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΖΩΟΝΟΣΟΣ

Ροδόπη: Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται λόγω αφρικανικής πανώλης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αφρικανική πανώλη
Βουλγαρία
Φωτεινή Αραμπατζή
Μάκης Βορίδης

Σε πιο υψηλό κίνδυνο οι Π.Ε. Ξάνθης και Δράμας, αλλά εντείνονται συνολικά τα μέτρα πρόληψης, δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία η απολυμαντική τάφρος στα σύνορα

Διονύσης Βοργιάς

Προ των πυλών της Ελλάδας παραμένει η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Η ζωονόσος που -εάν μπει σε ελληνικά εδάφη- μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την κτηνοτροφική παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο, μία σειρά προϊόντων και τις τιμές, έχει αποτραπεί μέχρι στιγμής. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη παραμένουν όμως σε «καραντίνα», καθώς τα κρούσματα στη Βουλγαρία, ακόμη και μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, δεν έχουν εξαφανιστεί, αν και υπάρχει μία τάση η ζωονόσος να ‘κατευθύνεται’ προς  το βορρά.

Καθώς όμως το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, εκδόθηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λήψη ειδικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, με έμφαση στην «κόκκινη ζώνη», ήτοι Π.Ε. Ξάνθης και Δράμας, αλλά και εντατικοποίηση των μέτρων στην Π.Ε. Ροδόπης.

Πάντως, η υπό κατασκευή απολυμαντική τάφρος στα σύνορα Ροδόπης – Βουλγαρίας δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία για την πρόοδο των εργασιών.

Η ισχύς των νέων μέτρων είναι ένα έτος, μετά την εντόπιση του κρούσματος στη Βουλγαρία, ήτοι στις 24.10.2020, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων. Βεβαίως, εάν υπάρξει ανατροπή δεδομένων (πχ με την εμφάνιση κρούσματος εντός συνόρων), θα υπάρξει νέος κύκλος μέτρων.

Τα μέτρα σε Π.Ε. Ξάνθης και Δράμας
Απαγόρευση θήρας και κάθε άλλης ανθρώπινης δραστηριότητας εντός της περιοχής πλην της θήρας αγριόχοιρων με σκοπό αποκλειστικά τη μείωση του πληθυσμού τους και όχι τη διάθεση των θηραμάτων για ανθρώπινη κατανάλωση. Υγειονομική διαχείριση πτωμάτων κατόπιν δειγματοληψίας.

Θήρα αγριόχοιρου από τους κυνηγούς κάθε ημέρα και χωρίς όριο κάρπωσης βάσει της ετήσιας ρυθμιστικής για τη θήρα.
Λειτουργία συνεργείων δίωξης όλο το έτος, και κάθε ημέρα της εβδομάδας για τη μείωση πληθυσμού αγριόχοιρων/ημίαιμων-μη δεσποζόμενων χοίρων και εντός περιοχών όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας.

Ανεύρεση και δειγματοληψία όλων των νεκρών αγριόχοιρων και εν συνεχεία υγειονομική διαχείριση πτωμάτων.
Aπαγόρευση εισόδου/εξόδου χοίρων και προϊόντων στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, κλινικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι κατοικίδιων χοίρων.

Εκστρατεία ενημέρωσης χοιροτρόφων-κυνηγών.
Ισχύς των μέτρων 40 ημέρες μετά την εντόπιση του κρούσματος στη Βουλγαρία, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων. Εν συνεχεία ισχύουν τα μέτρα της Υποπεριοχής ΙΙ.

Τα μέτρα σε Π.Ε. Ροδόπης, Έβρου, Σερρών (αλλά και Ξάνθης, Δράμας)
Απαγόρευση θήρας και κάθε άλλης ανθρώπινης δραστηριότητας εντός της περιοχής πλην της θήρας αγριόχοιρων με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού τους. Διάθεση των θηραμάτων για ανθρώπινη κατανάλωση μόνο κατόπιν δειγματοληψίας και έκδοσης αρνητικών αποτελεσμάτων.

Δυνατότητα χορήγησης παρέκκλισης για να επιτραπεί η θήρα και άλλων θηραμάτων και οι δασικές δραστηριότητες, κατόπιν έκδοσης άδειας από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Θήρα αγριόχοιρου από τους κυνηγούς κάθε ημέρα και χωρίς όριο κάρπωσης βάσει της ετήσιας ρυθμιστικής για τη θήρα.
Λειτουργία συνεργείων δίωξης όλο το έτος, και κάθε ημέρα της εβδομάδας για τη μείωση πληθυσμού αγριόχοιρων/ημίαιμων-μη δεσποζόμενων χοίρων και εντός περιοχών όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας.

Ανεύρεση και δειγματοληψία όλων των νεκρών αγριόχοιρων και εν συνεχεία υγειονομική διαχείριση πτωμάτων.

Απαγόρευση εισόδου/εξόδου χοίρων και προϊόντων στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις. Δυνατότητα χορήγησης παρέκκλισης για άρση κάποιων περιορισμών. Διενέργεια κλινικών και εργαστηριακών ελέγχων σε κατοικίδιους χοίρους.
Εκστρατεία ενημέρωσης χοιροτρόφων-κυνηγών.

Μ. Βορίδης: «να περιφρουρηθεί το ζωικό κεφάλαιο»
Τα παραπάνω μέτρα ανακοίνωσε, στο περιθώριο σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι «να περιφρουρηθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών χοιρινών».

Ο κος Βορίδης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το καλοκαίρι και τα οποία έγιναν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα διευκρίνισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στη χώρα μας προσθέτοντας εμφαντικά ότι εξαιτίας της ζωονόσου δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Φ. Αραμπατζή: «στόχος να βρισκόμαστε μπροστά από τη ζωονόσο»
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή έκανε γνωστό ότι «στόχος του υπουργείου μας από την πρώτη στιγμή ήταν να βρισκόμαστε  μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την ‘κυνηγάμε’ όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες επιζωοτίες, που έπληξαν δραματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

Και θύμισε κάποια μέτρα που έχουν ληφθεί: Πρόσληψη των 46 κτηνιάτρων τον Αύγουστο, αποκατάσταση απολυμαντήριων τάφρων όπως του Προμαχώνα, πρόσφατη ΚΥΑ αυστηρότερων μέτρων επιτήρησης σε Δράμα και Ξάνθη, για να διαπιστώσει πως «κινούμαστε σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εξαντλητική αποτροπή της εισόδου της ΑΠΧ στη χώρα».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του