fbpx Πτέρυγα για νεκρούς με κορωνοϊό άνοιξε στα Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020 - 10:00
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Πτέρυγα για νεκρούς με κορωνοϊό άνοιξε στα Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής
Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

«Δυνητικά μολυσματικά» είναι τα νεκρά σώματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Διονύσης Βοργιάς

Με δεδομένο πως δεν έχει επιστημονικά ξεκαθαριστεί πλήρως το πόσο μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός στο σώμα ενός νεκρού, λαμβάνονται εξαντλητικά προληπτικά μέτρα, τα οποία αφορούν όλο το φάσμα διαχείρισης του νεκρού σώματος, από την στιγμή που ο ασθενής χάνει τη ζωή του μέχρι και μετά την ταφή του. Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθεσία, μάλιστα, όσοι χάνουν τη ζωή τους με κορωνοϊό, θάβονται σε ειδικές πτέρυγες των νεκροταφείων, που οφείλουν να λειτουργούν οι κατά τόπους Δήμοι.

Σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει, ειδική πτέρυγα για τις ταφές θυμάτων κορωνοϊού άνοιξε και στα Δημοτικά Κοιμητήρια Κομοτηνής. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μία ταφή, ενώ γενικώς οι ταφές πραγματοποιούνται τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι ταφές θυμάτων κορωνοϊού γίνονται στο τετράγωνο «15» της πτέρυγας β’ των Δημοτικών Κοιμητηρίων, που βρίσκεται στο άκρο του οικοπέδου, απομακρυσμένη συγκριτικά με τις άλλες πτέρυγες.

Προφανώς, η είδηση ότι δήθεν «ανοίγουν τάφοι γιατί δεν φτάνουν οι υπάρχοντες τάφοι για τους νεκρούς του κορωνοϊού» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ξεχωριστή πτέρυγα, όπως καταγράφηκε, άνοιξε σύμφωνα με όσα ορίζουν η νομοθεσία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ταφές νεκρών covid γίνονται με ειδικό τρόπο κι επίσης πρέπει να ενταφιάζονται σε ειδικό και ξεχωριστό μέρος. Αυτό ισχύει γενικά σε όλες τις περιοχές», ξεκαθάρισε στον «Χ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και αρμόδιος για τα Δημοτικά Κοιμητήρια Δημήτρης Πολιτειάδης και πρόσθεσε: «εμείς -σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία- καθορίσαμε έναν ξεχωριστό χώρο στα Δημοτικά Κοιμητήρια».

«Δυνητικά μολυσματικά» τα νεκρά σώματα
Σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε εκδώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην αρχή της πανδημίας, αναφορικά με την ορθή υγειονομικά διαχείριση νεκρών σωμάτων, σημειώνεται πως «όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά», πλην όμως προστίθεται το εξής: «αν και τα περισσότερα παθογόνα δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, κάποια από αυτά μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με βιολογικά υγρά ή ιστούς του νεκρού σώματος» γι’ αυτό «με στόχο την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης επιβεβαιωμένου ή όχι μεταδοτικού νοσήματος, η διαχείριση των νεκρών σωμάτων πρέπει να γίνεται πάντα με αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας».

Πάντως, αναφοράς χρήζει το ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας στην χώρα μας δεν είχε καταστεί υποχρεωτική η ταφή των νεκρών με κορωνοϊό σε διαφορετικές πτέρυγες των νεκροταφείων. Αναφέρονταν, πάντως, αρκετά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥ καταγράφονται και αναλύονται τα εξής: Εμβολιασμός (όπου κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός για την ηπατίτιδα β όσων επαγγελματιών υγείας εμπλέκονται στη διαχείριση νεκρών σωμάτων). Μέτρα ατομικής προφύλαξης και εξοπλισμός ατομικής προστασίας. Πρωτόκολλο συμπεριφοράς σε τυχαία έκθεση σε αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά του νεκρού. Αποκομιδή μολυσματικών απορριμμάτων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία μεταφοράς και ταφής. Καθαρισμός και απολύμανση περιβάλλοντος.

Επίσης, καταγράφονται και αναλύονται επιμέρους οδηγίες για ειδικές ομάδες επαγγελματιών (επαγγελματίες υγείας, νεκροτομείο, γραφεία τελετών).

Αναφορικά με τις νεκροτομές, ο ΕΟΔΥ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αποφεύγεται», ενώ «εάν κριθεί απαραίτητο να γίνει» πρέπει να τηρείται ένα εξαντλητικό υγειονομικό πρωτόκολλο προστασίας.

Αναφορικά με τη διαδικασία στο νεκροτομείο και στο νεκροταφείο, μεταξύ πολλών άλλων πρωτοκόλλων: Απαγορεύεται κάθε αισθητική παρέμβαση στο σώμα του νεκρού. Αποφυγή τοποθέτησης επιπλέον ιματισμού στο νεκρό σώμα. Ο προηγούμενος ιματισμός πρέπει να τοποθετείται σε ειδικό σάκο περισυλλογής μολυσματικών υλικών. Τα νεκρά σώματα που είναι εμφανώς λερωμένα με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά τοποθετούνται σε πλαστικό σάβανο.

Επώδυνη διαδικασία για τους συγγενείς
Στον επίλογο, καταγραφής χρήζει το ότι θρησκευτικά και ανθρωπιστικά, πρόκειται για μία ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία για το συγγενικό περιβάλλον του/της θανόντος/ούσης.

Εκτός από τους εξαντλητικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια της τελετής προς αποφυγή συγχρωτισμού, επί της ουσίας δεν δίνεται η ευκαιρία για το τελευταίο «αντίο» στο νεκρό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Τόσο η κάλυψη του νεκρού όσο και η απαγόρευση του νεκροφιλήματος, στρεβλώνουν το τυπικό της κηδείας, με ψυχολογικές επιπτώσεις στους εν ζωή συγγενείς και φίλους.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά τι στεναχωριόμαστε σε αυτό τον τόπο,  αφού όλα θα τα φτιάξει η Διακομματική Επιτροπή; Φράγμα Κομψάτου, Ιασίου αλλά και αντιπλημμυρικά έργα και πλείστες άλλες παρεμβάσεις.