ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 24 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΧΩΡΟΣ

"Πρώιμα" βήματα για δημιουργία ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΔΑΑ
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία
ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
ΕΣΠΑ
Κομοτηνή

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία δεν υπάρχει στην Κομοτηνή, και ο σύλλογος ΔΑΔΑΑ συνεργάζεται με τον δήμο 
Κομοτηνής στην εξεύρεση λύσης

 

Διονύσης Βοργιάς

Δύο δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης λειτουργούν στο δήμο Κομοτηνής, στην Κομοτηνή και στη Μελέτη αντίστοιχα. Τα λεγόμενα ΚΔΑΠ, χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, και παρέχουν τη δυνατότητα σε γονείς που πληρούν τις προϋποθέσεις (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικά κριτήρια, κ.ά.) να αφήνουν τα παιδιά τους κάθε απόγευμα, και καλοκαιρινούς μήνες, στους ειδικούς χώρους. Εκεί, τα παιδιά απασχολούνται από εκπαιδευτικούς (π.χ. γυμναστές, μουσικούς, δασκάλους) κατά τις απογευματινές ώρες, με αποτέλεσμα οι μικροί να μαθαίνουν και να διασκεδάζουν και οι μεγάλοι να ξεκουράζονται.


Δεν πρόκειται για κάποιο ...προνόμιο αλλά για δικαίωμα. Συνακόλουθα, δεν πρόκειται για δικαίωμα προς λίγους, αλλά για δικαίωμα προς όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger «ΔΑΔΑΑ» Ροδόπης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής - καταστατικής συνέλευσής του, για τον ένα χρόνο λειτουργίας του, κάνει βήματα προκειμένου να λειτουργήσει στην Κομοτηνή Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).
"Ο δήμος Κομοτηνής μας είπε ότι, αν δεν υπάρχει τέτοιος χώρος στα ακίνητα του δήμου, τότε θα γίνουν προσπάθειες εξεύρεσης ιδιόκτητου χώρου. Άρα, πρώτα πρέπει να βρούμε τον χώρο και μετά θα μπούμε στον σχεδιασμό.

Θέληση από τον δήμο υπάρχει, ο κατάλληλος χώρος όμως όχι ακόμη", μας ενημερώνει σχετικά ο πρόεδρος του ΔΑΔΑΑ Βαγγέλης Λαφτσής.

Οι δυσκολίες στην εύρεση χώρου παρουσιάζεται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που πρέπει αυτός να διαθέτει, όπως τετραγωνικά μέτρα άνω των 250 μέτρων, όχι αυξομειώσεις στο ύψος ή σκάλες, και άλλα. "Στόχος μας είναι να υπάρξει ΚΔΑΠ, γιατί και οι γονείς πρέπει να ηρεμούν λίγο τα απογεύματα. Είναι μεγάλη υπόθεση οι γονείς να έχουν στήριγμα", συμπληρώνει ο κ. Λαφτσής. Ελπίζουμε η θέληση του δήμου Κομοτηνής να πάρει "σάρκα και οστά" και να έχουμε θετική εξέλιξη για ένα μέτρο ανακουφιστικό για γονείς και παιδιά. 


Τέλος, εκτός από την παραπάνω πρόταση, υπάρχουν κι άλλες ιδέες στο μυαλό των ανθρώπων του ΔΑΔΑΑ. Ο σύλλογος μπορεί να λειτουργεί μόλις ένα χρόνο στη Ροδόπη, παρόλα αυτά σιγά-σιγά βρίσκει την θέση του και προωθεί την εξωστρέφεια, μέσα από τις δράσεις του, όπως επιμορφωτικά σεμινάρια, εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου και άλλες. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αναφερθήκαμε χθες στο Ιεροσπουδαστήριο της Κομοτηνής και την συνεχιζόμενη κατάληψη από τους μαθητές εδώ και καιρό,  που διαμαρτύρονται για την μείωση της διδασκαλίας των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα και στα