ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΛΕΣΧΗ ΣΙΤΙΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πρώτα η απαξίωση, μετά το λουκέτο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λέσχη Σίτισης
Πανεπιστημιούπολη
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Μερίδες που δεν επαρκούν ούτε για τους οικότροφους, εξωπανεπιστημιακοί που σιτίζονταν χωρίς έλεγχο και τους φοιτητές να προειδοποιούν

Θα ήθελα να συνεχίσει να λειτουργεί η λέσχη, μας λέει η οικότροφος εστιών ΔΠΘ Θεοδότα Καφέ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το λουκέτο προσωρινό, μέχρι νεωτέρας αναφέρει η ανακοίνωση, όμως η απαξίωση διαχρονική, με τις μερίδες να μην επαρκούν ούτε για τους οικότροφους, τους εξωπανεπιστημιακούς να σιτίζονται χωρίς έλεγχο και τους φοιτητές να προειδοποιούν για όσα τελικά συμβαίνουν σήμερα και τους δικαιώνουν, δυστυχώς... Η λέσχη σίτισης, η μοναδική εντός της πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την περασμένη εβδομάδα. Ακόμα από την περασμένη Τετάρτη φοιτητές είχαν συνάντηση με τον πρυτανεύοντα του ΔΠΘ κ. Σταύρο Τουλουπίδη και τον αναπληρωτή πρύτανη Φοιτητικών Θεμάτων και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Νικόλαο Αγγελούση, για τα διοικητικά προβλήματα που επικαλείται το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που είναι αρμόδιο για την διαχείριση των Λεσχών, όμως δεν ικανοποιήθηκαν από τις διαβεβαιώσεις και τις απαντήσεις τους. Και αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έρχονται αντιμέτωποι με αντίστοιχα προβλήματα τόσο στη σίτιση, όσο και στη στέγαση των εστιών, μη γνωρίζοντας πότε και εάν θα επιλυθούν.


Και μπορεί η αναστολή λειτουργίας της λέσχης, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην συνεπάγεται μόνιμο λουκέτο, αλλά συνέβη προκειμένου να ελεγχθεί ο τρόπος λειτουργίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΝΕΔΙΕΒΙΜ), ύστερα από κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή ΝΔ Γιάννη Ανδριανού, όμως προκαλεί πρακτικά προβλήματα σε οικότροφους φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. "Αυτό που με εξυπηρετεί στις εστίες είναι το ότι έχω ένα δωμάτιο, έχω μια ζεστασιά και είχα ένα φαγητό στη λέσχη που ήταν ακριβώς δίπλα, οπότε με συνέφερε πάρα πολύ", μας εξηγεί η Θεοδότα Καφέ τριτοετής φοιτήτρια στο Ιστορίας και Εθνολογίας, οικότροφος στις εστίες της πανεπιστημιούπολης τον τελευταίο χρόνο.

Το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί η κλειστή λέσχη, όπως μας εξηγεί "είναι ότι με αναγκάζει να κατέβω στη λέσχη της Παλιάς Νομικής, που είναι μεν δίπλα στη σχολή μου, αλλά κάποιες ημέρες που δεν έχω μάθημα ή τα Σαββατοκύριακα που έχει ανά μια ώρα λεωφορεία ζορίζομαι, γιατί έχει πάρα πολύ κόσμο και μέχρι να κατέβω και να ανέβω χάνω πολύτιμο χρόνο από άλλα πράγματα που ήθελα ίσως να κάνω". 


Βέβαια προβλήματα υπήρχαν ακόμα από όταν λειτουργούσε η λέσχη, όπως μας πληροφορεί η νεαρή φοιτήτρια "αντιμετωπίζαμε και τότε κάποια προβλήματα, όπως το ότι πηγαίναμε και δεν είχε δίσκους, δεν είχε πιρούνια, δεν είχε κουτάλια, τελείωνε το φαγητό, υπήρχε μια απαξίωση όσον αφορούσε τη λειτουργία της. Ερχόταν και κάποιοι που ήταν εκτός πανεπιστημίου οπότε είχαμε κάποια θέματα. Αλλά τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο μας βοηθούσε. Η λέσχη μας προσφέρει πρωινό-μεσημεριανό και  βραδινό, οπότε τώρα αν θέλω να φάω 3 φορές θα πρέπει να κατέβω 3 φορές κάτω στην πόλη". Γι' αυτό "θα ήθελα να συνεχίσει να λειτουργεί η λέσχη", μας λέει καταληκτικά η οικότροφος των εστιών στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. 


Οι τελευταίες εξελίξεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αυτές αναφέρουν την πρόθεση συντήρησης πανελλαδικά των δομών σίτισης. Ειδικότερα μετά από την υπουργική απόφαση της τοποθέτησης νέου διοικητικού συμβουλίου στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ η οποία δημοσιεύθηκε στις 16/11/2017, την Δευτέρα 20/11/2017, ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Δ. Ζέρβας και ο αντιπρόεδρος κ. Π. Γεωργόπουλος συναντήθηκαν στην είσοδο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με αντιπροσωπεία φοιτητών προκειμένου να συζητήσουν για την επίλυση των προβλημάτων τους. 


Γίνεται λόγος για συντήρηση των εστιών πανελλαδικά που θα συνεχίσει κανονικά και μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα συναφθούν ετήσιες συμβάσεις με τους αναδόχους για την συνέχιση της συντήρησης. Το ίδιο θα συμβεί και με τα μαγειρεία, τα εστιατόρια και την σίτιση γενικότερα


Σε κάθε όμως περίπτωση προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω, και ειδικότερα από τη νέα διοίκηση η οποία, λόγω της κατάληψης, δεν έχει παραλάβει ακόμα από την παλαιά διοίκηση, απαιτούνται τα παρακάτω: Η παραλαβή (του ΙΝΕΔΙΒΙΜ) της νέας διοίκησης από την προηγούμενη και να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.


Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους φοιτητές να λήξουν την κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Στο μεταξύ, μετά τις πρόσφατες και άμεσα υλοποιήσιμες δεσμεύσεις του νέου Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί και δημοσίως τους φοιτητές που έχουν καταλάβει το κτήριο να αποχωρήσουν ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος.


Σε ανακοίνωση αναφέρει: "Η συνέχιση της κατάληψης κρατά σε ομηρία έναν ολόκληρο Οργανισμό και κυρίως τους φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων, αφού παρεμποδίζονται οι διοικητικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες να ληφθούν από πλευράς διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για να συνεχιστεί η σίτισή τους. Δηλαδή, τις επόμενες μέρες, λόγω της λήξης των συμβάσεων με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την τροφοδοσία για τη σίτιση των φοιτητών, δεν θα είναι δυνατή η παροχή γεύματος σε Φοιτητικές Εστίες, όπως του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ, της Πάτρας, της Κομοτηνής, της ΑΣΠΑΙΤΕ κλπ. Τι μορφή πάλης είναι αυτή που κρατά ομήρους αυτούς για τους οποίους υποτίθεται ότι κόπτεται;"

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων που θα στηρίζονται από κόμματα, μάλλον  βιάστηκε ο Σύριζα  από την πλευρά του, με …διαρροές  να ανακοινώσει τα χρίσματα σε εφτά περιφέρει