fbpx Περισσότερα χρήματα για την ανάπλαση του μητροπολιτικού μεγάρου Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
1.350.000 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ 1.000.000 ΕΥΡΩ

Περισσότερα χρήματα για την ανάπλαση του μητροπολιτικού μεγάρου Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μητροπολιτικό Μέγαρο
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Ανάπλαση

Η "αστοχία" της πρώτης μελέτης, ανάγκασε την Περιφέρεια ΑΜ-Θ να συνάψει νέο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης


Τα χρήματα καλύπτονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όχι από την ΠΑΜ-Θ    

Διονύσης Βοργιάς

Αντί για 1.000.000 ευρώ, θα κοστίσει 35% ακριβότερα στο Δημόσιο, η ανάπλαση του μητροπολιτικού μεγάρου Κομοτηνής, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το ζήτημα έφτασε στο περιφερειακό συμβούλιο, καθώς το κονδύλι 1.000.000 ευρώ που έχει εξασφαλιστεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δεν επαρκεί, βάσει των σωστών δεδομένων. Παρόλα αυτά το Δημόσιο ενέκρινε τη νέα χρηματοδότηση και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προέβη σε ανάκληση της παλιάς σύμβασης και σε υπογραφή νέας με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας –Κομοτηνής.


Επομένως, πλέον πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ, χρήματα τα οποία προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων και όχι από πόρους της Περιφέρειας, η οποία όμως ανέλαβε  να το υλοποιήσει το έργο μέσω της προγραμματικής σύμβασης.


Η αναβάθμιση αφορά στην ενίσχυση του κελύφους του κτιρίου, καθώς και την ενεργειακή του αναβάθμιση με την ενίσχυση και των κουφωμάτων, μεταξύ πολλών άλλων παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Στον χώρο θα υπάρχουν κοινόχρηστες αίθουσες, για εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα. 


Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα -η υπογραφείσα σύμβαση- είχε έρθει στη αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου προς τα τέλη Ιουλίου. Τότε εγκρίθηκε η σύναψη και το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας –Κομοτηνής για την εκτέλεση του έργου: "Αναβάθμιση και αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας –Κομοτηνής". 


Η εν λόγω απόφαση ανακλήθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, τυπικώς, προκειμένου να ανοίξει "χώρος" για τη νέα σύμβαση. Υπενθυμίζουμε όμως ότι κατά την πρώτη συνεδρίαση είχαν ακουστεί αντιπολιτευτικές "φωνές", όπως αυτή του επικεφαλής του συνδυασμού "Γνώση και Συνεργασία" Βασίλη Τραϊφόρου, ο οποίος ανέδειξε μεταξύ άλλων ότι "ο Μέγας Βασίλειος, ο Χρυσόστομος, ο Γρηγόριος, τέτοιοι ήτανε; Εγώ αυτά τα πράγματα δεν τα καταλαβαίνω. Το καταψηφίζω, διότι δεν είναι του χριστιανισμού αυτά τα πράγματα που λέτε, είναι έξω από εμάς. Την ώρα που η Ιερά Μητρόπολη έχει 71 ναούς, 2 μοναστήρια, 37 παρεκκλήσια και 62 ξωκλήσια, έχει μια περιουσία, εμείς εγκρίνουμε 1 εκατομμύριο για να κάνουν τι εκεί μέσα; Έτσι το ψηφίζουμε ελαφρά την καρδία", διερωτήθηκε.


Τις διαφορές μεταξύ της παλιάς και της νέας σύμβασης, εξήγησε στο σώμα ο διευθυντής της  Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Κωνσταντίνος Καλούδης. Η κύρια διαφορά αφορά στο αυξημένο ποσό που απαιτείται, προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί. 


"Το έργο έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κι εγκρίθηκε η αύξηση του ποσού. Εμείς καλούμαστε να ακυρώσουμε την πρώτη προγραμματική σύμβαση και να υπογράψουμε μια δεύτερη με τα νέα δεδομένα", διευκρίνισε ο κος Καλούδης και πρόσθεσε ότι "το έργο θα εκτελεστεί με μελέτη η οποία εξασφαλίστηκε και εκπονήθηκε από τη μητρόπολη. Η ΠΑΜ-Θ ανάλαβε να κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες".
Όπως πληροφόρησε το σώμα η μελέτη που κατατέθηκε είχε κάποιες αστοχίες. "Κατά τον έλεγχο της μελέτης από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας, προέκυψαν θέματα τεχνικής φύσης, επειδή το έργο δεν είναι μια εξ αρχής απλή ανέγερση, αντιθέτως αφορά σε ένα ιδιαίτερο τρόπο, καθώς διατηρείται το παλιό κτίριο και προστίθενται διάφορα στοιχεία. Ανέκυψαν προβλήματα τεχνικής φύσης και ζητήθηκε από τον μελετητή της μητρόπολης, να πραγματοποιήσει κάποιες διευκρινίσεις και προσθήκες", επεσήμανε ο κος Καλούδης. 


Ως πιο σημαντική διαφοροποίηση είναι αυτή που αφορά στο ποσό, το οποίο όμως και πάλι κάλυψε το Δημόσιο. "Αυτές οι διευκρινίσεις ανέβασαν το συνολικό κόστος από 1εκ ευρώ στο 1.550.000 ευρώ. Επίσης, λόγω της καθυστέρησης προέκυψε ανάγκη τροποποίησης και του χρόνου υλοποίησης του έργου, δηλαδή στη σύμβαση αλλάζει το φυσικό αντικείμενο, το κόσμος, το χρονοδιάγραμμα και, επίσης, να μπει ένα πρόσθετος όρος να υπάρχει τεχνικός σύμβουλος της ΠΑΜ-Θ ώστε να ελέγχει το έργο", είπε καταληκτικά ο κος Καλούδης.


Το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου ενέκρινε τη νέα σύμβαση κατά πλειοψηφία. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε