ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Ιουνίου, 2017 - 11:00
Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ

Πολιτιστικές...ανταλλαγές μεταξύ Κομοτηνής και Λευκάδας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
παράσταση
Παράδοση
παραδοσιακοί χοροί
Σύλλογος Ποντίων Σαπών Τα Κασσιτερά
Σύλλογος Ποντίων Ο Εύξεινος Πόντος

Ξενάγηση σε Μαρώνεια, Ξυλαγανή και Κομοτηνή για τα μέλη του Μουσικού  Ομίλου Καρυάς Λευκάδας "Απόλλων"


Η παρουσία μίας φοιτήτριας του ΔΠΘ με καταγωγή από την Λευκάδα στις τάξεις του συλλόγου Ποντίων "Ο Εύξεινος Πόντος" ήταν η αρχή της γνωριμίας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η παρουσία μίας φοιτήτριας με καταγωγή από την Λευκάδα στις τάξεις του συλλόγου Ποντίων "Ο Εύξεινος Πόντος" ήταν η αρχή της γνωριμίας, που σηματοδοτεί πολιτιστικές ...ανταλλαγές. Η αρχή έγινε το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στο υπαίθριο θέατρο Σαπών. Εκεί ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών "Τα Κασσιτερά", σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών, πραγματοποίησαν ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση, με καλεσμένο τον Μουσικό  Όμιλο Καρυάς Λευκάδας "Απόλλων".


Κοινός συνδετικός κρίκος ο Στέλιος Νικολάου χοροδιδάσκαλος στους συλλόγους "Ο Εύξεινος Πόντος" και "Τα Κασσιτερά". Είναι ο άνθρωπος που δέχτηκε στον σύλλογο τη νεαρή Λευκαδίτισσα, όταν αυτή εξέφρασε το ενδιαφέρον της να μάθει ποντιακούς χορούς. Είναι η κόρη του επί 37 χρόνια χοροδοδιδασκάλου του Μουσικού  Ομίλου Καρυάς Λευκάδας "Απόλλων" Ευθύμιου Σταύρακα. Εισήχθη στο πανεπιστημιακό τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας το 2010 και εξαιτίας της ενασχόλησής της με τους παραδοσιακούς χορούς στην ιδιαίτερή της πατρίδα, θέλησε να συνεχίσει και στην πόλη μας. Επέλεξε να μάθει ποντιακούς χορούς που δεν τους ήξερε τόσο καλά και επί τέσσερα χρόνια συμμετείχε στις πρόβες και στις δράσεις του συλλόγου Ποντίων. Εξαιτίας της έγινε η γνωριμία με τον σύλλογο από την Λευκάδα, στον οποίο ηγείται ως δάσκαλος ο πατέρας της από το 1980. 


Ο δάσκαλος, το Δ.Σ. και μέλη του μέλη του Μουσικού  Ομίλου Καρυάς Λευκάδας "Απόλλων" βρίσκονται εδώ και δύο μέρες στην πόλη μας. Φιλοξενήθηκαν στη Μαρώνεια, χόρεψαν στις Σάπες και ξεναγήθηκαν στην Κομοτηνή.


Στη διάρκεια της περιήγησής τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, σε μία σύντομη στάση στη σκιά του ναού της Παναγίας, τους συνάντησε ο "Χ". Ο  Κωνσταντίνος Μέρελης είναι ο πρόεδρος του συλλόγου από την Λευκάδα, ο οποίος υπάρχει στο ορεινό χωριό Καρυά του νησιού από 1956.  "Έχουμε 61 χρόνια ζωής, ο σύλλογος ξεκίνησε ως μουσικοφιλολογικός, με μαθήματα μουσικής, τμήμα φιλαρμονικής. Ήταν η δεύτερη καλύτερη φιλαρμονική της Λευκάδας άλλωστε φημίζονται τα Επτάνησα για τις φιλαρμονικές τους. Υπήρξε τμήμα μαντολινάτας, ασχολήθηκε πολύ ο σύλλογος με αυτά τα πράγματα. Έχουμε χορευτικό τμήμα και από το 1964 και μετά συμμετέχουμε στο φεστιβάλ Λευκάδας. Από τότε υπάρχουν μόνιμα χορευτικά τμήματα στον σύλλογο. Την εποχή αυτή έχουμε τέσσερα τμήματα, προσχολικό, σχολικό, εφηβικό και των μεγάλων. Λίγο πολύ όλοι έχουμε περάσει από τον σύλλογο, δεν υπάρχει χωριανός που να μην έχει περάσει μέσα από τον σύλλογο", μας πληροφορεί ο κος Μέρελης.


Στην περίπτωση του Μουσικού  Ομίλου Καρυάς Λευκάδας "Απόλλων" η κρίση επέδρασε ενωτικά,  όπως μας πληροφορεί ο αντιπρόεδρος και πρώην πρόεδρος  Σπυρίδων Κατωπόδης, ώστε περισσότερος κόσμος να αγκαλιάσει τον σύλλογο και την παράδοση ευρύτερα. Σήμερα, σημειώνει, "ο σύλλογός μας διοργανώνει το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στην Λευκάδα, είναι ο χωριάτικος γάμος. Γίνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, με πολλά έξοδα, με πολύ κούραση αλλά και με πολύ αγάπη και γίνεται κάθε χρόνο ανελλιπώς. Και μπορεί η κρίση να έχει μικρύνει πάρα πολύ τις επιχορηγήσεις από τον Δήμο είτε για τις δράσεις είτε για οτιδήποτε, παρόλα αυτά δεν σταματάμε. Έχουμε πάρα πολλές χορηγίες από το χωριό και από την περιοχή της Λευκάδος και προχωράμε και κάνουμε ίσως από τις περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν σε μια περιοχή σαν την δική μας".


Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου έχει ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όμως βρέθηκε για πρώτη φορά στην Κομοτηνή.


Οι επισκέπτες από την Λευκάδα φιλοξενούνται στις Πέτρινες Κατασκηνώσεις της Μαρώνειας. Χθες με τη βοήθεια του Στέλιου Νικολάου είδαν την περιοχή της Μαρώνειας, επισκέφτηκαν το λαογραφικό μουσείο της Ξυλαγανής και κατέληξαν με βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής. 


Το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου χόρεψαν στο υπαίθριο θέατρο Σαπών. Εκεί ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών "Τα Κασσιτερά", σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών, πραγματοποίησαν ετήσια μουσικοχορευτική εκδήλωση, με καλεσμένο τον Μουσικό  Όμιλο Καρυάς Λευκάδας "Απόλλων".


Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι συντελεστές της παράστασης, συνέστησαν στο κοινό τους λαϊκούς μουσικούς του χωριού Κασσιτερά. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι χορευτικές ομάδες παρουσίασαν ποντιακούς παραδοσιακούς χορούς. Παράλληλα, ο Μουσικός  Όμιλος Καρυάς Λευκάδας "Απόλλων", ταξίδεψε τους θεατές μέσα από παραδοσιακούς ρυθμούς και χορούς στην περιοχή της Λευκάδας. Λειτούργησε επίσης, έκθεση φωτογραφίας και κειμηλίων από το αρχείο.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόλις πραγματοποιείται  μία ρήξη, η  υπάρχει μια αποχώρηση, η  παραίτηση ενός  κυβερνητικού  στελέχους  τότε αρχίζουν να λέγονται και  αλήθειες και   βγαίνουν στη φόρα πολλά μυστικά τα οποία μάλλον τα κρατού