ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Αυγούστου, 2018 - 10:00
ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Περιηγούνται και προσφέρουν οι ομογενείς της Μαριούπολης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομογένεια
Ανθρωπιά

Τους συναντάμε έξω από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας να καταθέτουν χρήματα για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Μεταξύ τους και η κα Αλεξάνδρα: "Δεν έχει σημασία ότι κι εμείς είμαστε φτωχοί, το θέμα είναι η ελληνική ψυχή"

Διονύσης Βοργιάς

Η δεύτερη "φουρνιά" ομογενών Ελλήνων από τη μαρτυρική Μαριούπολη Ουκρανίας, απαρτιζόμενη από 50 περίπου ομογενείς, βρίσκονται από την Παρασκευή 24 Αυγούστου στην Κομοτηνή, γνωρίζοντας τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τις θάλασσές της, δράττοντας την ευκαιρία που τους έδωσαν η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και ο Δήμος Κομοτηνής.

Η επίσκεψη αυτή είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στην περιοχή μας, σε συνέχεια της υλοποίησης προγράμματος φιλοξενίας Ελλήνων ομογενών από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας το 2017. Μετά από την πολύ καλή συνεργασία των δύο πλευρών, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού ανταποκρίθηκε άμεσα σε νέα πρόταση του Δήμου για την επανάληψη της υλοποίησης του προγράμματος το 2018.

Εκτός από το να γνωρίσουν τις ομορφιές της πόλης, όμως, οι ομογενείς - συγκλονισμένοι από την τραγωδία στο Μάτι Αττικής - συγκέντρωσαν, τόσο αυτοί που βρίσκονται στην Κομοτηνή όσο κι αυτοί που βρίσκονται πίσω στην Ουκρανία, χρήματα, τα οποία κατέθεσαν υπέρ των πυρόπληκτων της Αττικής. Τα ακριβές ποσό δεν μπορεί να οριστεί καθώς η μερίδα του λέοντος καταγράφηκε σε καταθέσεις στην Ουκρανία μέσω τοπικών κοινοτήτων, πολλές ήταν και οι ιδιωτικές καταθέσεις, ενώ σε αυτές προστέθηκε και η κατάθεση χρημάτων των ομογενών που βρίσκονται στην Κομοτηνή.

Εμείς τους συναντάμε έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κομοτηνή, χαμογελαστούς για την προσφορά αλλά ταραγμένους από την τραγωδία. "Όλοι μας είμαστε Έλληνες από την Ουκρανία και ήρθαμε εδώ να δώσουμε λεφτά για τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τις φωτιές στην Αττική", θα μας πει η ομογενής κα Αλεξάνδρα από την κοινότητα Ελλήνων του Χάρκοβο. Δεν θα κρύψει το εξής: "Δεν έχουμε πολλά λεφτά, αλλά ο καθένας δίνει λεφτά. Υπάρχει πολύς κόσμος που ήθελε να βοηθήσει τους Έλληνες, κι αυτό δεν γίνεται μόνο εδώ στην Κομοτηνή. Κάθε κοινότητα από την Ουκρανία έκανε αυτήν την πράξη και συνολικά έχουν συγκεντρωθεί αρκετά χρήματα. Δεν ξέρουμε πόσα είναι γιατί ο καθένας πάει ξεχωριστά, αλλά δώσαμε ό,τι μπορούμε", για να συμπεράνει πως "δεν έχει σημασία ότι κι εμείς είμαστε φτωχοί, το θέμα είναι η ελληνική ψυχή".

Στο σημείο συναντάμε και τον Κοσμά Παπαχρήστου, σύμβουλο του υπουργού Εξωτερικών για τα θέματα Απόδημου Ελληνισμού, που θυμίζει ότι "είναι η δεύτερη χρονιά του προγράμματος που φιλοξενούμε ομογενείς από την ταλαιπωρημένη περιοχή της Μαριούπολης στην Ουκρανία, ειδικά ηλικιωμένα άτομα, υλοποιώντας την υπόσχεση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, όταν είχαμε επισκεφθεί πριν δυο χρόνια την Ουκρανία. Το αίτημα των Ελλήνων της Ουκρανίας ήταν να δουν την πατρίδα τους, σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν είναι δεύτερη χρονιά  - σε συνεργασία με τον δήμο Κομοτηνής - που βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε σήμερα το δεύτερο γκρουπ 50 ατόμων, γι' αυτό θέλω να ευχαριστήσω και τον δήμαρχο Γ. Πετρίδη"

Όσον αφορά στην προσφορά χρημάτων και στην κινητοποίηση των ομογενών, είπε: "Πραγματικά μας κάνουν υπερήφανους για τον πολιτισμό, γιατί επισκεπτόμενοι τον απόδημο γνωρίζουμε τον ελληνισμό, την ανιδιοτέλεια και την αγάπη για την πατρίδα. Σε ένα χωριό της Μαριούπολης, από τα πιο ταλαιπωρημένα (σ.σ. από την εισβολή της Ρωσίας) συγκέντρωσαν χρήματα για την πυρόπληκτη περιοχή της Ανατολικής Αττικής  και σήμερα μας είπαν ότι θέλουν να τα καταθέσουν στον εθνικό λογαριασμό που έχει ανοίξει. 
Αυτό πραγματικά μας κάνει περήφανους και δεν υπάρχουν λόγια γύρω από αυτό, το μόνο που κάποιος μπορεί να διαπιστώσει είναι την ελληνική ψυχή των Ελλήνων στο εξωτερικό και την πραγματική ανιδιοτέλεια και την αγάπη προς την πατρίδα που δεν έχει αντίκρισμα"
.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Διαμαρτυρήθηκαν πολλοί νεοεκλεγέντες βουλευτές του Σύριζα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας,  ιδιαίτερα αυτοί που κατάγονται από επαρχία και ανάγκασαν τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να ξ