ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Πιάστηκαν στα χέρια δυο φωτογράφοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Φωτογράφοι
Ορκωμοσία

Να πέσουν οι τόνοι, απεύθυνε έκκληση ο Νικόλαος Μποντρότσος πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών φωτογράφων και βιντεοληπτών Ν. Ροδόπης, όταν ο "Χ" του ζήτησε να σχολιάσει το συμβάν, καλώντας τους συναδέλφους να τηρούν τους κανόνες

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η τάξη που επιχείρησε να επιβάλλει η γραμματεία της Νομικής Σχολής Κομοτηνής στις ορκωμοσίες, όσον αφορά την παρουσία φωτογράφων, ήταν η αφορμή για να έρθουν στα χέρια δύο φωτογράφοι - επαγγελματίες της πόλης μας. Η μη τήρηση των κανόνων εκ μέρους ενός, ήταν αυτό που έκανε τους συναδέλφους του να αγανακτήσουν, με την κατάσταση να εκτραχύνεται όταν δύο εξ αυτών, ανάμεσά τους και αυτός που δεν τήρησε την τάξη, να εμπλακούν σε συμβάν βίας, με μάρτυρες ακόμα και τους φοιτητές, που εκείνη την ώρα ορκίζονταν και περίμεναν ότι θα ζούσαν μόνο στιγμές χαράς. 


Κατόπιν πρόσκλησης της γραμματείας της Νομικής Σχολής, οι φωτογράφοι κλήθηκαν να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος για να καλύψουν τις δύο τελετές ορκωμοσίας για το σύνολο των 147 αποφοίτων. Τέσσερις αιτήσεις κατατέθηκαν για τις δύο τελετές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 11.30 το πρωί της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου και για τη 1.30 το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Από την γραμματεία του τμήματος αποφασίστηκε να γίνει κλήρωση, ώστε να γίνει κατανομή δύο φωτογραφείων και των εκπροσώπων τους σε κάθε μία από τις δύο τελετές. Η κλήρωση έγινε και ανέδειξε ποιος φωτογράφος θα πάει που. 


Οι κανόνες όμως αυτοί καταπατήθηκαν όταν ένας φωτογράφος που δεν είχε διαπιστευτεί για την πρωινή ορκωμοσία, εισήλθε με το έτσι θέλω στην αίθουσα και μάλιστα από την είσοδο που εισέρχονται οι γονείς, συγγενείς και φίλοι των φοιτητών. Με τον φακό του άρχισε να αποθανατίζει την τελετή της ορκωμοσίας και στη συνέχεια και την παραλαβή των πτυχίων. Οι συστάσεις που του έγιναν από τους διαπιστευμένους συναδέλφους του να αποχωρήσει, έπεσαν στο κενό και μάλιστα έγινε και ιδιαίτερα απειλητικός, εκστομίζοντας απειλές προς αυτούς.


Προκειμένου η ορκωμοσία να μην αμαυρωθεί από τη διένεξη μεταξύ των φωτογράφων, το συμβάν έληξε εκεί.
Όμως, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η ανακωχή ήταν προσωρινή.


Όταν οι φωτογράφοι κλήθηκαν να αποθανατίσουν τους φοιτητές την ώρα της υπογραφής των πτυχίων, μετά τη δεύτερη ορκωμοσία, σε αίθουσα παρακείμενη του κεντρικού αμφιθέατρου, εκεί έλαβε χώρα το βίαιο συμβάν. Η συζήτηση άνοιξε εκ νέου για την ενέργεια του ενός φωτογράφου να παραβεί τους κανόνες. Υπήρξε έντονη λογομαχία μεταξύ δύο φωτογράφων, με πρωταγωνιστή εκείνον που δεν ακολούθησε τους κανόνες, τους οποίους το ίδιο το πανεπιστήμιο έθεσε. Ακολούθησε συμπλοκή, με φοιτητές να γίνονται μάρτυρες αυτής της πρωτοφανούς διένεξης, που σχολιάστηκε φυσικά αρνητικά.


Να πέσουν οι τόνοι, απεύθυνε έκκληση ο Νικόλαος Μποντρότσος πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών φωτογράφων και βιντεοληπτών Ν. Ροδόπης, όταν ο "Χ" του ζήτησε να σχολιάσει το συμβάν. Μάλιστα κάλεσε τους συναδέλφους να τηρούν τους κανόνες, ώστε όλοι να επωφελούνται και ευκολότερα και καλύτερα να γίνεται η δουλειά των επαγγελματιών φωτογράφων.


Το βίαιο συμβάν θα πρέπει να προβληματίσει τους πρωταγωνιστές του, αφού έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο, που τροφοδοτεί, πνευματικά την περιοχή, αλλά οικονομικά τους ίδιους τους φωτογράφους. Αυτοί μόνο οφέλη μπορεί να έχουν από την μεταξύ τους καλή συνεργασία αλλά κυρίως από την αγαστή συνεργασία με τα στελέχη του πανεπιστημίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ