fbpx Παράταση για το «Εξοικονομώ Κατ΄οίκον ΙΙ», αυξημένο ενδιαφέρον στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Παράταση για το «Εξοικονομώ Κατ΄οίκον ΙΙ», αυξημένο ενδιαφέρον στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξοικονομώ Κατ' Οίκον
Υποβολή αιτήσεων

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η παράταση κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών

Ο μηχανολόγος μηχανικός Βασίλης Πολιτειάδης διαπιστώνει το ενδιαφέρον των πολιτών για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους τόσο στην πόλη όσο και σε οικισμούς

Δήμητρα Συμεωνίδου

Υπομονή μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες του νομού Ροδόπης, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση για τον Β’ κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ». Το ενδιαφέρον μεγάλο και για τον νέο κύκλο του προγράμματος, όπως διαπιστώνει ο Βασίλης Πολιτειάδης μηχανολόγος μηχανικός ιδιοκτήτης τεχνικού γραφείου στην Αποστόλου Σούζου 14 στην Κομοτηνή που προσφέρει ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις. Κρίνει ως θετική την εξέλιξη της παράτασης, προκειμένου όλοι να προετοιμαστούν καλύτερα για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Η μετάθεση για τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τον Β’ κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ», ανακοινώθηκε μόλις χθες το μεσημέρι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η παράταση κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία του προγράμματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει σχετική τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος και θα ανακοινωθούν οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ανά ομάδα περιφερειών.

Το ενδιαφέρον για τον Β’ κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον ΙΙ»  καταγράφηκε ήδη και ενώ οι πολίτες της Ροδόπης, ανέμεναν την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στις 15 Ιουλίου. Η παράταση δίνει τη δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, από όσους θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους. Διαμερίσματα μέσα στην πόλη, αλλά και πατρικές οικίες σε χωριά, θέλουν να αναβαθμίσουν οι  ιδιοκτήτες, όπως προκύπτει από το εκφρασμένο ενδιαφέρον. Στοχεύουν έτσι τόσο στην εξοικονόμηση που προσφέρει η ενεργειακή αναβάθμιση, όσο όμως και στην αύξηση της αξίας του οικήματος. Μάλιστα η εμπειρία πολιτών της περιοχής από την ένταξη σε προηγούμενα ανάλογα προγράμματα, δίνει κίνητρα σε περισσότερους ιδιοκτήτες να  αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους. 

Το ποσοστό επιδότησης είναι δελεαστικό και σύμφωνα με τον κο Πολιτειάδη βασίζεται καθαρά στα εισοδηματικά κριτήρια και μπορεί να ανέρχεται από 25%, με μέγιστο ποσοστό το 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Το ποσοστό προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση  άτοκου δανείου για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 Οι προϋποθέσεις 
Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή –   από το μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να καταγράψει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).

Μετά τη διαπίστωση της επίτευξης του ενεργειακού στόχου, με  βάση το Β’  ΠΕΑ,  καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος. 

Οι δαπάνες που καλύπτονται 
Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες,  πολυκατοικίες καθώς και  μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα).

Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ