fbpx Ροδόπη: Επιστροφή στα θρανία για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ροδόπη: Επιστροφή στα θρανία για τους μικρούς μαθητές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαρίνος Κωνσταντινίδης
Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας
Χρήστος Ταραντίλης
Στέφανος Μακρυγιάννης

Μ. Κωνσταντινίδης: «Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι τώρα γίνεται καλύτερος αερισμός των χώρων»

Ανδρέας Αγελαρίδης

Επέστρεψαν στα θρανία τους χθες Δευτέρα 11/01 οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπήρξαν όμως πολλές αντιδράσεις από διάφορους φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση, ότι τα σχολεία ανοίγουν κάτω από συνθήκες που δεν είναι ασφαλείς τόσο για τους μικρούς μαθητές, όσο και για το προσωπικό του εκάστοτε σχολείου και ότι ουσιαστικά δεν έχει παρθεί κάποιο πρόσθετο μέτρο σε σχέση με το προηγούμενο άνοιγμα. 

Τρεις Ιεράρχες: «Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία τώρα»
Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον τίτλο «ανοιχτά και ασφαλή σχολεία τώρα». 

Μέσω της ανακοίνωσή του -την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Στέφανος Μακρυγιάννης- ο σύλλογος προτείνει κάποια μέτρα που κατά την γνώμη του θα έκαναν πιο ασφαλή την λειτουργία των σχολείων για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Τα μέτρα αυτά είναι: «Ανώτατο όριο 15 μαθητές στο τμήμα (με τα απαραίτητα τετραγωνικά πάντα) ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να μειωθούν οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών μεταξύ σχολείων. 

Εύρεση χώρων άμεσα για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες, μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών για κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών. 

Μειωμένη πληρότητα στα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία και συνεπώς αύξηση του αριθμού των δρομολογίων.

Να αρθεί ο άδικος περιορισμός των 2 εκπαιδευτικών ανά αυτοκίνητο σε μετακινήσεις από και προς την εργασία τους από αστικές σε αστικές περιοχές που επιβαρύνει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς. 

Τώρα σχεδιασμένη μείωση και αναδιάταξη της ύλης ώστε σε συνδυασμό με τη μείωση μαθητών ανά τμήμα να μπορέσουν όλα τα παιδιά να καλύψουν τις μορφωτικές τους ανάγκες.

Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος. 

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και εθελοντικά στους μαθητές ως μέρος συνολικού σχεδίου επιδημιολογικής επιτήρησης και ιχνηλάτησης για την αποτροπή μετάδοσης του ιού,

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους ωραρίου ώστε να καλύπτεται όλο το ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Πρέπει να οργανωθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Μ. Κωνσταντινίδης: «Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι τώρα γίνεται καλύτερος αερισμός των χώρων»
Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης μίλησε στην συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm για την πρώτη μέρα επιστροφής μαθητών κι εκπαιδευτικών στη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων. 

«Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι τώρα γίνεται καλύτερος αερισμός των χώρων. Προβλέπεται τα παράθυρα να είναι ανοιχτά πριν το μάθημα και στο τέλος του μαθήματος, στα διαλείμματα και ανά 45λεπτο ένα πεντάλεπτο», τόνισε ο κος Κωνσταντινίδης. Βέβαια, τώρα ο καιρός είναι χειμωνιάτικος και με τα παράθυρα ανοιχτά πολλοί λένε ότι οι μαθητές θα κρυώνουν. Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι καινοτομία. Στην Γερμανία αυτό το μέτρο ισχύει εδώ και δύο μήνες και μάλιστα εκεί ειδοποιούν τα παιδιά να πάρουν και κουβέρτες μαζί τους. Εδώ δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο, αλλά είναι ζωτικής σημασίας το θέμα του καλού αερισμού του χώρου».

Τι συμβαίνει με τα σχολεία του lockdown
Τα τέσσερα χωριά του Δήμου Αρριανών (Αγιοχώρι, Ήπιο, Νέδα και Στροφή) βρίσκονται σε αυστηρό lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 18/01, αλλά τα σχολεία έχουν ανοίξει για την δια ζώσης λειτουργία τους.

Σχετικά με το τι γίνεται για αυτό το θέμα ο κος Κωνσταντινίδης απάντησε πως «ο Δήμος Αρριανών έβγαλε μια απόφαση για την μετακίνηση των μαθητών. Να μην γίνουν μεταφορές των μαθητών από τους οικισμούς της ‘κόκκινης’ περιοχής σε άλλες περιοχές. Μια απόφαση που έχει μια βάσιμη λογική γιατί φαντάζομαι δεν έχουν υποβληθεί όλα τα παιδιά σε τεστ covid με αποτέλεσμα να έχουμε 2-3 σχολεία που ενώ είναι ανοιχτά οι γονείς φοβήθηκαν και δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Μάλιστα χωρίς να προβλέπεται, γιατί τα σχολεία λειτουργούν δια ζώσης κάνουν τηλεκπαίδευση τα παιδιά για να μην χάνουν τελείως την μέρα τους, αυτά που δεν πήγαν στο σχολείο».

Ομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων μαθητών ΑΜ-Θ: «Δεν θέλουμε άλλη μια χαμένη χρονιά»
Αντίδραση για το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας κάτω από τα ισχύοντα μέτρα ήρθε και από την Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων μαθητών ΑΜ-Θ.

Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι μια χρονιά «που ξεκινάει με ανοιχτά τα μισά σχολεία (μόνο πρωτοβάθμια), χωρίς καμία αλλαγή και κανένα ουσιαστικό μέτρο όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Παράλληλα το προηγούμενο διάστημα, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να περνάει σημαντικές παρεμβάσεις για την παιδεία εν μέσω καραντίνας, ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση με πρόθεση αυτές να ισχύσουν από φέτος, μετατρέποντας σε ‘πειραματόζωα’ τους φετινούς υποψήφιους, που είναι πλέον επιβαρυμένοι, με το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους να το έχουν κάνει μέσω τηλεκπαίδευσης, κλεισμένοι στο σπίτι, χωρίς να μπορούν να εκτονώσουν πουθενά το βάρος αυτής της τόσο πιεστικής χρονιάς. Δεν θέλουμε άλλη μια χαμένη χρονιά».

Χρ. Ταραντίλης: «Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του ΕΟΔΥ»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης μίλησε στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το άνοιγμα των σχολείων. Ανέφερε: «ξεκίνησε από σήμερα το πρωί -ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- η διά ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, σε όλες τις περιοχές της χώρας. Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας δίνεται στους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr και έχουν ήδη γίνει τα πρώτα τεστ. Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα μέτρα για τα κυλικεία, τα εργαστήρια πληροφορικής, τα μουσικά όργανα. Επιπλέον έχουν δοθεί οδηγίες για πρόσθετα μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, όπως ο ορισμός διαφορετικής ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, καθώς και η χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου υπάρχουν».

ΔΟΕ:  Άνοιγμα των σχολείων με «καταστροφικές συνέπειες»
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας εξήγγειλε διαμαρτυρίες αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν έλαβαν μέτρα για την προστασία της μαθητικής κι εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η ΔΟΕ μέσω της ανακοίνωσή της ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως «αντί να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για μείωση των μαθητών στα τμήματα με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αιθουσών που υπάρχουν (είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα), για διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, έχουν επιδοθεί σε μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση της πανδημίας επιστρατεύοντας μάλιστα και μερίδα ‘ειδικών’ ώστε να ντύσουν με επιστημονικοφανή τρόπο τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για την υγεία μας, επιλογές τους». Επιπλέον, γίνεται λόγος για άνοιγμα των σχολείων με «καταστροφικές συνέπειες». Πιο συγκεκριμένα η ΔΟΕ λέει «ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία είναι τρόπος που αργά ή γρήγορα θα φέρει εκ νέου το κλείσιμό τους με καταστροφικές συνέπειες πρώτα και κύρια για τα παιδιά».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προσπαθούμε όπως όλοι οι εχέφρονες Έλληνες με τη στοιχειώδη νοημοσύνη, να αντιληφθούμε τους πραγματικούς  λόγους, που οδήγησαν  στην απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις