ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, 2016 - 11:00
Η ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΑΝΑΧΩΜΑ

Πλειστηριασμοί: Έρχονται και στη Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρήστος Τερζίδης
Συμβολαιογράφοι
Πλειστηριασμοί

Στο σφυρί επρόκειτο να βγει χθες διαμέρισμα στην Ξάνθη, με τιμή εκκίνησης τα 31.200 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο, αλλά ο πλειστηριασμός αποφεύχθηκε λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διαδικασία

 

Το ακίνητο της Ξάνθης είναι ένα από τα δεκάδες που θα βγουν στο σφυρί, και πολλά από αυτά βρίσκονται στη Θράκη, όπως δήλωσε στον «Χ» ο Χρήστος Τερζίδης, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης

Όλγα Τσιούλφα

Στο σφυρί επρόκειτο να βγει χθες διαμέρισμα στην Ξάνθη, με τιμή εκκίνησης τα 31.200 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο. Ο πλειστηριασμός αποφεύχθηκε λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διαδικασία. Ήταν μία πρώτη κίνηση για τους συμβολαιογράφους όλης της Ελλάδας, ως μέτρο αντίδρασης απέναντι στους πλειστηριασμούς που ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς, λόγω της αποχής του κλάδου πάγωσαν επί μήνες, το τελευταίο διάστημα όμως συνεχίζονται κανονικά. Το ακίνητο της Ξάνθης είναι ένα από τα δεκάδες που θα βγουν στο σφυρί, και πολλά από αυτά βρίσκονται στη Θράκη, όπως δήλωσε στον «Χ» ο Χρήστος Τερζίδης, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης.  


Στην Αθήνα βρίσκεται από την Τρίτη ο κ. Τερζίδης, συμμετέχοντας στη συνάντηση των συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδος για το θέμα. Μάλιστα η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ζήτησε ο πολιτικός κόσμος να νομοθετήσει άμεσα και να θέσει όρια για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Ακόμα, ζήτησαν να προστατευτεί η διαδικασία των πλειστηριασμών για το καλό του πολίτη και για την τήρηση της νομιμότητας. Τόνισαν επίσης ότι έχουν στοχοποιηθεί, ότι δέχονται επιθέσεις και απειλές από πολίτες, ενώ στα Ειρηνοδικεία όπου διεξάγονται οι πλειστηριασμοί, όπως λένε, υπάρχουν εντάσεις και βίαιες ενέργειες. Επισήμαναν τέλος ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λάβουν τις αποφάσεις και θα καθορίσουν το πλαίσιο των αντιδράσεών τους.


Την ίδια ώρα, από κατοικίες μέχρι επαγγελματικούς χώρους, χωράφια και ελαιώνες περιλαμβάνει η τελευταία λίστα με τα 21 ακίνητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τους πλειστηριασμούς της εφορίας. Το μέτρο του πλειστηριασμού ακινήτων είναι το έσχατο μέτρο που εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση ως αναγκαστικό μέσο είσπραξης οφειλών και αφού έχουν προηγηθεί άκαρπες προσπάθειες για ικανοποίηση της απαίτησης με κατασχέσεις υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών και άλλες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων (εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις από πελάτες κ.ά.). 


Μεταφέροντας την εμπειρία του από τη διενέργεια πλειστηριασμών στη Θράκη, ο κ. Τερζίδης έκανε γνωστό πως «οι πλειστηριασμοί στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν τελεσφορούν, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Μιλάμε για παντός είδους ακίνητα για χρέη προς το δημόσιο, ιδιώτες, τράπεζες, κτλ. Έχουμε μία μερική προστασία της πρώτης κατοικίας υπό αυστηρές προϋποθέσεις αλλά μόνο για οφειλές προς τις τράπεζες, όχι προς ιδιώτες ή προς το δημόσιο, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο και φοβάμαι ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, εάν δεν υπάρξει κάποια απόφαση της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Τερζίδης. 

ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ
Όσον αφορά ειδικότερα τα χρέη προς το δημόσιο, η εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ. Έτσι αν ένας φορολογούμενος χρωστάει στην εφορία οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 600 ή των 1.000 ευρώ) και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή, τότε υπάρχει πιθανότητα να εκδοθεί εντολή για κατάσχεση του σπιτιού του ή κάποιου άλλου ακινήτου. 


Ο νόμος προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. «Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή μας, οι πλειστηριασμοί, από τη στιγμή που απελευθερώθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας που ίσχυε μέχρι τα τέλη του 2015, προφανώς θα ενταθούν. Άλλωστε είχαμε την απεργία μας από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο, που έδωσε μία ανάσα, γιατί απεργούσαμε κάθε φορά την Τετάρτη. Όλο αυτό το διάστημα δεν έγιναν πλειστηριασμοί, θα προσπαθούμε και από εδώ και στο εξής, ενδεχομένως, με τις αποφάσεις που θα  πάρουμε να δώσουμε περιθώριο χρόνου στην κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα και να λάβει κάποιες αποφάσεις. Θα το δούμε στις αποφάσεις που θα λάβουν οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι», είπε ο κ. Τερζίδης. 


ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
Πάντως στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο (όπως φόρους), τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. ρύθμιση, σύμφωνα με την Real, θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. 


Έτσι εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς. 


Το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προ τις τράπεζες. Αυτά προβλέπουν προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού,  που  περιχαρείς  επαινούσαν οι  κυβερνητικοί  παράγοντες,  φάνηκαν οι αδυναμίες,  τα λάθη και οι παγίδε