fbpx Ροδόπη: 1 νεκρός, 8 πυρκαγιές και πολλές ζημιές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, 2016 - 11:00
ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ «ΜΑΣΤΙΓΩΣΑΝ» ΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ροδόπη: 1 νεκρός, 8 πυρκαγιές και πολλές ζημιές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ροδόπη
Θάνατος
Τραγωδία
Αέρας
κακοκαιρία
Φωτιά
Καταστροφές

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να συνδράμει σε δεκάδες συμβάντα, κάνοντας 29 κοπές δένδρων, 8 αφαιρέσεις επικίνδυνων αντικειμένων, όπως πινακίδες, κολώνες και πλακάτ και να αντιμετωπίσει 8 πυρκαγιές

Οκτώ πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε μία μέρα, καταστροφές από τη φωτιά σε 3 κτηνοτροφικές μονάδες στη Σάλπη

Είχαμε μία απώλεια ζωής, επιβεβαίωσε ο υποδιοικητής Π.Υ. Αθανάσιος Αραμπατζίδης, αναφέροντας ότι όλα τα άλλα συμβάντα ήταν αντιμετωπίσιμα. Είπε χαρακτηριστικά όμως πως «ο αέρας που φυσούσε ήταν πρωτοφανής»

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένας νεκρός και πολλές ζημιές, είναι το τραγικό αποτέλεσμα της χθεσινής ημέρας στο νομό Ροδόπης. Δυνατός αέρας «μαστίγωσε» για πολλές ώρες τη Ροδόπη, με συνέπεια να προκύψουν προβλήματα σοβαρά κατά περίπτωση και ένας άνθρωπος να καταλήξει από τα τραύματα που προκλήθηκαν όταν τον καταπλάκωσε πόρτα που ξεκόλλησε από τον δυνατό αέρα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να συνδράμει σε δεκάδες συμβάντα, κάνοντας 29 κοπές δένδρων, 8 αφαιρέσεις επικίνδυνων αντικειμένων, όπως πινακίδες, κολώνες και πλακάτ και να αντιμετωπίσει 8 πυρκαγιές. Είχαμε μία απώλεια ζωής, επιβεβαίωσε ο υποδιοικητής της Π.Υ. Κομοτηνής Αθανάσιος Αραμπατζίδης, που είχε το συντονισμό της χθεσινής δύσκολης μέρας, αναφέροντας ότι όλα τα άλλα συμβάντα ήταν αντιμετωπίσιμα. Είπε χαρακτηριστικά όμως πως «ο αέρας που φυσούσε ήταν πρωτοφανής». 


ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΣΕ ΠΟΡΤΑ
Η τραγωδία με θύμα έναν ηλικιωμένο άνδρα συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου σε επιχείρηση εμπορίας κρεάτων που βρίσκεται κοντά στο 14ο χλμ επαρχιακής οδού Κομοτηνής-Ιάσμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κεντρική πόρτα της επιχείρησης ξεκόλλησε από τη δύναμη του αέρα καταπλακώνοντας τον 76χρονο. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τον άνδρα στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη αργά. Ο ηλικιωμένος κατέληξε από τα σοβαρά τραύματα. Στο σημείο έφτασαν και πυροσβέστες του Ιάσμου, αλλά η παρέμβασή τους δεν κρίθηκε απαραίτητη, καθώς ο 76χρονος μουσουλμάνος είχε ήδη παραληφθεί από τους διασώστες του ΕΚΑΒ. 


ΟΚΤΩ ΦΩΤΙΕΣ, ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΑΝΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΠΗ
Η χθεσινή ημέρα ήταν δύσκολη και στο μέτωπο των πυρκαγιών. Σημειώθηκαν 8 πυρκαγιές, με τα μέτωπα να εκδηλώνονται σταδιακά και τους πυροσβέστες να τρέχουν από φωτιά σε φωτιά. Σε Σάλπη, Διαλαμπή και Κοπτερό αλλά και στην περιοχή του Δήμου Κομοτηνής καταγράφηκαν πυρκαγιές. Οι σοβαρότερες εξ αυτών έγιναν στην Σάλπη, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε τρεις κτηνοτροφικές μονάδες. Άνδρες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ιάσμου με τη συνδρομή πυροσβεστών από την Κομοτηνή έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να περιορίσουν τις συνέπειες της κάθε φωτιάς. 


ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Την ίδια στιγμή πολλά προβλήματα προκλήθηκαν στην Κομοτηνή από τους θυελλώδεις ανέμους. Σημειώθηκαν δεκάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών σε πάρκα, αυλές, οικόπεδα, πεζοδρόμια, δρόμους, αλλά και σε αυτοκίνητα, σε σημεία του δικτύου της ΔΕΗ και σε τάφους στο κοιμητήριο της πόλης, που προκάλεσαν ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς. Ακόμη, κάδοι απορριμμάτων, πινακίδες καταστημάτων, και διάφορα αντικείμενα παρασύρθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους, χωρίς ευτυχώς και σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρξει τραυματισμός, ενώ «θύμα» των μανιασμένων ανέμων έπεσε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης στο Σπαθί Κομοτηνής.


ΠΤΩΣΗ ΔΕΝΔΡΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Συγκεκριμένα κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, στο δρόμο της δημοτικής αγοράς, υπήρξε δεντρόπτωση, πάνω σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η πυροσβεστική επενέβη στον χώρο, και απομάκρυνε το δέντρο απεγκλωβίζοντας τα αυτοκίνητα. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, όμως οι ζημίες στο ένα αυτοκίνητο ήταν σημαντικές, με την οροφή να έχει βουλιάξει.


Ο ΑΕΡΑΣ ΕΡΙΞΕ ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Από θαύμα δεν τραυματίστηκε κάποιος διερχόμενος πολίτης, όταν ο δυνατός αέρας σήκωσε ολόκληρη τη τζαμαρία από μπαλκόνι πολυκατοικίας και την έριξε στο έδαφος. Το συμβάν σημειώθηκε στην Κομοτηνή στον μικρό πεζόδρομο που βρίσκεται παραπλεύρως του μάρκετ Μασούτης πίσω από την Τσανάκλειο. Η τζαμαρία προσγειώθηκε με κρότο στο έδαφος και έσπασε σε χιλιάδες κομμάτια. Ευτυχώς εκείνη την στιγμή δεν περνούσε κάποιος πολίτης από τον πεζόδρομο. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική και η αστυνομία. Οι περίοικοι ειδοποίησαν τους ιδιοκτήτες του διαμερίσματος, καθώς εκείνη την ώρα απουσίαζαν.  Σε όλη την πόλη υλικά παρατημένα σε διάφορες ταράτσες έγιναν έρμαιο του αέρα και προσγειώθηκαν με δύναμη σε πεζοδρόμια και δρόμους.


Ο αέρας έριξε το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην Κομοτηνή δυσκόλεψαν, εκτός από την καθημερινότητα μας, και ...τα Χριστούγεννα. Το πρωί της Πέμπτης, το νέο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Κομοτηνής έπεσε, καθώς δεν άντεξε στους δυνατούς ανέμους της τάξης των 7 μποφόρ. Αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής βρέθηκε μπροστά στο ηρώο της πόλης, προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζημιά. 


Δημοτικοί υπάλληλοι μάζευαν κάδους, στολίδια και κλαδιά
Στην Κομοτηνή κάδοι απορριμμάτων έπεσαν ή παρασύρθηκαν, ενώ αρκετά κλαδιά δένδρων έσπασαν από την ένταση των ανέμων και βρέθηκαν στο έδαφος στο πάρκο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Ο άνεμος παρέσυρε και χριστουγεννιάτικα στολίδια που έχει τοποθετήσει ο Δήμος Κομοτηνής σε κολώνες κατά μήκος της οδού Υψηλάντου προς τις γέφυρες της πόλης. Γι’ αυτό οι δημοτικοί υπάλληλοι βρέθηκαν στους δρόμους προσπαθώντας να βάλουν τους κάδους στη θέση τους, να μαζέψουν τα πεσμένα στολίδια και να προσφέρουν τη βοήθειά τους, όπου αυτή ζητηθεί μέσα στην πόλη. Μαζί με τις υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, επενέβη και ο στρατός της Κομοτηνής, προκειμένου τα δέντρα να μαζεύονται το ταχύτερο δυνατό.
Ο φακός του «Χ» τους εντόπισε χθες έξω από τα δικαστήρια Κομοτηνής, να βοηθούν στην αποκατάσταση των προβλημάτων.


Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δήμος Κομοτηνής βοήθησε στην περίθαλψη πολυμελούς οικογένειας. Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης βρέθηκε στον οικισμό του Ηφαίστου χθες, όπου παράπηγμα στο οποίο διέμενε πολυμελής οικογένεια, κατέρρευσε, με τις δημοτικές υπηρεσίες να περιθάλπουν την άστεγη πλέον οικογένεια σε δημοτικό χώρο. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η προτροπή των προέδρων των επιμελητηρίων ΑΜΘ στον περιφερειάρχη « να γίνει Τζιτζικώστας»,  ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του συναδέλφου του για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που  πλήττονται απ