ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Προσπάθεια ένταξης της Λέσχης Κομοτηναίων στα ιστορικότερα καφέ της Ευρώπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λέσχη Κομοτηναίων
Άντζελα Δράκου

Η αίτηση κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο 


Άντζελα Δράκου: Θα είναι μεγάλη τιμή και διαφήμιση για την πόλη μας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ένας αιώνας λειτουργίας της Λέσχης Κομοτηναίων συμπληρώνεται σε μία τετραετία και ήδη γίνονται προσπάθειες εκ μέρους των υπευθύνων της να ενταχθεί στον κατάλογο με τα ιστορικότερα καφέ της Ευρώπης. Η σχετική αίτηση κατατέθηκε ήδη από τον περασμένο Μάιο, με την Άντζελα Δράκου να κάνει γνωστή την ενέργεια αυτή, σχολιάζοντας "θα είναι μεγάλη τιμή και διαφήμιση για την πόλη μας". 


Με αφορμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου το 2012 ενημερωθήκαμε περί της ιστορίας του κτιρίου. Το κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων «Η Ένωσις», ήταν το σημείο αναφοράς της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Κομοτηνής. Ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας κηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που μαρτυρά την ιστορία της πόλης.

Ο σύλλογος «Ένωσις» αποτελεί τεκμήριο της ιστορίας της Κομοτηνής, που κατόρθωσε παρά τις όσες εχθρικές επιδρομές και κατακτήσεις, να επιζήσει έως και σήμερα. Η ιστορία του συλλόγου ξεκινά το 1885 όταν ιδρύθηκε με το όνομα «Ομόνοια». Ο πολιτιστικός χαρακτήρας και οι ευεργεσίες του είχαν ως στόχο τη συσπείρωση και την εξύψωση του φρονήματος και του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων της πόλης.

Όταν κατά το 1908 άρχισαν οι πιέσεις για διείσδυση του βουλγαρικού στοιχείου στη Θράκη, ο σύλλογος μετατρέπεται σε πολιτική λέσχη με το όνομα «Ένωσις», λέξη φορτισμένη, με προσδοκία για την Ένωση με την Μητέρα Πατρίδα. Την περίοδο 1912-1919, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, η Κομοτηνή καθώς και όλη η Δυτική Θράκη, παραδίδεται στο βουλγαρικό ζυγό, οι κάτοικοι διώκονται, και ο σύλλογος διαλύεται. Το 1921 πραγματοποιείται η επανίδρυσή του με το ίδιο όνομα, «Ένωσις».


Όσο για το σήμερα της Λέσχης Κομοτηναίων, αυτό το περιέγραψε η κα Δράκου, ανακοινώνοντας τη συνέχιση της λειτουργίας της ομάδας φιλαναγνωσίας και της δημιουργίας μίας νέας ομάδας, της λέσχης φίλων θεάτρου. Αναλυτικότερα είπε: "Από της ενάρξεως της Λέσχης Κομοτηναίων θεμελιώδης ρήτρα των ετέρων της επιχείρησης ήταν και παραμένει να καταστεί η Λέσχη ως αγαπημένο σημείο συνάντησης και συναναστροφής ανθρώπων όλων των κοινωνικών τάξεων που αγαπούν τις τέχνες και τα γράμματα για να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Άλλωστε η Λέσχη Κομοτηναίων στο διάβα των χρόνων επάξια μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεματοφύλακας αμέτρητων μοναδικών ιστοριών που συνέβησαν στους χώρους της και οι οποίες αποτελούν έναν ανεκτίμητης αξίας πλούτο γνώσεων και εμπειριών αποτελώντας ένα ιδιαίτερο και διαχρονικό σημείο ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αναφοράς της πόλης.

Την ανάδειξη της μοναδικότητας αυτής θα επιχειρήσουμε και φέτος μέσα από κοινές συνέργειες, δράσεις και εκδηλώσεις με αμετακίνητο στόχο την ανθρώπινη αναψυχή και πνευματική ανάταση σε συνδυασμό με την προαγωγή ποικίλων εκφάνσεων πολιτισμού. Στηρίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης θεωρώντας πως με την βοήθειά τους θα δημιουργηθεί μία γέφυρα επικοινωνίας για την ανταλλαγή απόψεων και διοργάνωση εκδηλώσεων που θα βοηθήσουν στην προβολή και την πολιτιστική προσέγγιση του τόπου μας". 


Συνέχισε ανακοινώνοντας την πρόθεση των διαχειριστών της Λέσχης να ενταχθεί στον κατάλογο των ιστορικότερων καφέ της Ευρώπης: "Από τις αρχές Μαΐου έχουμε καταθέσει αίτηση για να συμπεριληφθούμε στον κατάλογο των ιστορικότερων καφέ της Ευρώπης που έχουν συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία τον τελευταίο αιώνα, παράγοντας πολιτισμό παράλληλα με τις υπηρεσίες εστίασης. Όπως καταλαβαίνετε αυτό θα είναι μεγάλη τιμή και διαφήμιση για την πόλη μας.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως απομένουν τέσσερα ακόμα χρόνια για να συμπληρωθεί ο αιώνας λειτουργίας αλλά θεωρώ ότι θα ξεπεραστεί όπως και κάποιοι άλλοι σκόπελοι που προσπαθούν να βάλουν τροχοπέδη".


Κατέληξε λέγοντας εκ μέρους και των άλλων δυο ετέρων "θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την αγραμματοσύνη και την εμπάθεια, γιατί πιστεύουμε σε έναν καλύτερο κόσμο". Η κα Δράκου ερωτώμενη σχετικά από τον "Χ" περί των αναφορών της για τον "πόλεμο στην αγραμματοσύνη και στην εμπάθεια" δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω και επιφυλάχτηκε να μιλήσει σύντομα. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει