ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
Η ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΙΛΑΡΑΣ "ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ" ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Παιδιατρική Κλινική: Ισχυρή αντιϊκή ασπίδα με εμβολιασμούς και πρόληψη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδιατρική Κλινική
Νοσοκομείο Κομοτηνής
ιλαρά
εμβόλια

Βάση δεδομένων για τους εμβολιασμούς σε νηπιαγωγεία και σχολεία έχει δημιουργήσει η κλινική του Σισμανόγλειου και συντηρεί συστηματικά εδώ και χρόνια


Οι Ρομά παραμένουν "πρόβλημα" λόγω μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων παιδιών

Δήμητρα Συμεωνίδου

"Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία" λέει ένα ιατρικό ρητό, το οποίο ακολουθεί πιστά το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και δη η Παιδιατρική Κλινική του, αφού χάρη στις ενέργειες και τις δράσεις της συγκεκριμένης κλινικής η Κομοτηνή -και η ευρύτερη περιοχή - έχει μείνει αλώβητη από τον ιό της ιλαράς, ο οποίος τελευταία είναι σε έξαρση με υπαιτιότητα του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος που δυστυχώς δρα πλέον παγκοσμίως. 


"Στο νοσοκομείο μας υπάρχει ιατρείο εμβολιασμού που λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη" λέει στον "Χ" η διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής κα Ελένη Καρανικολάου και εξηγεί ότι τόσο μέσω αυτού του ιατρείου, όσο και μέσω της κλινικής γίνονται συνεχώς εμβολιασμοί παιδιών, με στόχο την προστασία των ίδιων και κατ' επέκταση του γενικού πληθυσμού από διάφορες ασθένειες. 


"Στο νομό μας δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα ιλαράς" διαβεβαιώνει η κα Καρανικολάου, η οποία όμως υποσημειώνει ότι παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι γονείς είναι τυπικοί με τους εμβολιασμούς των παιδιών τους, υπάρχει μία πληθυσμιακή ομάδα στην περιοχή, που δεν επιδεικνύει την ίδια συνέπεια. Αυτοί είναι οι ρομά, που απέχουν από τους εμβολιασμούς "επειδή δεν έχουν καταλάβει μάλλον τι σημαίνει προληπτική ιατρική, αλλά και επειδή έχουν εύκολη πρόσβαση στο νοσοκομείο όποτε τους συμβεί κάτι" εκτιμά η κα Καρανικολάου. 


Οι δράσεις σε σχολεία και νηπιαγωγεία
Την ίδια ώρα όμως επισημαίνει ότι υπάρχει στενή συνεργασία του Νοσοκομείου με το 12ο δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής, όπου φοιτά ο μεγαλύτερος όγκος των παιδιών ρομά, προκειμένου αυτά να εμβολιάζονται. Πέρυσι είχε γίνει μία μεγάλη προσπάθεια, με παρότρυνση και του διευθυντή του σχολείου προς το νοσοκομείο και θα επαναληφθεί και φέτος, αφού έχουν ήδη γίνει οι σχετικές επαφές. 


Παράλληλα και άλλα σχολεία έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Παιδιατρικής κλινικής, λέει η κα Καρανικολάου, η οποία ηγείται μιας ομάδας γιατρών που έχουν καταφέρει να προσφέρουν στην Κομοτηνή και τη Ροδόπη μία πολύ ισχυρή αντιική ασπίδα μέσω συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών. 


"Παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα που αφορούν τους εμβολιασμούς" λέει η κα Καρανικολάου, όμως το σημαντικό είναι η βάση δεδομένων που έχει δημιουργήσει η κλινική και συντηρεί συστηματικά εδώ και χρόνια. 


"Στη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, είχαμε κάνει εμβόλια μαντού σε όλα τα νηπιαγωγεία της Κομοτηνής - εμβολιάσαμε περίπου 500 παιδιά" εξηγεί και συνεχίζει: "επίσης, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πήραμε και τα βιβλιάρια υγείας αυτών των παιδιών και έτσι ξέρουμε ποια είναι εμβολιασμένα και ποια όχι".


Με αυτά τα δεδομένα στην διάθεσή τους, οι γιατροί της Παιδιατρικής κλινικής θα επικοινωνήσουν φέτος τόσο με τα νηπιαγωγεία, ώστε να ενημερώσουν για ανεμβολίαστα παιδιά που πέρυσι ήταν προνήπια, αλλά και με τα δημοτικά στα οποία πλέον τα περυσινά "μεγάλα" νήπια, φοιτούν στην Α' δημοτικού. 


Με αυτόν τρόπο και με τη συνεργασία των ιδιωτών γιατρών "οι οποίοι βοηθούν σημαντικά στον εμβολιασμό", όπως παρατηρεί η κα Καρανικολάου, η Ροδόπη είναι αρκετά προστατευμένη αλλά σίγουρα όχι άτρωτη. Κι αυτό γιατί, όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι γιατροί, όσο καλά και αν είναι οργανωμένοι, μεγάλο μέρος ευθύνης φέρουν και οι γονείς οι οποίοι πρέπει να είναι συνεπείς στους εμβολιασμούς των παιδιών τους έτσι όπως ορίζουν οι γιατροί και με βάση τις οδηγίες που δίνουν. 
"Καμπανάκι" από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την έξαρση της ιλαράς 


Την ανησυχία του για την έξαρση της ιλαράς εξέφρασε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόσενμπεργκ. «Από την αρχή του έτους στην Ευρώπη υπάρχει μία επανάκαμψη της ιλαράς, μία ασθένεια που θεωρείτο ξεχασμένη χάρη στον εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόσενμπεργκ μιλώντας στον Realfm 97,8.


Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πριν το εμβόλιο της ιλαράς στη δεκαετία του '40 και πριν, ο κόσμος θρηνούσε 2,5 εκατ. θανάτους από την ιλαρά. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να εξελιχθεί η ασθένεια και μπορεί να υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές. Η ιλαρά έχει χτυπήσει την Ευρώπη με 14.000 κρούσματα ενώ έχουν καταγραφεί 42 θάνατοι».


Για την Ελλάδα, ο κ. Ρόσενμπεργκ είπε χαρακτηριστικά ότι «το φαινόμενο είναι σε έξαρση και στη χώρα μας. Έχουμε κινητοποιηθεί, έχουμε ενημερώσει όλες τις υγειονομικές αρχές. Μέχρι σήμερα έχουμε 140 κρούσματα στη χώρα μας, κυρίως ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί».


Όπως τόνισε, είναι σχετικά μικρός ο αριθμός και αποδίδει τα εύσημα στους «ανώνυμους Έλληνες παιδίατρους που κάνουν τα εμβόλια».


Στο θέμα του εμβολιασμού ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι «συνιστάται πολύ ισχυρά αλλά δεν είναι υποχρεωτικός. υπάρχουν μικρές εστίες ανεμβολίαστων ανθρώπων και δεν λέω μόνο για παιδιά, αλλά και για ενήλικες και μάλιστα αφορά και νοσηλευτικό προσωπικό. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει μεγάλη ευθύνη, πρέπει να είναι και αυτό εμβολιασμένο».


Τέλος, τόνισε πως «αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι σίγουροι αν έχουν εμβολιαστεί, η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το ότι θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό εμβολιασμό».


Σε εμβολιασμό παιδιών Ρομά για την ιλαρά επικεντρώνεται το υπουργείο Υγείας
Στο μεταξύ σε εγρήγορση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ότι αφορά την προστασία του πληθυσμού από την επιδημία ιλαράς που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, κυρίως Ρομά, ενώ έχει επιτευχθεί εμβολιασμός στο 90% των παιδιών-προσφύγων. 


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ερωτηθείς για το θέμα της ιλαράς, τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και πως το 90% των παιδιών στην Ελλάδα είναι επαρκώς εμβολιασμένα. «Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ, γι' αυτό και τα 150 κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί, σε ποσοστό 75% αφορούν Ρομά και οικονομικούς μετανάστες», είπε και πρόσθεσε ότι μόνο το 50% των παιδιών Ρομά είναι εμβολιασμένα. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη έως σήμερα έχει διενεργήσει περισσότερους από 1.500 εμβολιασμούς με MMR σε καταυλισμούς Ρομά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σκοπεύει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να αυξηθεί η κάλυψη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πριν από δύο  ημέρες άρχισε να ειδοποιεί τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, αλλά και τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια,  ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, προκειμένου να τους ανακοινώσει