ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ομόφωνο "όχι" στο κλείσιμο της Εθνικής στις Σάπες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Μαρωνείας Σαπών
Εθνική Τράπεζα
Δημοτικό Συμβούλιο

Όλοι ήταν εκεί να διατρανώσουν την πλήρη αντίθεσή τους στο διαφαινόμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας που εξυπηρετεί τους Δήμους Μαρωνείας - Σαπών και Αρριανών

Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης καλεί ο Τ. Χαρίτου και ζητάει την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για να παραμείνουν ανοιχτά τα υποκαταστήματα Σαπών και Ιάσμου

Διονύσης Βοργιάς

Ομόφωνο και κατηγορηματικό "όχι" στην επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες εξέφρασαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη 9  Ιανουαρίου στις Σάπες. 

Στην συνεδρίαση έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι βουλευτών αλλά και φορέων από τους Δήμους Μαρώνειας - Σαπών και Αρριανών και το ν. Ροδόπης συνολικά, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στο αίτημα. Το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο θα συνυπογράψουν όλοι οι φορείς της Ροδόπης και θα σταλεί στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο δήμαρχος Μαρώνειας - Σαπών Γιάννης Σταυρίδης "το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας με ιστορία 50 και άνω ετών είναι ένα από τα παλαιότερα τραπεζικά καταστήματα του Δήμου μας και συνέβαλε διαχρονικά τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων κατοίκων, όχι μόνο του παλιού Δήμου Σαπών αλλά της ευρύτερης ανατολικής Ροδόπης. Εξυπηρετεί τους κατοίκους των 2 όμορων Δήμων Μαρώνειας Σαπών και Αρριανών και φυσικά του ορεινού όγκου της Ροδόπης που με κόπο κατεβαίνουν, υπό δύσκολες συνθήκες για να εξυπηρετηθούν. Το υποκατάστημα λοιπόν εξυπηρετεί ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ανθρώπους φτωχούς, συνταξιούχους που δίνουν τον καθημερινό της επιβίωσης υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ανθρώπους που στο κάτω-κάτω δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σύγχρονα τραπεζικά συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η περιοχή μας έχει ιδιαιτερότητες και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά όσοι παίρνουν εύκολες αποφάσεις που δεν υπολογίζουν ανθρώπους και ανάγκες αλλά βλέπουν μόνο αριθμούς και κέρδη".


Συστράτευση φορέων
Εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου τοποθετήθηκαν στο ΔΣ ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής αρχιμανδρίτης Χρύσανθος, ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων εκπροσωπώντας τους βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρα Γιουσούφ, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ Δάμων Δαμιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ Ροδόπης Παντελής Μαγαλιός, ο πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Σαπών Ιορδάνης Ρεφειάδης, ο αντιδήμαρχος Αρριανών εκ μέρους του δημάρχου Μουσταφά Χουσεΐν, ο πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας Κώστας Κούκος και επαγγελματίες των Σαπών.


Το ψήφισμα αναλυτικά:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών με αφορμή την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 και ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

  1. Διαφωνεί κάθετα και κατηγορηματικά με την απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας ενός ιστορικού τραπεζικού καταστήματος του Δήμου, του υποκαταστήματος της Τράπεζας στις Σάπες όπως έκανε πριν από χρόνια με το υποκατάστημά της στην Ξυλαγανή.
    Το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί περίπου 40.000 κατοίκους των Δήμων Μαρώνειας Σαπών, Αρριανών (ολόκληρου του ορεινού όγκου της Ροδόπης) καθώς και οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για Δήμους με υψηλά ποσοστά φτώχιας, ανεργίας και κοινωνικοοικονομικής περιθωριοποίησης .
  2. Καταγγέλλει την συνεχή υποβάθμιση του Δήμου Μαρώνειας Σαπών και την αποψίλωσή του από κρίσιμες υπηρεσίες και οργανισμούς όπως η Δ.Ο.Υ., το ΙΚΑ, ο ΟΤΕ, το Αγρονομείο και το Ειρηνοδικείο.
  3. Ζητά από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή αλλά να ενισχύσει την λειτουργία του υποκαταστήματος Σαπών τοποθετώντας παράλληλα μηχάνημα ΑΤΜ στην Ξυλαγανή.
  4. Απαιτεί από την κυβέρνηση την στήριξη του Δήμου Μαρώνειας Σαπών στην βάση των προτάσεων των τοπικών φορέων με στόχο την κοινωνικοοικονομική του ανάκαμψη, την δημοσιονομική του τόνωση και την δημογραφική του ανάσχεση πριν είναι πλέον πολύ αργά.
  5. Προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με το σύνολο των τοπικών φορέων εφόσον τα αιτήματά του δεν εισακουστούν.
  6. Το παρόν να σταλεί στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, στη διοίκηση της ΕΤΕ, στους βουλευτές του Νομού, την Μητρόπολη Μαρωνείας Κομοτηνής, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και στα τοπικά ΜΜΕ.

Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης καλεί ο Τ. Χαρίτου
Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης καλεί ο Τάκης Χαρίτου, μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, με επιστολή του προς τον Γιάννη Δραγασάκη με αίτημα την επανεξέταση της απόφασης για λουκέτα στο υποκαταστήματα Σαπών και Ιάσμου. Ο πολιτικός αναδεικνύει τους λόγους που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για να πει συγκεκριμένα "γίνεται αντιληπτό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ αρνητική εξέλιξη, σε μια περίοδο μάλιστα που γίνονται προσπάθειες ανάκαμψης στην περιοχή.

Γεγονός με το οποίο δεν συνάδει η εν λόγω απόφαση της ΕΤΕ, αντίθετα μάλιστα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα". Διερωτάται, κατόπιν "γιατί αγνοήθηκε η βαρύνουσα σημασία που έχει η περιοχή ώστε να ληφθεί μια τέτοια βιαστική απόφαση;", για να εκφράσει ρητά το αίτημά του "η απόφαση αυτή της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας χρειάζεται να επανεξεταστεί το ταχύτερο δυνατό", ζητώντας από την ίδια την κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Θα πάρουμε μέτρα και στοχευμένα μάλιστα,  αλλά στο προσεχές μέλλον,  εναντίον της Τουρκίας,  απεφάνθη ο βραδυκίνητος μηχανισμός της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής, για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην αν