ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΗΣ

Προβλέπεται μεγάλος όγκος πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλειστηριασμοί
Συμβολαιογράφοι
Χρήστος Τερζίδης

Ο πρόεδρος του συλλόγου  Χρήστος Τερζίδης εξηγεί το γιατί στον «Χ»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Την πρόβλεψη ότι στο προσεχές μέλλον θα δούμε μεγάλο όγκο πλειστηριασμών έκανε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Θράκης Χρήστος Τερζίδης. 


Ο κος Τερζίδης απέδωσε αυτή την «πρόβλεψη» σε μία σειρά παραγόντων, τους οποίους περιέγραψε ως εξής: «αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους: πρώτον διότι εδώ και καιρό, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών αυξάνονται και παράλληλα οι οφειλές των συμπολιτών μας προς το δημόσιο και τα ταμεία και τους ιδιώτες διογκώνονται. Οι υποθέσεις πλειστηριασμών ως τώρα ήταν λίγες σε σχέση με το παρελθόν, είτε λόγω πολιτικής επιλογής, είτε λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα, είτε λόγω αυτοσυγκράτησης από τις τράπεζες και ακόμα και από τους ιδιώτες δανειστές. Από αυτές τις υποθέσεις για τις οποίες ορίστηκαν πλειστηριασμοί ελάχιστοι έχουν διενεργηθεί πάλι λόγω της αποχής μας και λόγω παρεμπόδισης από τις συλλογικότητες. Άρα έχουν συγκεντρωθεί πολλές περιπτώσεις οι οποίες είναι έτοιμες για να οδεύσουν προς την διαδικασία του πλειστηριασμού.

Ένας άλλος λόγος που με κάνει να πιστεύω ότι πράγματι θα έχουμε μια αυξημένη ροή, -δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά, φοβάμαι προς το εγγύς μέλλον- είναι και το ότι είναι προαπαιτούμενο της τρίτης αξιολόγησης η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Τρίτον είναι η γνωστή κατάσταση των τραπεζών, που αν οι πλειστηριασμοί δεν προχωρήσουν, όπως μας έχει ενημερώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστούν σύντομα ανακεφαλαιοποίηση. Εντός του έτους 2018 θα έχουμε μια αυξημένη ροή υποθέσεων προς πλειστηριασμό».


Με αφορμή αυτή την πρόβλεψη, ο κος Τερζίδης επισημαίνει ότι «πρέπει η πολιτεία να προσέξει ιδιαίτερα να ξεχωρίσει τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές ή αυτούς που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους καταβάλλοντας έστω και σταδιακά αυτά που οφείλουν, από αυτούς που βρίσκονται σε αδυναμία πραγματική και η περιουσιακή και εισοδηματική τους κατάσταση επιβάλλει να τους παράσχει κάποιου είδους προστασία».


Άλλωστε η προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών. Παρόλα αυτά, η αποχή έληξε επειδή οι συμβολαιογράφοι παρατήρησαν απροθυμία ικανοποίησης των αιτημάτων τους από την πλευρά της κυβέρνησης, πλην όμως χαιρετίζουν θετικά την συμφωνία για ‘προστασία’ της κατοικίας αν η οφειλή είναι μικρότερη των 300.000 €. Λέει χαρακτηριστικά ο κος Τερζίδης: «Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, πρέπει να τεθεί ένα όριο και οι 300.000 € είναι ένα όριο που θα ικανοποιήσει αρκετά την προσέγγιση πολλών συμπολιτών μας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Βεβαίως η δήλωση αν την κατάλαβα καλά είναι ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτό δεν μας ικανοποιεί.

Είναι μια πολύ καλή προσέγγιση και νομίζω ότι αν φροντίσουν να την επεκτείνουν χρονικά θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα που έχουμε τώρα». 
Σχολιάζοντας γενικότερα το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο πρόεδρος του συλλόγου το χαρακτηρίζει «σύνθετο» και εξηγεί ότι συνέβαιναν πάντα, όμως σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει κάποιου είδους νομική προστασία υπό αυστηρές προϋποθέσεις για ορισμένες ομάδες οφειλετών: «οι πλειστηριασμοί είναι ένα σύνθετο ζήτημα και αυτό δικαιολογεί όλη την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί.

Οι πλειστηριασμοί δεν είναι μια εφεύρεση πρωτοφανής, αφού γίνονταν πάντα και μάλιστα σύμφωνα με σχετική έρευνα το έτος 2009 σε σχέση με το 2016 είχαν γίνει περίπου δεκαπλάσιοι πλειστηριασμοί - τότε όμως δεν υπήρχαν αντιδράσεις. Για να γίνει κατανοητό το τι σημαίνει πλειστηριασμός θα προσπαθήσω να το ορίσω όσο πιο απλά γίνεται. Βγαίνει μια δικαστική απόφαση η οποία κρίνει ότι κάποιος πρέπει να καταβάλει σε κάποιον άλλον ένα χρηματικό ποσό, είτε διότι το δανείστηκε και δεν το επέστρεψε, είτε διότι είχαν μεταξύ τους κάποια οικονομική συναλλαγή, είτε διότι ο εργοδότης οφείλει στον εργαζόμενο μισθούς από δεδουλευμένα, είτε διότι ο σύζυγος οφείλει στην σύζυγο κάποια διατροφή, ενδεχομένως κάποια οφειλή από αδικοπραξία διότι έκλεισε μια επιχείρηση ή ένα εργοστάσιο έχοντας χρέη, είτε διότι κάποιος συμπολίτης μας έλαβε δάνειο από την τράπεζα για να αγοράσει το σπίτι του ή το γραφείο του, την επαγγελματική του στέγη και δεν καταβάλει τις οφειλόμενες δόσεις.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εφόσον αποτύχουν οι προσπάθειες της συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς που έχουν μεταξύ τους, το νομικό μας οπλοστάσιο παρέχει την δυνατότητα της ικανοποίησης της απαίτησης αναγκαστικά της διενέργειας του πλειστηριασμού. Σε κάθε περίπτωση για οποιαδήποτε οφειλή, εφόσον δεν υπήρχε αυτόβουλη συμμόρφωση προς την απόφαση, πάντα υπήρχε η δυνατότητα θεωρητικά να επισπευσθεί πλειστηριασμός, άλλο αν για μικροποσά δεν έμπαινε κάποιος στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης. Τώρα δεν νομίζω ότι υφίσταται κάτι τέτοιο για μικροποσά να εκτίθενται ακίνητα σε πλειστηριασμούς που βεβαίως σε κάτι τέτοιο θα ήμασταν και πρέπει να είμαστε όλοι αντίθετοι".


Όσο για τις αντιδράσεις ο κος Τερζίδης σχολιάζει "όσοι εναντιώνονται στην διενέργεια των πλειστηριασμών μιλούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή της λαϊκής περιουσίας, σε έναν βαθμό έχουν δίκαιο. Πράγματι έχουμε πολλούς συμπολίτες μας που έχουν λάβει δάνεια για την αγορά της πρώτης κατοικίας τους βασιζόμενοι στην αποπληρωμή τους με τα δεδομένα της τότε οικονομικής τους κατάστασης. Στην συνέχεια βεβαίως η μεταβολή των οικονομικών συνθηκών δημιούργησε τις προϋποθέσεις αδυναμίας εξυπηρέτησης πολλών από τα δάνεια αυτά. Μια μερίδα οφειλετών πρέπει με συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια να υπαχθεί σε κάποιες ευεργετικές διατάξεις προκειμένου να μην χάσουν την μικρή ακίνητη περιουσία τους που θα ήταν απαραίτητη για την διαβίωσή τους», καταλήγει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πληθαίνουν τα σενάρια για πολλαπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, που αυτό βέβαια θα το εκτιμήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του,  εξετάζοντας τα δεδομένα, τις δικές τους  δημοσκοπήσεις, αλλά και τα  μ