ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Ροδόπη: Πήραν μπροστά οι μηχανές στα εκκοκκιστήρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θρακικά Εκκοκιστήρια
Παραγωγή
Βαμβάκι
Εμμανουέλα Κουρούδη

Εκτιμάται ότι οι ποσότητες που θα παραδοθούν θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ίσως λίγο αυξημένες

Άρχισαν οι "ουρές" των παραγωγών στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μια οικεία εικόνα αντικρίζουν όσοι κινούνται αυτές τις ημέρες λίγο έξω από την Κομοτηνή, στο ύψος των Θρακικών Εκκοκιστηρίων και αυτή είναι οι "ουρές" των παραγωγών που περιμένουν να παραδώσουν το βαμβάκι τους, το οποίο μάλιστα φέτος εκτιμάται ότι είναι αρκετά καλό.


Βέβαια, "τα αναλυτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής συγκομιδής θα είναι διαθέσιμα αργότερα και αφού έχει εκκοκκιστεί μία ικανή ποσότητα βαμβακιού" εξηγεί στον "Χ" η Εμμανουέλα Κουρούδη, εκπροσωπώντας τα Θρακικά Εκκοκιστήρια. 


Η κα Κουρούδη ενημερώνει ότι οι μηχανές της εκκόκκισης πήραν μπροστά και ήδη επεξεργάζονται τις πρώτες ποσότητες του παραδοθέντος βαμβακιού. Βέβαια, υπάρχει πολύ βαμβάκι που αναμένεται να φτάσει στα Θ.Ε. καθώς η παράδοση μόλις ξεκίνησε και συνήθως κορυφώνεται στις αρχές του Οκτώβρη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι τα Θρακικά Εκκοκιστήρια εκκοκκίζουν περίπου το μισό βαμβάκι που παράγεται στην περιφέρεια ΑΜΘ.


Φέτος παρατηρείται μία αυξητική τάση στην καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα, ενώ για τη Ροδόπη -όπου το βαμβάκι είναι μονοκαλλιέργεια- οι ποσότητες που θα παραδοθούν θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ίσως λίγο αυξημένες.


Σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμή, η κα Κουρούδη ενημερώνει πως ακόμη δεν έχει βγει η τιμή της φετινής σεζόν, ωστόσο υπενθυμίζει το πρωτοποριακό εργαλείο που παρέχουν τα Θρακικά Εκκοκιστήρια με βάση το οποίο οι παραγωγοί μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για την τιμή του προϊόντος που παραδίδουν, εκμεταλλευόμενοι την χρηματιστηριακή κίνηση του βαμβακιού. 


Αυτό εφαρμόστηκε πέρυσι για πρώτη φορά "με θεαματική ανταπόκριση", όπως λέει η κα Κουρούδη και σημειώνει μάλιστα ότι αρκετοί παραγωγοί εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο λίγο πριν το καλοκαίρι, οπότε η τιμή του βαμβακιού ήταν υψηλή, οπότε έκαναν ένα καλό deal.


Με αυτά τα δεδομένα είναι αρκετοί οι παραγωγοί που έχουν αφήσει ανοιχτή την τιμή, λέει η κα Κουρούδη, που επισημαίνει -τέλος- ότι ο στόχος της εταιρίας δεν είναι η τιμή του βαμβακιού, αλλά η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του γι' αυτό και λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση με σειρά ενεργειών όπως είναι η γεωργία ακριβείας, η πιστοποιήσεις και αξιολογήσεις σπόρων και ποικιλιών, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όταν η πολιτική ορολογία που χρησιμοποιείται για το διάλογο των πολιτικών αρχηγών και τις κόντρες τους στη Βουλή,  θυμίζει επίπεδο πεζοδρομίου, καφενείου  και λιμανιού,  ξεκάθαρα αποτυπώνει την αγωνία και το