ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 22 Απριλίου, 2017 - 12:10
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Παρουσιάζεται ο νέος μηχανισμός της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών των ιδιωτών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φώτης Κουρμούσης
Δάνεια
Μενέλαος Μαλτέζος
Τράπεζες
Επιχειρηματικότητα

Στην ημερίδα θα μιλήσει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Φώτης Κουρμούσης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα θα γίνει τη Δευτέρα στην Κομοτηνή (και σε όλη τη Θράκη) με τον τίτλο «Κόκκινα δάνεια και εξωδικαστικός συμβιβασμός». Πρόκειται ουσιαστικά για την παρουσίαση του νέου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, δηλαδή τον νέο τρόπο που θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις, προ το δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Βασική καινοτομία αυτού του σχεδιασμού είναι ότι πλέον οι οφειλές των ιδιωτών ή των επιχειρήσεων αντιμετωπίζονται συνολικά και έτσι ρυθμίζονται. Δηλαδή, το χρέος του οφειλέτη θα ρυθμίζεται στο σύνολό του ανεξάρτητα αν προέρχεται από ασφαλιστικό ταμείο, τράπεζα ή προς τρίτους. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό έδωσε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του παρατήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Μενέλαος Μαλτέζος.

Κατ’ αρχήν ο κος Μαλτέζος έδωσε τα αριθμητικά στοιχεία του ιδιωτικού χρέους, σημειώνοντας ότι τα χρέη των ιδιωτών αθροιζόμενα ξεπερνούν σε μέγεθος το ΑΕΠ: «Μέσω της ειδικής γραμματείας και του μηχανισμού που θα στηθεί σε όλη την χώρα θα προσπαθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο αθροιζόμενο υπερβαίνει κατά πολύ το εγχώριο ΑΕΠ. Όταν μιλάμε για ιδιωτικό χρέος μιλάμε για το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τόσο προς το τραπεζικό σύστημα, όσο και στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και σε τρίτους. Χωριστά αυτά που είναι ανοιχτά υπόλοιπα ή καθυστερήσεις των επιχειρήσεων προς τους προμηθευτές. Οι εκτιμήσεις, αν και ο υπουργός δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποιοι πιθανόν θα είναι οι επωφελούμενοι, αναφέρουν ότι γύρω στις 400 χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα μπορέσουν να υπαχθούν στην διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού»

Μεταφέροντας τη θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο κος Μαλτέζος επεσήμανε ότι το νέο σχέδιο που προωθείται μέσω της ειδικής γραμματείας ιδιωτικού χρέους είναι θετικό κυρίως επειδή αντιμετωπίζει τις οφειλές συνολικά. Όπως είπε: «Μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που στήνεται στην ειδική γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους όλοι οι ενδιαφερόμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις με βάση τα κριτήρια που βάζει ο νόμος μπορούν να κάνουν αίτηση και να μπουν στην διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαβουλευτεί τον σχεδιασμό της με τον κόσμο, γι’ αυτό ο κος Μαλτέζος κάλεσε όλους να παρακολουθήσουν την ημερίδα της Δευτέρας και να εκφράσουν και τυχόν προτάσεις εφόσον έχουν, προκειμένου ο σχεδιασμός να βελτιωθεί.

Από όσα προβλέπονται μέχρι τώρα, υπάρχει ένα «μελανό» σημείο στον σχεδιασμό καθώς η κυβέρνηση προτείνει ως πλαφόν ένταξης για τους οφειλέτες, τις 20.000 €, ενώ οι τράπεζες θέτουν το ίδιο πλαφόν στις 50.000 €. Αν επικρατήσει η θέση των τραπεζών, τότε θα υπάρξουν πολλοί που δεν θα ωφεληθούν σημείωσε ο κος Μαλτέζος, τονίζοντας ακόμη ότι το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχωρίζει τους κατά σύστημα κακοπληρωτές, από τους πραγματικούς δικαιούχους: «Θεωρώ ότι θα πρέπει να προβλέπει την διαδικασία να αποκλειστούν οι κατά σύστημα κακοπληρωτές μέσα από αυτή την διαδικασία. Οι αιτούντες θα παραιτούνται του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και μπορεί οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος στην διαδικασία να ζητήσει πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία από τον αιτούντα εάν και κατά πόσο είναι ειλικρινής ή όχι».

Ο κος Μαλτέζος είπε ακόμη ότι προφανώς υπήρξαν και στο παρελθόν νόμοι σχετικά με ρυθμίσεις οφειλών, όμως όλοι είχαν προβλήματα, τα οποία τώρα επιχειρείται να ξεπεραστούν, ώστε όντως οι οφειλέτες να κάνουν χρήση των ευεργετικών ρυθμίσεων: «Έγινε μια προσπάθεια το 2014 με τον νόμο 4307 του κου Δένδια όταν ήταν υπουργός ανάπτυξης, αλλά δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει γιατί έπρεπε να απευθύνεσαι χώρια στο δημόσιο, χώρια στα ασφαλιστικά ταμεία, χωριστά σε τράπεζες και στους πιστωτές. Εδώ τώρα υπάρχει μια συνολική αντίληψη και αυτή είναι η καινοτομία   που μπορεί να δώσει την λύση. Υπήρχε και η εξυγίανση του πτωχευτικού κώδικα του άρθρου 99 αλλά εκεί το αποφεύγουν οι επιχειρήσεις, πέρα ότι υπάρχει σημαντικό κόστος στην διαδικασία θέλει σημαντικό χρόνο, αλλά πέρα από αυτό στιγματίζονται οι επιχειρήσεις, η αγορά τις βλέπει με μια καχυποψία, είναι μια προπτωχευτική διαδικασία και δεν θέλουν να έχουν αυτό το στίγμα, οπότε αξιοποιήθηκε από ένα πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων που ισχύει από το 2007 και μετά το άρθρο 99 ο προπτωχευτικός αυτός συμβιβασμός».

Τέλος, ο κος Μαλτέζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο προωθούμενος σχεδιασμός μπορεί να βγάλει από την «ύπνωση» πολλές από τις επιχειρήσεις ακόμη και της περιοχής μας, αρκεί βέβαια να γίνει η χρήση του σωστά.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)  

Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου διοργανώνουν τη Δευτέρα 24.04.2017 ημερίδες με θέμα: Κόκκινα δάνεια & εξωδικαστικός συμβιβασμός  και εισηγητή τον Φώτη Κουρμούση, ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Οι ημερίδες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Ξάνθη, ώρα 12:30 – 14:00, στην αίθουσα του  Ε.Β.Ε. Ξάνθης (Βασ. Κωνσταντίνου 1).

Κομοτηνή, ώρα 16:00 – 17:30, στην αίθουσα του Ε.Β.Ε. Ροδόπης (Βασ. Γεωργίου 2Β).

Αλεξανδρούπολη, ώρα 18:30 – 20:00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου  Έβρου (Λ. Δημοκρατίας 307).

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αφού εξέφρασαν τις αντιρρήσεις  και τους προβληματισμούς τους οι σύμβουλοι,  μετά την απόφαση του δημάρχου να μην θέσει εκ  νέου υποψηφιότητα  στις επόμενες εκλογές και αφού ξεπέρασαν  το πρώτο σοκ,  πολλοί