fbpx Πάλη ξενοδόχων χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 21 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Πάλη ξενοδόχων χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης
Κώστας Χατζηκωνσταντίνου
Τουρισμός
Θράκη

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου τονίζει πως "οι τοπικοί φορείς, εκτός των επαγγελματιών, απουσιάζουν"


Αυξημένες οι κρατήσεις στα ξενοδοχειακά καταλύματα Θράκης, επισκέψεις από Τούρκους

Δήμος Μπακιρτζάκης

Την απουσία όλων των τοπικών φορέων της Θράκης -πλην των επαγγελματικών- στις προσπάθειες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής επεσήμανε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Εμείς δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά, ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και απευθύνεται στο δικό του μερίδιο της αγοράς. Aπό εκεί και πέρα όμως, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε στα του οίκου μας. Εκεί οφείλω να πω ότι -επειδή μιλάμε για την Θράκη- αν εξαιρέσω κάποιες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εδώ και ένα χρόνο οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς εκτός των επαγγελματιών, απουσιάζουν. Τόσο απλά".


Τα μηνύματα πάντως είναι θετικά για φέτος το καλοκαίρι, στην καρδιά του οποίου πλέον βρισκόμαστε, καθώς οι πληρότητες είναι αρκετά υψηλές στα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, όπως είπε ο πρόεδρος. Μόνο που αυτό δεν είναι το ζητούμενο κατά την άποψη του κου Χατζηκωνσταντίνου, που επισημαίνει ότι πλέον πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, δηλαδή "να παραταθεί η τουριστική περίοδος". Ο κος Χατζηκωνσταντίνου εξήγησε ότι ως περιοχή "έχουμε τα χαρακτηριστικά -ειδικά στον τουρισμό city break-, λόγω της γειτνίασης με την Κωνσταντινούπολη έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε τέτοιου είδους τουρίστες αλλά το θέμα είναι αυτή η κίνηση να πάρει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και πιο ποιοτικά, και βέβαια το κατά κεφαλήν εισόδημα που θα αφήνουν στην τοπική κοινωνία χρόνο με τον χρόνο να αυξάνεται".


Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος σημείωσε ότι "σε ένα μεγάλο βαθμό είναι και δική μας ευθύνη να κεφαλαιοποιήσουμε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία, να βρούμε τι είναι αυτά που τους ενδιαφέρουν, τι είναι αυτά που τους ελκύουν και να τα προσέξουμε ακόμη περισσότερο έτσι ώστε ο προορισμός κάθε χρονιά να γίνεται και πιο ελκυστικός". 


Ωστόσο υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι μόνο η τουρκική αγορά, η οποία έχει πλέον ωριμάσει, αλλά να γίνουν ανοίγματα και σε άλλες περιοχές. "Δεν μπορείς να ακουμπάς όλα τα λεφτά σου σε μία μόνο μετοχή", λέει ο κος Χατζηκωνσταντίνου και υποδεικνύει ως υποψήφιες πηγές προσέλκυσης τουριστών τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. 


Την ίδια ώρα όμως, ο πρόεδρος καταθέτει την αγωνία του γιατί όπως λέει, βλέπει "μεγαλεπήβολα σχέδια και σχεδιασμούς, αλλά γκολ στα δίχτυα δεν μπαίνει" και εννοεί προφανώς ότι δεν υπάρχει οργάνωση στις προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, η οποία όμως διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να φέρουν αλλά και να κρατήσουν τουρίστες εδώ. 


Φέτος, εκτός από τους "παραδοσιακούς" της τουρίστες η Θράκη δέχτηκε και λίγους Ρώσους από τις πτήσεις που γίνονται στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι χρόνο με το χρόνο οι αριθμοί τους θα αυξάνονται. 


Αναφερόμενος στις τουριστικές εκθέσεις, ο πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι κακώς υπάρχει τόσο μεγάλη επιθυμία συμμετοχής. Χωρίς να τις ακυρώνει ως θεσμό, εξήγησε ότι "οι εκθέσεις παράγουν αποτέλεσμα όταν είναι το κερασάκι στη τούρτα και εφόσον έχει προηγηθεί μια προετοιμασία καθ' όλη την διάρκεια του έτους, έχουν γίνει επαφές, έχει κεντριθεί το ενδιαφέρον των πιθανών ενδιαφερομένων επαγγελματιών, έχει επικαιροποιηθεί το υλικό εγκαίρως και έχεις μπει στην ατζέντα της διερεύνησής τους. Από εκεί και πέρα μπορεί ένα με δύο ραντεβού να κλειστούν σε μια έκθεση, μια και είναι όλοι στο ίδιο μέρος και να έρθει και το αποτέλεσμα. Όμως, αν η πρώτη σου επαφή είναι στην έκθεση δεν γίνεται τίποτα παραπάνω, είναι ένα ταξιδάκι αναψυχής".


Κατά την εκτίμησή του πάντως, η τουριστική ανάπτυξη της Θράκης είναι εύκολο να επιτευχθεί κατ' αρχήν λόγω των προοπτικών που διαθέτει, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα ανά την Ελλάδα, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην περιοχή μας. "Τα πράγματα είναι πολύ απλά, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. 


Ας πάμε να δούμε άλλες επιτυχημένες περιοχές τι έχουνε κάνει", λέει ο κος Χατζηκωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας, τέλος, και τη χείρα βοηθείας που έτεινε προς την περιοχή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, κατά την επίσκεψή του εδώ.  
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σημαντική η δήλωση της ΠτΔ  Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που επισημαίνουμε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ότι «εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας,  να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο γ