ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ

«Που θα πηγαίνουν τα χρήματα;» αναρωτιούνται οι αρτοποιοί της Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
πλαστικές σακούλες
Καταστήματα

Πού και πόσο πληρώνουμε τις σακούλες για τα ψώνια μας 
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ξεκίνησε και στην Κομοτηνή –όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα- η χρέωση της πλαστικής σακούλας στις αγορές των καταναλωτών ως συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης που αποτελεί περιβαλλοντική υποχρέωση της Ελλάδας. 


«Βάλαμε ειδικό πλήκτρο πάνω στην ταμειακή μηχανή, η αγορά δουλεύει για όλους και για αυτούς που έχουν τις ταμειακές μηχανές και τις μηχανοργανώσεις και τα πάντα» είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Ροδόπης Γιώργος Δαλθανάσης, κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο μέτρο. 


Εξηγώντας την κατάσταση που επικράτησε αυτές τις ημέρες, λέει: «Από την στιγμή που ο πελάτης θα ζητήσει σακούλα χρεώνουμε και την σακούλα. Βέβαια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν ένα καλό, πληροφορήθηκε ο κόσμος ότι θα πληρώνει την σακούλα και κάποιοι ήρθανε με τις δικές τους σακούλες, με πάνινες τσάντες. Μέχρι πρότινος ερχόντουσαν τρεις πελάτες μόνο με τις πάνινες τσάντες. Αυτή η σακούλα που παίρνουμε το ψωμί είναι άσπρη διαφανής ανακυκλώσιμη, χρεώνεται 4 λεπτά στον πελάτη για το 2018 και το 2019 θα χρεώνεται7 λεπτά».


Ο κος Δαλθανάσης όμως εγείρει ένα ερώτημα, το οποίο έχει λογική καθώς –έως τώρα τουλάχιστον- δεν έχει απαντηθεί. Το ερώτημα είναι τι θα γίνεται το περιβαλλοντικό τέλος το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές «αγοράζοντας» τη σακούλα τους, την ώρα μάλιστα που πληρώνουν και ΦΠΑ γι’ αυτή την αγορά.

Ο πρόεδρος, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα λεφτά από την στιγμή που υπάρχει ειδικό κουμπί στην μηχανή ΦΠΑ 24% πηγαίνουν στο ελληνικό δημόσιο, στο υπουργείο Οικονομικών, και από εκεί θα μεταφέρονται. Μάλλον θα πηγαίνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να γίνονται οι ανάλογες δράσεις για να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Αυτό το ‘μάλλον’ με τρώει. Θα μπορούσανε να πούνε απλά ότι απαγορεύονται οι πλαστικές σακούλες».


Την ίδια ώρα εκτιμά ότι το κόστος της σακούλας θα απορροφηθεί από τους καταστηματάρχες και δη του κλάδου του, όμως δεν είναι πολύ αισιόδοξος ότι το μέτρο θα αποδώσει τα προσδοκώμενα: «Κάποιοι καταναλωτές συνετίζονται και έρχονται με την δική τους σακούλα. Ούτως η άλλως εμείς θα το απορροφήσουμε, δεν το βλέπω να γίνεται διαφορετικά. Μόνο για να δώσω ρέστα θα μου φάει πόση ώρα για να παίζω με τα κέρματα. Δεν νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα εξαφανιστεί η πλαστική σακούλα από την ζωή μας. Θα μπορούσαν κάλλιστα να πουν τέρμα το πλαστικό, χάρτινη σακούλα και υπάρχουν και ανακυκλώσιμες σακούλες».
Συγκρίνοντας την κατάσταση με αυτό που ισχύει στο εξωτερικό, ο κος Δαλθανάσης σχολιάζει: «Στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Αμερική, στην Αγγλία είδα άλλα πράγματα. Πριν πολλά χρόνια -όχι τώρα- στο μάρκετ είχες την επιλογή να παίρνεις χάρτινη σακούλα που δεν χρεώνεται ή να παίρνεις πλαστική που σου χρεώνεται. Αλλά εκεί οι περισσότεροι παίρνανε κουτιά από το μάρκετ και βάζανε τα ψώνια τους. Τα μεταφέρανε στο αυτοκίνητο και δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου πλαστικές σακούλες».


Τέλος, δηλώνει ότι και ο ίδιος είναι υπέρ της κατάργησης της πλαστικής σακούλας, αλλά όχι με τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει αυτό: «Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι δεν ξέρω που θα πάνε τα λεφτά αυτά. Θα μας δώσει αναφορά το υπουργείο Πικονομικών και Περιβάλλοντος; Καλό είναι να την βγάλουμε την πλαστική σακούλα από την ζωή μας και να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε εμείς το περιβάλλον αλλά είναι και καλό είναι να μην δίνουμε λεφτά στο κράτος λόγω της σακούλας».


Από την 01 Ιανουαρίου 2018, οι έμποροι και εμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς υποχρεούνται να χρεώνουν 3 λεπτά του ευρώ (0,03€) προ του ΦΠΑ περιβαλλοντικό τέλος ανά σακούλα ανταποδοτικού χαρακτήρα το οποίο θα αυξηθεί σε 7 λεπτά του ευρώ (0,07€) προ του ΦΠΑ από 1/1/2019 βάσει της ΚΥΑ 180036/952/10.8.2017 και της ΠΟΛ.1211/2017.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ