ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

Ό,τι πρέπει να ξέρουν οι αγρότες σε μία ημερίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγρότες
Ημερίδα
Νίκος Τσαλικίδης
Europe Direct Κομοτηνής

Ν. Τσαλικίδης: "Είμαστε δίπλα στους αγρότες, στόχος μας η πληροφόρηση και στήριξή τους"

Ημερίδα με τίτλο "Προοπτικές για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη" στις 11:00 το πρωί

Διονύσης Βοργιάς

"Προοπτικές για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη" είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, το Europe Direct Κομοτηνής και την Αναπτυξιακή Ροδόπης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής,  την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 11:00, στο κτίριο της πρώην νομαρχίας. 


Ν. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ"
Ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης είναι σύμμαχος των αγροτών κι όχι εχθρός, ανέδειξε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. "Σκοπός μας είναι να πληροφορήσουμε τους πολίτες της περιφέρειάς μας για μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων που θα ακολουθήσουν και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι θα μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας", μας είπε σχετικά με την ημερίδα.


Κατόπιν, στάθηκε στη γενικότερη πολιτική που ασκείται από τον ίδιο σχετικά με αγρότες-κτηνοτρόφους: "Θέτουμε πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας τον αγροτικό πληθυσμό και την αγροτική οικονομία της περιοχής μας, με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους και τη σωστή ενημέρωση γύρω από τα προγράμματα τα οποία τρέχουν αυτή την περίοδο. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις αγροτικές περιοχές, θέλουμε να αντιμετωπίσουν οι αγρότες μας τις ποικίλες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές δυσκολίες του 21ου αιώνα. Είμαστε σύμμαχοι στην προσπάθεια που καταβάλει ο αγροτικός πληθυσμός, γι' αυτό και την Παρασκευή θα αναλυθούν με κατανοητό τρόπο, ένα προς ένα, όλα τα προβλήματα χρηματοδότησης, που τρέχουν αυτό το διάστημα. Όσοι παραβρεθούν θα αποκομίσουν πολλές πληροφορίες".


Ο κος Τσαλικίδης βεβαίωσε ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη ημερίδες ενημέρωσης, και πως "θα γίνουν τουλάχιστον από μία μεγάλη συνάντηση σε κάθε δήμο της Ροδόπης". Μια δράση που ίσως ξεχωρίζει, είναι η προγραμματισμένη ημερίδα με μοναδικό θέμα το μέλι, την 1η Δεκεμβρίου. 

Ο αντιπεριφερειάρχης στάθηκε και στη Δομή Αγροτικών Θεμάτων που λειτουργεί στη Ροδόπη. "Η δομή είναι καινοτόμος και έχει γίνει πιλοτικά στην Π.Ε. Ροδόπης. Πιστεύω προσωπικά σε αυτή τη δομή, λειτουργεί πολύ καλά, κι οτιδήποτε συμβαίνει σε σχέση με τα αγροτικά θέματα, γίνεται μέσα από το γραφείο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μητρώο αγροτών, ώστε να καταγράψουμε και να αντιληφθούμε καλύτερα τις ανάγκες, όπως αυτές παρουσιάζονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", δήλωσε για τη θετική, σύμφωνα με τον ίδιο, επίδραση της δομής.


ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Σχετικά με την αυριανή ημερίδα, η προϊσταμένη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής Λουίζα Σαλτσίδου, εξήγησε ότι "η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Η ΠΑΜΘ δίαυλος ενημέρωσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την απασχόληση και τις επενδύσεις», το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και την Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.".


Στη συνέχεια υπογράμμισε πως "τα θέματα της ημερίδας επιλέχθηκαν σε διαβούλευση με τους αγρότες. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε στους αγρότες τις καλές πρακτικές", και δήλωσε τη βούληση των συμμετεχόντων "να συνεχιστούν οι ενημερωτικές δράσεις και σε άλλους δήμους. Δρομολογούμε ημερίδες σε Καβάλα, και κατόπιν σε Έβρο, Δράμα, και αλλού". 


Αναφορικά με καθαυτή τη θεματολογία και τους ομιλητές, αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό με ιδιαίτερη έμφαση στον αγροτικό τομέα του Ν. Ροδόπης και οι θεματικοί άξονες αφορούν το τοπικό πρόγραμμα Leader, το Μέτρο 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την σύσταση ομάδων παραγωγών, την προώθηση αγροτικών προϊόντων στην σύγχρονη εποχή και την παρουσίαση καλής πρακτικής ομάδων παραγωγών, που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Καβάλα. Όσον αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, την εισήγηση θα πραγματοποιήσει στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογών Π.Α.Α. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να καταγράψουν τα ερωτήματά τους και να καταθέσουν τις απόψεις τους για ζητήματα του αγροκτηνοτροφικού κλάδου.


Αρχικά θα γίνει παρουσίαση του τοπικού LEADER από τον γενικό διευθυντή της ΑΝΡΟ Στάθη Κεφαλίδη. Στη συνέχεια ο γεωπόνος- στέλεχος της Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογών ΠΑΑ Ευάγγελος Δελλής θα μιλήσει για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών και Οργανώσεων Παραγωγών ενώ θ' ακολουθήσουν εισηγήσεις για τις "Πωλήσεις Αγροτικών Αγαθών σε μια νέα εποχή" και την καλή πρακτική της εξέλιξης των Ομάδων Παραγωγών μέσω των κανονισμών της ΕΕ. Τέλος, θα γίνει συζήτηση με το κοινό.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καλά μας τα είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από την Κομοτηνή,  ότι το μεταναστευτικό οφείλεται βέβαια σε πολέμους, φτώχεια και  διεφθαρμένες καταστάσεις, σε χώρες της Ασίας κ