ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ψηφιοποιείται ο λαογραφικός θησαυρός του Δ.Π.Θ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Λαογραφία

"Οι φοιτητές μέσω ΕΣΠΑ εργάζονται για την ψηφιοποίηση", αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος Μανώλης Βαρβούνης

Διονύσης Βοργιάς

Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση και ανάδειξη της θρακιώτικης λαογραφίας, κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας το οποίο και ψηφιοποιεί το πλήθος λαογραφικών εκθεμάτων του. 


Επί του πρακτέου, ψηφιοποίηση σημαίνει φωτογράφηση, αρχειοθέτηση και ανάδειξη μέσα από ψηφιακούς πόρους στο διαδίκτυο. Σχετικά μας ενημερώνει ο πρόεδρος του εν λόγω τμήματος Μανώλης Βαρβούνης: "Το πρώτο κομμάτι ψηφιοποίησης που ετοιμάζεται αυτό το διάστημα, αφορά την συλλογή αντικειμένων που έχει το ΔΠΘ, μέρος της οποίας είχαμε εκθέσει πριν από ενάμιση χρόνο στη Eurobank, όταν και γιορτάζαμε τα 25 χρόνια του τμήματος. Το υλικό είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο, το έχουμε φωτογραφήσει και έχουμε ψηφιοποιήσει τις φωτογραφίες".


Υπενθυμίζουμε ότι, όπως είπε και ο κος Βαρβούνης, μέρος αυτών των εκθεμάτων είχε εκτεθεί στη τράπεζα Eurobank από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Οκτωβρίου 2016, σε μία πρώτη τότε προσπάθεια ανάδειξης της παράδοσης που "κρύβουν" αυτά τα λαογραφικά αντικείμενα.


Πώς όμως κατέστη εφικτή αυτή η ψηφιοποίηση; Με τη βοήθεια των ίδιων των φοιτητών, όπως μας ενημερώνει ο κος Βαρβούνης: "Οι φοιτητές του τμήματος που κάνουν πρακτική μέσω ΕΣΠΑ εργάζονται στο αρχείου δήμου Κομοτηνής, στο αρχείο της μητρόπολης Μαρωνείας-Κομοτηνής, και αλλού. Κάποιοι, που δουλεύουν στο εργαστήριο, έχουν ξεκινήσει τις ψηφιοποιήσεις". Δυστυχώς όμως, το πρακτικό εμπόδιο είναι πως το ΕΣΠΑ διαρκεί περί των δύο μηνών, με αποτέλεσμα οι ψηφιοποιήσεις να προχωρούν αργά. 


Παράλληλα, το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας προέβη σε μία ακόμη κίνηση, προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης και της αξιοποίησης των τεχνολογιών. "Ιδρύσαμε το πέμπτο και τελευταίο - βάσει του στρατηγικού μας σχεδιασμού - εργαστήριο του τμήματός μας, που είναι εργαστήριο πολυμέσων και ψηφιακής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή. 


Ιδρύθηκε κι έχει ήδη έχει μέλος ΕΔ.ΙΠ. τον κο Σγουρόπουλο και ήδη έχουμε αίθουσα υπολογιστών και θα κάνουμε κι αίθουσα τηλεδιάσκεψης, δηλαδή έχουμε το τεχνικό υλικό", όπως μας ενημερώνει ο Μανώλης Βαρβούνης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα